Онлайн-навчання, плюси та мінуси електронної освіти

Онлайн-навчання, плюси та мінуси електронної освіти

Онлайн-навчання — це метод дистанційного навчання за допомогою інтернету та комп’ютера. Формат онлайн-занять часом є кращим та, звісно, економнішим варіантом для навчання співробітників та студентів.

Переваги онлайн-навчання для організатора

Про онлайн-навчання та e-learning зараз говорять дуже багато. Але що воно таке, і чи повинні ми його використовувати? Спробуємо розібратися у цій статті.

У нас, як і в решті світу, компанії, навчальні заклади та репетитори обирають часткове або повне впровадження електронного навчання. І це не тільки через необхідність – викликану пандемією. Викладачі опановують створення власних курсів, проводять вебінари, діляться досвідом, до того ж непогано заробляючи на цьому.

Ефективність онлайн навчання

  • Висока ефективність завдяки використанню інтерактивних інструментів. Перш за все мова йде про презентації, тести, відео, чат, показ екрана і можливість багаторазового перегляду уроку;
  • Легко слідкувати за успіхами кожного з учнів. Оскільки часто програми для навчання пропонують зручні тести та статистику;
  • Електронне навчання економить кошти та чудово підходить для навчання персоналу. Особливо це стосується організацій, де працівники часто змінюються. Можливості для заощаджень неабиякі. Можна не платити кожного разу тренерові, оскільки новачкам на початковому етапі рекрутації можна показувати записи попередніх інструктажів. Компанія не мусить платити за оренду приміщення чи організовувати проживання для мешканців інших міст;
  • Можна проводити навчання практично з будь-якого місця;
  • Ніхто не запізнюється на лекції — завдяки мобільним версіям та застосункам можна приєднатися до заняття у потрібний час.

Недоліки онлайн-навчання для організатора

Частіше за все ми чуємо про переживання, пов‘язані з технічними моментами. Не кожен вчитель легко розбереться з усіма можливостями платформи для онлайн-навчання. Спочатку навіть проведення лекції за допомогою таких, здавалося б простих програм, як Zoom і MyOwnConference, для декого виявилися справжнім викликом і добрячим стресом.

Це не дивно, зважаючи на те, що більшість часу вчителям доводилося викладати лише в класах. А тепер раптом усе змінилося, і програму навчання потрібно повністю перелаштовувати. До того ж вчителі потрапили у середовище, в якому учні почуваються вільніше, ніж вони. І немає перевіреного рецепта на те, як плавно перейти з режиму офлайн до онлайн.

  • По-перше, кожен спікер має навчитися, як користуватися платформою для електронного навчання;
  • По-друге, слід опанувати прийоми ефективного проведення семінарів онлайн. Повірте, те що ви впевнено виступали перед аудиторією, ще не гарантує успішного виступу онлайн. Важливо, щоб кожен викладач знайшов способи утримання уваги учнів. Інакше вони просто можуть заснути за моніторами.

Дуже важко заволодіти увагою і підтримувати дисципліну, коли знаходишся з іншого боку екрану.

  • По-третє, кожне заняття треба ретельно готувати й перевіряти ще й зважаючи на технічні моменти. Бо й інтернет може підвести, і камера може не увімкнутися;
  • З огляду на технічні моменти є ризик втратити досвідчених викладачів. Вибір і налаштування обладнання, особливості роботи з платформою для онлайн-навчання можуть відлякати старше покоління вчителів.

З іншого боку, кожен, хто має хист до викладання, любов до навчання, може побудувати кар‘єру, викладаючи онлайн. До того ж створення свого власного електронного курсу для дистанційного навчання займає менше часу, ніж раніше.

Онлайн-курс можна створити на спеціальній платформі, у вебінарному сервісі, у вигляді подкасту або й email-розсилки.

Про те, як уникнути типових помилок у розсилці.

Плюси електронного навчання для учня

  • Онлайн навчання дозволяє вибирати не лише час і місце для занять, але й власний темп;
  • Учню легко сконтактувати з викладачем за допомогою чату, пошти, форуму або аудіо чи відеозв‘язку на платформі для дистанційного навчання;
  • Сором‘язливим людям взагалі легше навчатися на онлайн-курсах, ніж відвідувати стаціонарні заняття;
  • За допомогою онлайн-навчання освіту можуть отримати люди з обмеженими фізичними можливостями.

Мінуси електронного навчання для учня

Мінуси електронного навчання для учня

Найважче такий вид занять дається дітям. Усім зрозуміло, що у щоденному житті учні повинні вчитися працювати в колективі, розв‘язувати конфлікти, взаємодіяти між собою. І в контексті онлайн навчання діти мають не особливо багато ситуацій, де можуть отримати такі навички.

  • Учню може не вистачати особистого контакту з викладачем або іншими учнями. Брак соціалізації, приналежності до групи — це ті виклики, з якими онлайн навчання справляється найгірше;
  • Для того, щоб розібратися з усіма матеріалами навчальної програми, може знадобитися більше часу;
  • Дехто просто не може зосередитися під час онлайн навчання. оскільки завжди є спокуса переглянути стрічку новин, відповісти на повідомлення під час уроку, або й взагалі закрити вкладку браузера;
  • Дуже мало практики. Щоб провести практичне заняття чи дослід, викладачам часто бракує часу, обладнання і технічних знань щодо того як організувати такий урок онлайн.

Висновки щодо ефективності онлайн-навчання

Результати досліджень щодо ефективності онлайн освіти не є однозначними. Електронне навчання має як свої недоліки, так і безперечні переваги. Що дійсно важливо, так це те, що завдяки онлайн-освіті студенти курсів можуть ефективно, зручно і достатньо дешево навчатися. А зараз онлайн-заняття іноді стають єдиною можливою формою навчання. Тому важливо пристосовуватися, опановувати нові способи викладання, щоб забезпечити безперервність та ефективність навчального процесу.

Якщо ви теж зацікавилися проведення онлайн-занять, вебінарів або тренінгів, радимо спочатку випробувати декілька платформ за допомогою безплатного тестового періоду. Запрошуємо вас ознайомитися з можливостями платформи для онлайн-навчання MyOwnConference.

Що таке онлайн навчання?

Онлайн-навчання — це можливість отримувати знання через інтернет з будь-якої точки світу. Це можливість демонструвати екран, показувати презинтації, проводити тести та краще слідкувати за успішністю учнів.

Переваги дистанційного навчання

У вас з’являється можливість ефективно проводити заняття з будь-якого місця використовуючи інтерактивні інструменти та завдяки інтернету, ваші студенти більше не будуть запізнюватись.

Недоліки дистанційного навчання

Основним недоліком дистанційного навчання вважається складність утримувати увагу учня на процесі отримання знань. Щоб збільшити концентрацію на предметі, використовують різні онлайн-інструменти. Проте не всі вчителі взмозі розібратися і ефективно їх використовувати.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!