Онлайн-презентація на відмінно

Онлайн-презентація на відмінно

Онлайн-презентація та підготовка до показу під час відеоконференції не сильно відрізняється від презентації “наживо”. Але деякі нюанси все ж таки є. Як підготуватися до онлайн-презентації товару чи послуги? Що допоможе не упустити клієнта та підписати угоду? Сьогодні говоримо про це у нашому блозі.

Підготовка до онлайн-презентації

“Як начальник торгового відділу, я часто проводжу збори та презентації продуктів. Але коли я отримав завдання провести онлайн-презентацію, у мене начебто стався ступор.” — зізнався мені знайомий.

Його хвилювання цілком зрозуміле. Не всім спочатку комфортно розмовляти з камерою. Але правильна онлайн-презентація товару чи послуги під час відеоконференції впливає на результат угоди. Якщо добре підготуватися до презентації, вам буде легше говорити з потенційним клієнтом. Переконати його, що саме з вашою допомогою можна досягти мети, підвищити ефективність роботи колективу чи фірми.

Перше правило онлайн-презентації — вивчіть свій продукт

Щоб вигідно представити свою пропозицію, не завадить дізнатися самому, що ви продаєте і як це працює. Тримайте під рукою таку шпаргалку. Вона стане в нагоді, якщо ви потрапили на презентацію, де клієнт задає безліч технічних питань і хоче дізнатися про нюанси роботи з продуктом. Отже, перше правило онлайн-презентації — вивчіть свій продукт.

Зануртеся і дізнайтеся про основні характеристики вашого продукту.

Лише варто уточнити — описувати всі технічні характеристики та готувати окремі слайди не треба, якщо це не мета презентації. А знати як це працює обов’язково. Навіть якщо вам сказали: “Ось тобі слайди, просто їх прочитай”. Адже навряд чи вам захочеться потрапити в ситуацію, коли клієнт почне ставити запитання, на які у вас немає відповіді.

Розвідка перед онлайн-презентацією

Ви могли зустріти пораду, що на презентації треба присвятити час не лише товару, а й клієнту. І тут найважливіше — це підготовка. Вам доведеться дізнатися більше не тільки про свій продукт, але і про потенційного клієнта. Оскільки клієнти різні, ви не можете щоразу використовувати одну і ту ж презентацію послуг.

Готуючись до презентації дізнайтеся, з ким розмовлятимете: фірма, відділ, співробітники. Так-так, важливо не лише дізнатися про компанію, якій пропонуєте послуги. Поцікавтеся ще й представниками, з якими ви розмовлятимете на презентації. Адже саме вони впливатимуть на рішення щодо співпраці.

Де шукати інформацію перед презентацією?

Де шукати інформацію перед презентацією

Перевірте історію контактів із клієнтом. Можливо, хтось інший із вашої компанії вже з ним спілкувався. Дізнайтесь, як все пройшло.

У пошукових системах ви знайдете основну інформацію про компанію: продукти та послуги, кількість працівників. Але цього мало, тому пропонуємо вам заглянути у ще кілька джерел.

Соцмережі під час підготовки до онлайн-презентації

LinkedIn, Facebook, Instagram та Twitter. Розгляньте останні пости компанії та співробітників. На що звернути увагу:

  • зміни, що відбулися у компанії;
  • корпоративна культура компанії;
  • стиль спілкування.

Навіщо вивчати потенційного клієнта перед презентацією?

Використовуйте кожну можливість, щоб зрозуміти, що відбувається в компанії клієнта. Все це допоможе вам провести онлайн-презентацію краще.

В ідеальному світі, у вас ще має бути час проаналізувати, як ідуть справи у конкурентів клієнта. Дії конкурентів можуть суттєво вплинути на рішення про співпрацю.

Присвятіть кілька хвилин тому, щоб прочитати про актуальну ситуацію у сфері, в якій працює клієнт. Тож ви дізнаєтеся, які у нього можуть бути проблеми, як допомогти йому їх вирішити.

Інформація із соцмереж, дасть вам зрозуміти, для кого ви ведете презентацію. Особливо, якщо відеоконференцію призначено з людиною відповідальною за рішення про співпрацю.

Не слід проводити ретельне розслідування. Але навіть основна інформація профілю та останні пости підкажуть, як краще спланувати та вести презентацію.

Підлаштуйте пропозицію

Звичайно не починайте зустріч із фрази: “Я все про вас знаю”.

Також не варто одразу рекламувати продукт. Покажіть, що знаєте, як вирішити ту чи іншу проблему клієнта.

Ось тут і знадобляться результати дослідження. Завдяки зібраній інформації ви надасте пропозицію як корисну та цінну для потенційного клієнта.

Переконайтеся, що ви знаєте відповіді на такі запитання.

  1. Які виклики зустрічаються у бізнесі потенційного клієнта?
  2. Чи знаєте ви щось про проблеми клієнта?
  3. Які функції вашого товару найкраще розв’яжуть проблему цієї фірми?
  4. Чи всі функції є важливими для потенційного клієнта? Можливо, про деякі краще не говорити.

Саме на найважливіших функціях вам варто зупинитися. Не завжди треба описувати, як працює функція. Важливо показати, яку проблему вирішує. Бережіть час співрозмовників — на презентації розповідайте лише про те, що дійсно важливе для потенційного клієнта.

Як покроково підготуватися до онлайн-презентації?

Подальшу підготовку до презентації розіб’ємо на кілька етапів:

  1. план презентації,
  2. підготовка слайдів,
  3. вибір сервісу відеоконференцій,
  4. проведення репетиції,
  5. підтвердження зустрічі,
  6. страхування.

План онлайн-презентації та слайди

План онлайн-презентації

Напишіть план презентації. Позначте всі важливі пункти, які потрібно обговорити. Навіть якщо розмова трохи піде убік, із планом вам буде легше повернутися до заданого напряму.

Підготуйте слайди. Дотримуйтесь простих правил, щоб слайди привертали увагу співрозмовників:

  • усі слайди в єдиному стилі;
  • корпоративні кольори;
  • лаконічність: одна ідея, один-два шрифти й не більше трьох кольорів;
  • акцент на ключовому слові, ідеї слайду;
  • не використовуйте анімацію і все, що може відвертати увагу учасників від основної думки слайду;
  • підготуйте зображення, що продемонструєте перед початком зустрічі;
  • на останньому слайді — подяка, важливі контакти, посилання.

Вибір сервісу відеоконференцій для онлайн-презентації

Виберіть найкращий сервіс відеоконференцій для презентації. Можливо, вам буде достатньо безкоштовної версії Скайп, якщо це коротка зустріч, на якій обговорюється лише кілька питань. Розглядати професійні послуги для проведення відеоконференцій варто, якщо ви плануєте презентацію:

  • для великої кількості учасників;
  • для представників з різних офісів;
  • плануєте влаштувати дискусію;
  • хочете використовувати найновіші інструменти для ведення онлайн-презентації.

Безкоштовний тарифний план для проведення вебінарів і онлайн-занять від MyOwnConference

Технічні моменти підготовки до презентації

Щоб все пройшло добре, подбайте про технічні деталі заздалегідь. Виберіть надійну програму відеоконференцій і перевірте, як працюють потрібні для презентації інструменти. Радимо надавати перевагу програмам, які не треба встановлювати.

Перевірте, як працює обладнання. Для презентації продукту або послуги краще, щоб камера була увімкнена. Тому важливо звернути увагу також на освітлення та інтер’єр у вас за спиною.

Про те, яке обладнання вибрати для відеоконференцій та онлайн-презентацій, ви прочитаєте тут.

Крім того, вам варто все уважно налаштувати, завантажити потрібні слайди, підготувати посилання, нагадування. Радимо вам якийсь час користуватися програмою для відеоконференцій самостійно. Так ви зможете протестувати програму та переконатися, що все працює, як треба. Попросіть провести тестову зустріч із кимось із колег чи друзів. Поспілкуйтеся зі службою підтримки.

Репетиція виступу на відеоконференції

Проведіть репетицію виступу, а потім проведіть та запишіть тестову презентацію. Проаналізуйте відео та внесіть зміни у план виступу.

Зберігайте послідовність у виступі. Дотримуйтесь встановленого часу. Напевно, у ваших співрозмовників заплановані й інші справи. Тому якщо домовилися, що зустрічаєтеся на 40-хвилинну презентацію, зробіть усе, щоб на репетиції вкластися максимум у 25 хвилин. Залиште час на запитання співрозмовників.

За день до запланованої події погодьте готовність зустрітися, ще раз нагадайте про час. Використовуйте цю розмову, щоб уточнити, хто братиме участь у зустрічі. Можливо, в учасників з’явилися додаткові питання і вам варто внести їх у план онлайн-презентації.

Перевірте все самі: чи працюють посилання, як виглядає онлайн-переговорна з боку клієнта. Попросіть представника клієнта також зробити тестовий дзвінок та перевірити обладнання.

Репетиція виступу на відеоконференції

Переконайтеся, що запрошені учасники отримали посилання для входу на відеоконференцію.

Подбайте про страховку

Подумайте, що може піти не так, щоб підготувати аварійний план для кожної ситуації.

Не вдається під’єднатися до програми — спробуйте ще раз, але також підготуйте запасну програму для проведення презентації. Якщо слайди не завантажили туди, використовуйте функцію демонстрації екрана.

Клієнт переніс зустріч — напишіть невелику шпаргалку грамотної відповіді на цей випадок, щоби домовитися про інший час.

Стаття на тему: Вебінари у 2022 році — огляд популярних майданчиків

Проблеми з обладнанням або інтернетом — тримаємо запасний мікрофон і телефон.

Останні приготування перед онлайн-презентацією

І ще раз усе протестуйте. Перегляньте, як відображаються слайди презентації. Чи є під рукою необхідні цифри, документи та посилання.

Перевірте інтернет-з’єднання та обладнання.

Перед презентацією закрийте зайві вікна браузера, месенджери та інші програми, наведіть лад на робочому столі комп’ютера. Якщо все ж таки хочете показувати якісь сторінки в браузері, завантажте їх заздалегідь і розставте їх по черзі. Те саме стосується файлів, які ви використовуватимете. Зберіть їх в окрему папку. І не тримайте все у розгорнутому вигляді.

Частою практикою на презентаціях з великою кількістю учасників є зв’язок з одним із представників за 10 хвилин до зустрічі.

У підсумку

Добре підготовлена ​​демонстрація підвищує шанси на укладання угоди. Покаже потенційному клієнту, як ви можете допомогти. Яких втрат він зазнає, якщо не скористається вашою пропозицією.

Підготовка до кількох перших онлайн-презентацій спочатку займає чимало часу, проте далі приготування йдуть швидше. Підлаштовуйте презентацію під конкретну компанію чи співрозмовника та ефективно використовуйте відведений час.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!