Як покращити презентацію для вебінару або онлайн-наради?

Презентація

Зробити свою презентацію краще — бажання кожного спікера вебінару, онлайн-конференції чи наради. Навіть якщо є цінна та небанальна інформація, без гарної подачі є ризик, що її презентація не зробить очікуваного ефекту. Адже, крім цікавого змісту, має значення і подання матеріалу. Проте деякі ведучі роблять презентацію похапцем. Або впадають в іншу крайність, займаючись надмірною «прикрасою» слайдів. MyOwnConference пропонує зробити акцент на естетиці та формі, щоб підвищити ефективність презентації.

Презентація, покращуємо слайди: структуру та програму

Покращення презентації — структура, слайди

Вважатимемо, що тема виступу та головна інформація для презентації уже є. Але не можна говорити про покращення презентації, поки кульгає її структура і немає відповідних інструментів для створення слайдів. Отже, презентація, покращуємо слайди, структуру та програму.

Потрібно чітко усвідомити структуру виступу. План майбутньої презентації краще записати на папері або текстовому редакторі. Можна побудувати схему доповіді у ментальній карті.

Якщо ви є прихильником Microsoft PowerPoint, сміливо пропускайте цей крок. Якщо набридли стандартні шаблони цієї програми, то саме час знайти щось свіжіше. Наприклад, на комп’ютері Apple можна завантажити програму Keynote.

Багато конструкторів для створення слайдів можна не встановлювати на комп’ютер. На ринку існує безліч сервісів для створення презентацій. Скажімо, Haiku Deck, Prezi та Google Presentation та інші.

Готуємо слайди, щоб візуально покращити презентацію

Отже, презентація, як покращити структуру та програму? Дотримуйтесь кількох принципів, які допоможуть уникнути типових помилок та зробити презентацію більш зрозумілою, наочною та ефективною.

Принцип 1. Єдність стилю у всіх слайдах

Використовуйте ті самі кольори та фон у всіх слайдах. Якщо в компанії є корпоративний дизайн, його можна і потрібно використовувати в презентації. Але пам’ятайте, що логотип фірми на кожному слайді — поганий тон.

Питання, які допоможуть покращити стиль презентації

  1. Чи всі елементи виглядають гармонійно? Чи не багато їх?
  2. Чи має презентація певний стиль і, чи дотримуєтесь ви його в кожному слайді? Чи гармонують кольори у презентації з корпоративними кольорами.
  3. Чи зберігається постійний інтервал між окремими елементами презентації та їх пропорції?
  4. Чи скрізь однакові поля та кордони?
  5. Здається, що всі слайди створила та сама людина?
  6. Чи послідовно використовується обрана колірна схема. Наприклад, чи всі заголовки одного кольору?

Графіка у боротьбі з сухим контентом або Не дай нудьзі зіпсувати онлайн-курс

Принцип 2. Вибір шрифту для презентації

Вибір правильних шрифтів — ще один елемент, з яким легко перестаратися. Достатньо двох шрифтів або навіть одного в кількох варіантах, наприклад, жирний та звичайний.

Якщо вирішили використати два шрифти, подивіться, як вони контрастують. Якщо плануєте використовувати жирний і масивний шрифт для заголовків, додайте нижче делікатний шрифт.

Виберіть характер шрифту, який відповідає темі презентації. Але, звичайно, це не означає, що якщо ви розмовляєте з дітьми, потрібно використовувати comic sans.

Питання, які допоможуть вибрати правильний шрифт

  1. Чи не перестаралися ви? Достатньо використовувати до 2 різних шрифтів та їх варіації: товщина, ширина, курсив.
  2. Чи добре контрастують вибрані шрифти один з одним. Рекомендується використовувати два різних шрифти для заголовків та тексту.
  3. Чи дотримуються одні й ті самі розміри для основних текстових елементів? Наприклад, чи на всіх слайдах заголовки, тексти та підписи до фотографій однакового розміру?

Принцип 3. Одна ідея — один слайд

Не викладайте всю інформацію вебінару у 10 слайдах. Один слайд повинен містити одну ідею — тезу та стверджувальний елемент. Наприклад, картинку, графік чи текст.

Запитання, які допоможуть перевірити слайди

  1. Чи розбірливі графіки?
  2. У них є правильний масштаб?
  3. Чи додали легенду до графіків?
  4. Чи включили заголовок та інформацію про джерело даних поряд з числами та діаграмами?

Принцип 4. Простота у всьому

Люди не читають слайди, а сканують їх. Коли на слайді багато тексту, графіки, його важко сприймати. Більшість людей не можуть читати та слухати одночасно. Спрощуйте слайди.

Забирайте зайве. Обмежтеся одним або двома шрифтами. Використовуйте не більше 3 кольорів у презентації. Уникайте складних ефектів та анімацій. Робіть слайд лаконічним та інтуїтивно зрозумілим.

Питання, які допоможуть досягти досконалості у простоті

  1. Ви заощаджували слова? Чим менше тексту у презентації, тим краще. За умови, що зберігається зміст.
  2. Чи немає у презентації слайдів із довгими пропозиціями? Якщо так, то намагайтеся скоротити їх або розділити. Може, деякі з них можна передати картинками?
  3. Чи не переборщили з кількістю кольорів?
  4. Чи добре кольори поєднуються та контрастують один з одним?

Принцип 5. Акцент у презентації

Виділяйте головне на слайді. Без акценту слайд не привертає увагу. Виділяйте головну думку слайда за допомогою кольору, підкреслення, шрифту. Але пам’ятайте, написаний лише великими літерами текст відштовхує увагу!

Запитання, які допоможуть зробити презентацію зрозумілою

  1. Ваша презентація — це не просто текст та тло? Пам’ятайте, що зображення завжди привертає більше уваги, ніж довгий текстовий рядок.
  2. Чи будуть зрозумілі та помітні читачеві найважливіші моменти презентації? Чи вдалося їх правильно виділити?
  3. Чи поділена презентація на тематичні блоки? Чи правильно поділена слайдами-розділювачами?
  4. Ваша презентація має завершальний слайд? Це може здатися очевидним, але багато людей про нього забувають.

Отже, дотримуючись всього 5 принципів, можна досягнути золотої середини та досить швидко створити сучасну презентацію.

Ознайомлення з усіма функціями MyOwnConference.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!