Онлайн-тренінг або прокачування навичок

онлайн-тренінг

Проведення онлайн-тренінгів стало не просто модним віянням, а й необхідним інструментом для навчання клієнтів і персоналу, так і для розвитку свого бренду.

Що таке онлайн-тренінг?

Що ж таке онлайн-тренінг? Чим він відрізняється від інших методів онлайн-навчання та які правила успішного онлайн-тренінгу? На ці та інші питання ми відповімо у сьогоднішній статті.

Найчастіше онлайн-тренінг плутають з іншими формами навчання: семінар, майстер-клас, урок. А буває і так, що замість тренінгу учасники взагалі потрапляють на звичайну лекцію.

Онлайн-тренінг – це такий вид навчання, який допомагає отримати нові знання та навички онлайн. При цьому дуже важливо, щоб усі учасники були повністю залучені до процесу тренінгу. Учасник стає частиною групи й тоді всі разом мають вирішити певне завдання, яке може виникнути у реальному житті.

Тут нікому не пропонують чарівну пігулку, набір готових рішень та правил. Щоб стати успішним, кожному доведеться попрацювати.

Онлайн-тренінги стали великою галуззю. Багато менеджерів з управління персоналом віддають перевагу саме цьому виду навчання співробітників. Згідно з опитуванням 2000 менеджерів, проведеного компанією Bersin and Associates (Deloitte), 57% повідомили про те, що вони відвідують онлайн-тренінги.

Онлайн-навчання, плюси та мінуси електронної освіти

Хто такий коуч чи тренер?

Тренер, коуч чи ведучий тренінгу – це фахівець, який може підтвердити свою професійну підготовку. У разі проведення тренінгів відповідна освіта та сертифікати просто необхідні. Тренер може працювати в одному із трьох напрямів: внутрішній тренер в організації, співробітник тренінгового центру, тренер-фрілансер.

Важливі якості для тренера

  • Особистість та імідж тренера – учасників надихає не лише програма тренінгу, а й сильна особистість ведучого, на якого хочеться рівнятися.
  • Професіоналізм – наскільки вільно тренер орієнтується в темі, наявність власного досвіду, досягнення його клієнтів.
  • Вміння мотивувати – знання психології мотивації, сильні лідерські та педагогічні якості.
  • Організованість – треба вміти керувати не лише групою, а й подбати про всі організаційні моменти, підготовку, рекламу.
  • Відповідальність та дисципліна – учасники онлайн-тренінгу потребують підтримки, дисципліни та відповідальності. Вони повинні знати, що можуть розраховувати на допомогу коуча у досягненні своїх цілей. Емпатія, тобто розуміння того, що відчуває інша людина, та співчуття до її ситуації. Онлайн-тренер повинен бути чутливим до конкретної ситуації та враховувати, що серед його учнів можуть бути люди з різним бекграундом.

Якщо ви тільки починаєте шлях онлайн-тренера, радимо ознайомитися з основними порадами коучу-початківцю.

Учасники онлайн-тренінгу

Тренінги можна умовно поділити на психологічні та навчальні. Психологічні чи особистісні тренінги допомагають налагодити комунікативні навички, методи сприйняття себе та обставин, опрацювати психологічні проблеми учасників. Навчальні онлайн-тренінги використовують у бізнесі для досягнення корпоративних цілей, збільшення продажу та кількості клієнтів. Також вони використовуються в освіті як один з елементів e-learning’a та дієвого способу для активного закріплення навичок та отриманих знань.

Онлайн-курси, корпоративне навчання та програми дистанційного навчання у ВНЗ проводять онлайн-тренінги на майданчиках для вебінарів та e-learning`a, завдяки чому знижують свої витрати та набувають нових клієнтів.

Дистанційний урок в інтернеті

Як відбувається тренінг?

Для проведення онлайн-тренінгу або онлайн-семінару ведучий та учасники повинні увійти до онлайн-аудиторії з комп’ютера, планшета або телефону, підключених до інтернету. Кожен з учасників отримує запрошення від організатора тренінгу. Натиснувши на неї, учасник одразу потрапляє до вебінарної кімнати, де проходитиме тренінг. Також від нього може знадобитися ввести своє ім’я та пароль.

Слухачі бачать перед собою відео з камери ведучого та екран, на якому тренер може показувати презентацію, відео, схеми, малювати та користуватися вказівкою, як і під час звичайного тренінгу. Учасники можуть спілкуватися з тренером та виступати перед усією групою за допомогою мікрофона або чату. Також вони можуть говорити з увімкненою відеокамерою.

Важливою частиною онлайн-тренінгу є також і подальше самостійне опрацювання завдань.

Переваги онлайн-тренінгу

Ми постаралися виділити основні переваги онлайн-тренінгів, хоча, напевно, їх набагато більше:

Економія грошей

Онлайн-тренінги впевнено витісняють проведення “живого” навчання завдяки своїй ефективності та економічності. Організаторам не треба дбати про оренду приміщення, його оформлення, закупівлю обладнання, пошук тренера в певному місті. Крім того, онлайн-навчання за запитом робить зручним та доступним навчання співробітників на регулярній основі або щоразу, коли їм потрібні нові навички.

Доступність

Фірми можуть проводити один тренінг для різних філій, а співробітники, які не змогли відвідати заняття, можуть ознайомитися з його записом. Онлайн-тренінг відмінно підходить для тих, хто відчуває незручність від перебування та виступ у групі незнайомців чи колег. Учасникам також немає потреби поспішати, кудись їхати. Достатньо лише включити комп’ютер і приєднатися до платформи для проведення онлайн-заходів.

Скорочення часу навчання

Однією з найбільших проблем для співробітників за участі у тренінгах є час. Онлайн-тренінги дозволяють зменшити час навчання. Такий вид навчання допомагає перетворити годинні заняття на короткі сегменти навчання, що дозволяє учасникам робити перерви та займатися робочими справами.

Усуває фактор страху

Традиційні тренінги часто вважаються середовищем навчання з високим ризиком. Чому? Тому що багато співробітників соромляться ставити запитання чи шукати роз’яснень, побоюючись здатися некомпетентними перед своїми колегами. В результаті вони втрачають інтерес до майбутніх можливостей розвитку. Онлайн-тренінги дозволяють учасникам розслабитись. Наприклад, якщо хтось відчує себе ніяково, він легко може вимкнути камеру.

Правила успішного онлайн-тренінгу

Щоб онлайн-тренінг був захопливий та приніс бажаний результат, працювати мають і тренер та учасники.

Тренеру варто підготуватись до роботи в онлайн-аудиторії. Потрібно зібрати та вчасно завантажити якісний, зрозумілий матеріал для заняття. Також перевірити обладнання та налаштувати вебінарну кімнату. Важливо, щоб ведучий ознайомився із нюансами роботи свого сервісу вебінарів та інструментами, які допоможуть утримати увагу учасників онлайн-навчання. Інтерактивність на такій зустрічі можна забезпечити за допомогою чату, тестів та опитувань, запрошенням до мікрофона учасників.

Організаторам тренінгу важливо переконатись, що виділено достатньо часу на вивчення матеріалу. Також перед початком слід переконатись, що виконані всі технічні вимоги, все обладнання налаштоване. Пам’ятайте, що організація є ключем до успішного онлайн-навчання. Створення навчального плану допоможе вкластися у строки та виконати усі поставлені завдання.

Слід пам’ятати ще про один момент: ставтеся до онлайн-тренінгу, так само як до очного заняття. До організації такого заходу необхідно підходити так само, якби вам довелося проводити заняття у класі.

Учасникам важливо нагадати про те, що результат від участі в тренінгу буде вищим, якщо вони самі докладуть до цього зусиль не тільки під час заняття, а й після нього.

Як обрати камеру і мікрофон для вебінару

Для цього можна розповісти 4 правила:

  • У перші 3 дні важливо повторити інформацію, отриману під час тренінгу, щоб нові знання запам’яталися надовго.
  • Протягом 100 днів треба виконувати завдання, які дав тренер та практикуватися у нових навичках. Скільки часу треба, щоб бажана поведінка чи вміння стала частиною вашого життя.
  • Заохочувати себе за виконані вправи та виконану роботу.
  • Виконати весь список завдань та шукати нову інформацію на цю тему, щобпідтримувати інтерес до змін. Очевидно, що онлайн-тренінг – це захопливий та ефективний спосіб навчання. Але слід пам’ятати, що до підготовки та проведення такого заняття треба ставитись відповідально: запросити професійного тренера, вибрати надійний сервіс вебінарів, протестувати платформу та спланувати просування заходу. Тільки тоді результатом будуть задоволені учасники та організатори.
Що таке онлайн-тренінг?

Онлайн-тренінг – це тренінг, який відбувається в онлайн-режимі. Учасники зв’язуються з тренером і іншими учасниками через Інтернет, використовуючи відеозв’язок та інші онлайн-інструменти.

Навіщо потрібен онлайн-тренінг?

Онлайн-тренінг має декілька переваг. По-перше, він дозволяє учасникам брати участь у тренінгу з будь-якої точки світу, де є доступ до Інтернету. По-друге, це зручно і ефективно, оскільки ви можете зберегти час та гроші на подорожах до тренінгових центрів. По-третє, він дає можливість брати участь у тренінгу з комфорту власного дому або офісу.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!