Від класної дошки до e-learning. Онлайн-навчання та заробіток

Онлайн-навчання

Сьогодні кейс про те, як можна заробити на онлайн-навчання.

Ольга, клієнтка MyOwnConference, записалася на онлайн-урок німецької та після заняття ще довго була під враженням. І зовсім не від викладача чи нових знань. Головна думка, яка захопила її: “Я теж так можу заробляти на онлайн-навчання”.

Рішення проводити заняття онлайн прийшло дуже швидко. Ольга була добре знайома з викладанням польської мови – понад 10 років роботи в університеті. Ми попросили Ольгу розповісти про свій досвід в онлайн-викладанні та про помилки, яких можна було уникнути під час онлайн-навчання. Отже, онлайн-навчання разом з MyOwnConference.

Підготовка до вебінарів та онлайн-навчання

Підготовка до онлайн курсів

Я вже давно думала про репетиторство. Охочі були завжди, але ідея з онлайн-уроками виявилася кращою. По-перше, не треба запрошувати учнів додому чи платити за оренду приміщення. По-друге, онлайн-навчання можна проводити заняття для груп. По-третє, це дуже зручно й економить багато часу.

Підготовка до вебінарів та онлайн-навчання. Що було зроблено:

  1. Завітала до кількох пробних онлайн-уроків, переглянула записи вебінарів на різні теми.
  2. Склала план на 5 уроків.
  3. Протестувала кілька вебінарних сервісів.
  4. Провела тестове заняття із чоловіком.
  5. Зібрала кілька учнів.

Вебінари у 2022 році — огляд популярних майданчиків

Отже, почався мій шлях до мети заробляти онлайн-навчання.

Пошук учнів для онлайн-навчання

Тут мені пощастило. Мої студенти часто запитували про додаткові заняття для себе чи знайомих. Через популярність теми безплатної освіти в Польщі, багато хто прагне отримати Карту поляка. Тому мені варто лише зробити невелике оголошення про те, що є можливість вчитися онлайн. Далі спрацювало сарафанне радіо, і до кінця тижня я вже мала невеликий список із 9 добровольців.

Перші заняття було заплановано на вихідні. Спочатку по 1 учню за один раз. Після 3 заняття стало зрозуміло, що повторювати одне й теж кожному окремо немає сенсу.

Так що було вирішено, зібрати учнів, що залишилися, на одному занятті.

Вдаватися в якісь тонкощі організації та підготовки вебінарної кімнати поки що не хотілося, не до цього було. Найважливіша вимога – швидко розпочати урок. Все, що тоді цікавило, щоб працювала камера, можна було показати презентацію та свій екран. Ну і звісно, ​​щоб усі учні могли виступати.

Перша зустріч у вебінарній кімнаті. Допущені помилки

Перший урок провалився…

Помилки:

Я зайшла до вебінарної кімнати, чекаю, ще чекаю, а там нікого, крім мене. Потім до мене дійшло, що я забула скинути посилання для входу. І хоча запрошення учнів зайняло лише хвилину, урок ми ніяк почати не могли.

Усі почали говорити хором, знайомитись, питати, шуміти. Я ніби виявилася не на уроці, а на перерві. І я не відразу здогадалася, що навести лад в онлайн-класі дуже легко, достатньо вимкнути у всіх мікрофон. От би так в університетській аудиторії можна було!

Висновки після першого уроку онлайн-навчання на вебінарному майданчику:

  • Надсилати запрошення до кімнати заздалегідь;
  • вислати інструкцію, як взяти участь у вебінарі;
  • на початку не включати для всіх мікрофони, а провести вступний інструктаж, розповісти, як проходитиме урок;
  • запропонувати увійти в кімнату заздалегідь, щоб усі могли познайомитись та поспілкуватися.

Якось мені вдалося розповісти інформацію, але з вимкненими мікрофонами та камерами, я не завжди розуміла, чи розуміють мене учні.

E-learning вимагає підготовки

Вже наступного тижня я почала шукати інформацію з e-learning. Як проводити заняття, як підтримувати контакт, як зробити так, щоб учні брали активну участь і не заснули… Але без проколів не обійшлося.

Помилки:

Я знайшла багато картинок для вивчення лексики та навіть завантажила їх на платформу. Але коли настав час показувати, виявилося, що я не можу швидко знайти потрібний слайд.

Друга помилка – не включила запис. Я хотіла записати наш урок, щоб проаналізувати його та, можливо, відправити його учням для повторення. Вирішила почати записувати заняття вже після вступного слова та переклички, щоб потім не вирізати зайві моменти, але потім забула натиснути кнопку.

Висновки:

Треба завантажувати картинки у вигляді готової презентації й потім просто перемикати слайди, а поодинокі файли називати так, щоб їх можна було знайти за назвою.

Якщо можливо, включати запис автоматично.

Скільки можна заробляти на онлайн-навчанні?

Скільки брати за заняття з учня? Як знімати оплату? Грошове питання викликало у мене найбільше переживань. Я дуже боялася поставити високу ціну за онлайн-урок, щоб потім не втратити тих, хто вирішить, що можна знайти й дешевше. Але й безплатно працювати теж не хотілося. На перший місяць планувала назвати ціну 3$ за заняття з учня, але видно занервувала і сказала 2$. Мені треба було відразу попередити, що це ціна за перші пару занять, а наступний етап коштуватиме дорожче. Але я цього не зробила і потім довго не могла наважитися підняти ставку. Через пару занять таки сказала, що з другого модуля ціна буде вищою.

Не робіть так, як я. У питаннях ціни треба діяти чітко та послідовно.

Ціну за викладання іноземної мови можна знайти будь-яку. Завжди є той, хто бере менше чи більше.

Продумайте, як прийматимете оплату.

Про те, які 6 помилок не слід допускати.

Створення відео для e-learning

І ще трохи про запис уроків. Я вирішила, якщо така функція є, треба її використовувати на повну.

По-перше, почали з’являтися нові охочі. Потрібно було проводити пробні заняття. Але проводити такі зустрічі для кожного було окремо клопітно. З іншого боку, змушувати людей чекати доки набереться група, теж не хотілося, раптом передумають. Тому я стала записувати всі заняття, щоб зробити невеликий вступний курс і показати, як все проходить.

Довелося освоювати монтаж, але це того варто, адже часу на роз’яснення кожному, як проходять заняття, скільки це коштує і відповіді на інші питання пішло б набагато більше. А так, після повідомлення про те, що хтось зацікавлений у заняттях, я надсилала посилання на відео, де вже були відповіді та демонстрація мого уроку. Завдяки цьому я змогла зосередитися на тому, щоб заробляти викристовуючи онлайн-навчання, а не лише витрачати час.

Маленька хитрість зі створення відео для уроку

Спочатку при монтажі, я вирізала всі “невдалі моменти” та паузи. Але потім просто записала свій інструктаж наново, без учнів у кімнаті. Так нічого не відвертало мою увагу, а відео виглядало професійно.

Робота з учнями у групах під час онлайн-навчання

Онлайн навчання та учні

І ось, коли я думала, що в мене все схоплено, і я вже практично майстер в e-learning, я почала втрачати учнів. Хтось став прогулювати, а хтось просто зник. Хотілося б списати все на лінощі, але здоровий глузд підказував, що проблему треба шукати зі свого боку.

Помилки:

Розумієте, в чому річ, коли ти сидиш з іншого боку екрана, набагато важче зрозуміти, як тебе і твій урок сприймають учні. Я то думала, що якщо ми всі не витрачаємо час на дорогу до курсів, можна цей час як бонус додати до уроку. Не можна було помилитися більше. Зважаючи на активність групи на вебінарі після 30-40 хвилин, учасники просто засинали.

Спробувала просити їх сидіти з увімкненими камерами, але це не спрацювало. Більшість просто інтернет не тягне. У деяких почала зависати картинка. Все-таки 10 відеопотоків одночасно.

Висновки:

Почала будити групу і вигадувати ідеї, як тримати моїх хлопців у тонусі протягом уроку.

Я просила підіймати руку для відповіді на запитання, а не просто писати в чаті. Якщо охочих був “викликала” сама.

Уроки скоротила на 15 хвилин. Але щоб не відставати від продуманої програми, вирішила повторення уроку винести в тести. Тоді учні могли у будь-який зручний час зайти у віртуальний клас та пройти тест.

Перевіряючи, як працюють різні інструменти вебінарної кімнати, я почала додавати опитування в кінці заняття, щоб зрозуміти, наскільки добре і зрозуміло було працювати цього разу.

Ми домовилися, що кожен може спокійно висловитись з приводу організації уроку, але на самому занятті писати це тільки в особистих повідомленнях, а не в чаті.

Додала додаткові вебінарні кімнати для роботи у групах. Так учні могли влаштовувати обговорення, готувати діалоги та виконувати більше групових завдань.

Збільшити кількість учнів і не збожеволіти

Збільшення кількості учнів онлайн

Через 2 місяці виявилося, що моїх 23 студентів вже недостатньо розділити на 2 групи за рівнем знань. Дехто сильно відставав, а комусь було замало.

Але планувати та проводити заняття для 6 груп за ті самі гроші було невигідно. Треба було щось вирішувати із набором нових учнів.

Мені не дуже хотілося залучити свій університет та студентів з очевидних причин. Досить того, що в мене було кілька студентів. Поки що це була невелика група — всіх усе влаштовувало, але мої успіхи з приватним курсом (а саме до цього і йшлося) могли викликати невдоволення начальства.

Помилки:

Відразу подумала про соцмережі й рвонулася заводити сторінки, але незабаром зрозуміла, що це ще той шматок роботи. Щоб усе це запрацювало, треба витратити багато часу, якого, як завжди, не вистачає.

Висновки:

Тому вирішила просто розмістити оголошення у різних групах з вивчення польської мови та на сайтах пошуку репетиторів. Спрацювало не одразу. Напевно, час свят не дуже підходить для початку такої кампанії. Через 2 тижні я все повторила. І досить швидко подвоїла свою групу.

Дрібниці, які важливі для проведення онлайн-навчання

Не забудьте привести себе до ладу перед онлайн-уроком. Те, що ви не в аудиторії, не означає, що можна виглядати як завгодно. Перше, що я побачила на записі свого вебінару – це волосся, що стирчить. Не можна сказати, що це було жахливо, адже я була розчесана. Але це було помітно. Те, що при живому спілкуванні здалеку не буде видно, камера точно спіймає. Наживо навряд чи учні стали б так розглядати вас, а тут обличчя на весь екран перед ними.

Потім функцію показу на весь екран я почала використовувати тільки коли зупинялася на артикуляції.

Переглядаючи відео репетиторів та порівнюючи їх, завжди зазначала, що наші відео виглядають, як розмова на кухні, на відміну від ідеальної картинки у закордонних викладачів. А мені хотілося, щоб мої уроки налаштовували на цікаву та активну роботу. І картинка тут також потрібна.

Довелося переглянути робоче місце. Мій диван за спиною ніяк не хотів виглядати професійно. Тож я переставила комп’ютер із камерою так, щоб у кадр потрапила книжкова полиця. Все зайве прибрала.

Важливі онлайн дрібниці

Переодяглася. Все-таки однотонний одяг виглядає на екрані краще.

Все одно не те. І тут до мене дійшло світло! У мене темно, і кадр виходить сірий.

Увімкнула всі лампи, а відео записувала лише вдень при яскравому освітленні.

Почитала рекомендації для відеоблогерів і купила поки що два світильники зі світлодіодними лампами (холодне світло) і простенька парасолька для фотографування. І поки що задоволена результатом. Але на майбутнє, планую обладнати свою міністудію чимось цікавішим.

Амбітні плани щодо створення мовного онлайн-курсу

Хоча я все ще випробовую нові інструменти e-learning’у та вебінарної кімнати, готую наступні уроки, але плани у мене грандіозні 🙂

Головне, хочеться дещо більше автоматизувати. Нові учні потихеньку з’являються. Можна було б їх кількість помножити, але тоді або групи переповнювати, або клонувати себе. Ні той, ні інший варіант мені не підходить, тому найкращим виходом здається знайти собі помічника.

Головна мета, яку я перед собою ставлю, — створення повноцінного онлайн-курсу з вивчення польської мови та циклу автовебінарів як доповнення до курсу. Це ставить переді мною багато завдань, треба багато чого навчитися, все спланувати. Мій невеликий to-do-list на найближчий час:

  • розробка більшої кількості тестів
  • навчитися створювати красиві та зрозумілі презентації
  • купівля нового обладнання
  • робота з відео та монтаж
  • безплатний email-курс
  • зайнятися нарешті впритул соцмережами та рекламою
Плани онлайн-курсу

Чому я не почала раніше заробляти на онлайн-навчанні?

Так, я все ще вчуся й освоюю нові інструменти та техніки, планую і помиляюся, втомлююся та іноді думаю, що забагато на себе взяла. Але з іншого боку, це все так надихає! А успіхи та додатковий дохід, який перевищує зарплату, дають надзвичайну мотивацію.

Після пройдених кроків створення онлайн-курсу задумалася, чому я не зайнялася цим раніше. Адже стільки було можливостей. Все зупиняла себе, то немає часу, то знань, здавалося, що все так дорого і складно. А треба було лише перебороти свої страхи, невпевненість і просто почати щось робити.

Бажаєте заробляти на онлайн-навчанні та перетворити його на самостійний бізнес? Ми написали керівництво для тих, хто перебуває на початку шляху та переживає, що нічого не вийде.

Про що проводити вебінари у 2022 році

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!