Як уникнути помилок на вебінарах?

Як уникнути помилок на вебінарах?

Вебінари — чудовий спосіб презентувати свій продукт та залучити потенційних клієнтів. При цьому важливо бути в курсі, яких підводних каменів слід уникати. Ми склали топ найпоширеніших помилок під час проведення вебінарів, щоб уберегти вас від зайвого стресу та допомогти у досягненні бізнес-цілей.

10 помилок під час проведення вебінарів

1. Не підготуватись

Проведення вебінарів — це не уроки з імпровізації, тому потрібно як слід і важливо готуватись. Спікер, який не знає свого предмета, миттєво зчитується людьми.

👉 Рішення:

  • Напишіть хороший сценарій або принаймні розгорнуті тези, і проганяйте цей матеріал знову і знову. Бувши впевненим у своїх словах, ви дозволите почуватися комфортно як собі, так і своїй аудиторії.

Читайте також: Як написати ідеальний сценарій вебінару?

2. Не просувати вебінар заздалегідь

Багато компаній починають активне просування вебінару лише за тиждень до події. Але як свідчить дослідження компанії ON24, розмір аудиторії може збільшитись на 36%, якщо почати маркетингову кампанію раніше ніж за тиждень до вебінару.

👉 Рішення:

  • Починайте просування за 2-3 тижні до вебінару. Більший час дозволить бути більш гнучким. Хороша можливість відстежувати ефективність різних каналів просування, відключати менш дієві та долучити нові. Зрештою внаслідок раннього та частого просування можна викликати інтерес до свого заходу та збільшити розмір своєї аудиторії.

3. Завуальовано рекламувати свій продукт

Користувачі приходять на вебінар, щоб отримати відповіді на питання, які  їх хвилюють, і  нові ідеї. Якщо ж відразу починати продавати, можна отримати недовіру аудиторії. Ніхто не хоче витрачати час на прослуховування реклами.

Якщо ж надати потенційним клієнтам нові способи розв’язання їхніх проблем, ви зарекомендуєте себе експертом. Це зрештою  дозволить більш ефективно представити свій продукт чи послугу.

👉 Рішення:

  • Допомагайте людям. Не бійтеся ділитися цінними порадами та робочими практиками. Це допоможе сформувати імідж професіонала, і клієнти неодмінно потягнуться.

4. Читати слайди

Не зациклюватися на читанні слайдів під час виступу — популярна порада ведучому вебінарів. Однак іноді можна зустріти спікерів, які практично буквально повторюють зміст презентації. Пам’ятайте: це дратує слухачів — презентацію вони могли б подивитись і без відвідування вебінару.

👉 Рішення:

  • Використовуйте слайди лише як додатковий матеріал для презентації. Вони допоможуть привернути увагу аудиторії, розставити акценти, підкреслити ваші твердження, але в жодному разі не повинні замінити ваш виступ.

5. Не подбати про якість звуку

Низька якість звуку зводить до нуля ефективність будь-якого вебінару. Якщо учасникам буде погано чути, вони просто залишать вебінар.

Крім того, низька якість звуку може викликати у слухачів відчуття непрофесіоналізму, що може призвести до аналогічного сприйняття компанії загалом.

👉 Рішення:

  • Перед початком вебінару переконайтеся, що усунені всі здатні відвернути увагу фактори, які можуть бути чутні  аудиторії — вимкніть телефон та домофон, відключіть Skype та інші непотрібні комп’ютерні програми.
  • Обов’язково за пів години до трансляції протестуйте платформу, на якій збираєтеся проводити вебінар. Якщо помітили проблеми зі звуком, намагайтеся усунути їх або скористайтеся іншим сервісом для вебінарів.
  • Якщо виступ проводиться з офісу, попросіть колег вас не турбувати.
  • Проводити вебінар краще в невеликій кімнаті, оскільки велике приміщення може викликати ефект відлуння.
  • Не використовуйте мікрофон, вбудований у ваш комп’ютер. Краще скористайтеся гарнітурою або спеціальним мікрофоном.

Читайте також: 13 надійних способів покращити якість звуку на відеоконференції

6. Не дотримуватись регламенту

Слухачам вебінару знайома ситуація, коли ведучий запізнювався або затягував тривалість вебінару. Звичайно, ніхто не застрахований від непередбачених ситуацій, проте пам’ятайте, що з дрібниць складається загальне враження про вас.

👉 Рішення:

  • Під час проведення вебінару повністю поважайте час своєї аудиторії — не починайте пізно, не перевищуйте заявлену тривалість, виділяйте достатньо часу для запитань та відповідей та не соромтеся закінчувати раніше, якщо ви охопили всі теми для обговорення.
  • Заходьте до вебінарної кімнати за 5-10 хвилин до початку вебінару. Цього часу буде достатньо, щоб під’єднати все необхідне обладнання для вебінару та розпочати трансляцію вчасно.

Читайте також: Як обрати камеру і мікрофон для вебінару?

7. Забути про аудиторію

Одна з ключових особливостей вебінару — інтерактивність. Тому не перетворюйте вебінар на лекцію. Спілкуйтесь із глядачами протягом усього часу. Якою б цікавою не була тема вебінару, якщо не буде належним чином взаємодії з аудиторією, інтерес до виступу падатиме.

👉 Рішення:

  • Сучасні програми для вебінарів надають безліч інструментів для взаємодії зі слухачами: опитування, тести, чат, спільний доступ до документів та багато іншого. Ставте питання по ходу вебінару, проводьте опитування, запрошуйте учасників до живого спілкування, організовуйте розіграші та вікторини. Чим різноманітніші методи використовуються, тим активнішою і залученою буде аудиторія.

8. Ігнорувати проведення аналітики

Більшість ведучих після вебінару обмежуються підрахунком кількості клієнтів, яких їм вдалося залучити. І при цьому забувають аналізувати інформацію, яку вони отримали під час вебінару.

👉 Рішення:

  • Однією з маркетингових переваг вебінарів є те, що вони забезпечують безліч даних про користувачів. Під час вебінару можете запитати у слухачів їхній вік, посаду, які компанії вони представляють і таке інше. Крім того, можете зібрати поведінкову інформацію про учасників — тривалість перегляду вебінару, які запитання ставили й інші моменти. Щоб отримати більш розгорнуту інформацію, до вебінарної кімнати можна під’єднати Google Analytics.

9. Залишити погані враження у відвідувачів вебінару

Це, мабуть, один із найважливіших пунктів. Коли аудиторія отримує негативний досвід і йде з вебінару незадоволеною, бренд має менше шансів завоювати довіру або збільшити продажі.

👉 Рішення:

  • Крім створення корисного контенту для вебінару та його ефективного просування, ви також повинні подбати про те, щоб аудиторія не зазнавала стресу під час заходу. Вебінарний майданчик повинен бути зручним для навігації, вам варто бути вчасно, а весь процес повинен бути максимально комфортним для глядачів.

10. Не закликати аудиторію до дії

Йдеться про такий прийом як «Call-to-action». Глядач може відвідати вебінар, отримати потрібну інформацію та щасливо піти далі. Без чіткого та прямого заклику до дії, не буде досягнутий бажаний результат.

👉 Рішення:

  • Наприкінці вебінару не забудьте порадити учасникам завантажити рекомендований документ, відвідати ваш вебсайт і т. д. Крім того, після вебінару обов’язково надайте всім доступ до записаних вебінарів та презентацій. Також створіть план, згідно з яким продовжуватимете надсилати учасникам додаткову інформацію, матеріали та пропозиції. Вебінар лише започаткував ваші стосунки, не дозволяйте їм на цьому зупинитись.

Тому

Готуючись до наступного вебінару, просто пам’ятайте всі перелічені нюанси, і все буде в порядку. І, звичайно, використовуйте тільки перевірений майданчик для проведення свого вебінару або онлайн конференції. Як то кажуть, попереджений — значить озброєний.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!