Онлайн-тестування. Виводимо інтернет-курс на новий рівень

Онлайн-тестування

Не буде перебільшенням сказати, що сьогодні системи онлайн-тестування зробили справжню революцію у навчанні.

Саме вони допомогли удосконалити оцінювання знань студентів. Тепер викладачам набагато простіше проводити іспити, а також стежити за результатами та прогресом своїх учнів. Давно минули дні, коли вчителю треба було створювати кожен тест вручну та записувати результати до журналу, вираховувати середній бал.

Сьогоднішні системи онлайн тестування допомагають стежити за прогресом кожного учня, уникаючи складних підрахунків. Самі ж інструменти для створення онлайн-тестів стають все зрозумілішими та зручнішими як для учнів, так і для викладача.

Онлайн-тестування – створювати онлайн-тести легко

Раніше багато викладачів відмовлялися від онлайн-тестів, оскільки створення кожного з них вимагає багато зусиль і могло бути справді важким заняттям. Хтось боявся, що в нього не вистачить знань, потрібно купувати додаткове обладнання, розбиратися з HTML-кодом або наймати програміста. Але зараз інструменти онлайн-тестування стають настільки інтуїтивно зрозумілими та легкими, що кожен викладач, навіть новачок в e-learning, може легко створити чудовий онлайн-тест для свого курсу. Створювати онлайн-тести легко та зручно, безліч програм не вимагають встановлення, працюючи з браузера, а мобільні програми для створення онлайн-тестів дозволяють працювати навіть у дорозі.

Онлайн-навчання, плюси та мінуси електронної освіти

Онлайн-тестування економить час

Зараз можна створити цілу базу питань та зберегти їх, щоб використати надалі. Не потрібно писати окремий тест для кожного курсу — можна створити іспит, просто вибираючи питання з вже створеної бази або скористатися шаблоном, який легко змінити для кожного нового курсу. Крім того, дуже корисною виявляється автоматична система підрахунку балів. А якою простою може бути аналітика! Можна легко визначити, кому зі студентів потрібна допомога. Погодьтеся, це збереже чимало часу та нервів. Багато систем дозволяють вибирати дизайн для своїх тестів, а також автоматично формують іменні сертифікати за результатами екзамену.

Онлайн-тести ефективні та надійні

Надійність тестів стає особливо актуальною для онлайн-курсів. Щоб оцінка кожного учня була об’єктивною, дуже важливо запобігти списуванню. І саме за допомогою програм для онлайн тестування можна використовувати методи, які не дадуть студентам ділитися відповідями. Можна створювати безліч версій того самого тесту, змінюючи порядок питань і варіантів відповідей. Ефективним буде запропонувати більше ніж 6 розгорнутих варіантів відповідей для кожного питання.

Багато систем онлайн-тестування не дозволяють користувачеві скопіювати текст із діалогового вікна. А ми знаємо, якщо робота відбувається за комп’ютером, учень може просто скопіювати питання, щоб знайти відповідь на нього в інтернеті. Навіть з огляду на те, що питання та відповідь на нього можна надрукувати вручну, можна встановити ліміт часу для відповіді.

Недоліки онлайн-тестування

Згідно з дослідженнями, результати проходження тестів будуть нижчими в учнів, які проходять опитування онлайн, у порівнянні з тими, хто користується папером та ручкою. Але ця особливість швидше пов’язана з тим, що багато хто просто не звикли до такої форми перевірки знань.

Вибір програми для онлайн-тестування

Як же визначитися з програмою для створення тестів? Вибір платформи для створення онлайн-тестів, нагадує вибір програми для вебінарів:

  • Перегляньте, які програми доступні на ринку. Не потрібно вивчати всі опції, які надає кожна з програм, досить просто переглянути список пропонованих інструментів. Зауважте, що не всі програми підтримують українську мову.
  • Тепер знаючи, які функції можна знайти в різних програмах, створіть список тих, які будуть важливі для вас.
  • Порівняйте різні онлайн-програми. Оцінюйте лише параметри, які важливі й будуть вирішальними при виборі платформи.
  • Прочитайте відгуки.
  • Протестуйте кілька програм. Багато хто з них пропонує безплатний тест-драйв. Подивіться, як легко буде створювати тест і проходити його. Для цього організуйте невелику перевірку серед учнів та дізнайтесь їхню думку. Важливо, щоб такий тест мав скоріше символічний характер і впливав на оцінювання самих знань.

Вебінари у 2022 році — огляд популярних майданчиків

Звичайно, було б чудово, якби сервіс вебінарів або програма для e-learningа підтримували онлайн-тестування. Управління таким курсом вимагає менше зусиль, всі тести та результати зберігаються в одному місці. Але кожен курс індивідуальний, і програму для онлайн-тестування варто вибирати, виходячи з особливостей навчального курсу.

Джерела:

  1. Дослідження TheConversation
Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!