Примусь свій вебінар працювати

14 помилок не вебінарі

Чи траплялося брати участь у страшному вебінарі? А може навіть доводилося його проводити?

Все нормально. Помилка — це те, чого припускаються ведучі та організатори вебінарів, особливо спочатку. Наше завдання зробити так, щоб цих помилок було якнайменше. Сьогодні зрозуміємо, чому гості залишають погані відгуки про вебінари? Чому кількість учасників та клієнтів не зростає? Іншими словами, чому вебінари не працюють?

Помилки, які ведуть вебінар до провалу

Ось лише кілька відгуків, після яких ведучий може сказати, що вебінари — це не його коник. Але замість того, щоб переживати та плекати комплекс самозванця, зробимо роботу над помилками.

Помилки — відгуки

Помилка 1. Довга реклама = жахливий вебінар

Помилка 1

Якщо вебінари використовуються тільки як рекламні оголошення, маю погану новину — це не працює. Людям не просто ніколи в такому брати участь — це дратує. Навіть якщо опановані всі методи переконання — у кращому разі учасники просто проігнорують, якщо витрачається час публіки на рекламу.

Бажаєте продавати на вебінарах, без проблем. Але будьте чесними та лаконічними.

Можна скористатися схемою:

  • 30 хвилин корисної інформації
  • 5 хвилин реклами продукту
  • 10 хвилин лайфхаків
  • та подарунок для тих, хто залишився.

Тільки відразу поясніть учасникам, як проходитиме вебінар.

Помилка 2. Сила соцмереж та інших інструментів просування

Вебінар — відмінний спосіб для досягнення цілей у різних сферах: маркетинг, продаж, HR, освіта. Але тільки сам собою вебінар — це не чарівна паличка. Додайте до онлайн-зустрічі блог, канал на YouTube, групу в Facebook, електронні книги, email-кампанію та отримаєте приголомшливий результат.

Як уникнути найчастіших помилок у розсилці?

Якщо не зареєстровані в соцмережах, може виникнути інша проблема — не буде набрана потрібна кількість реєстрацій. Чомусь хтось свідомо ігнорує найдієвіший спосіб і сучасний варіант сарафанного радіо, незрозуміло. Вихід очевидний — використовувати всю силу соціальних мереж, де відгуки про курс облетять максимальну кількість користувачів.

Прочитайте про те, як просувати вебінари на Фейсбуці?

Помилка 3. Відсутність унікальності

Знайти свою цільову аудиторію та просувати свої послуги тепер складніше. На ринку багато конкурентів. Якщо просуваються, наприклад, мовні курси, то вже не достатньо запропонувати ефективну програму та відмінних викладачів. Зараз є з чого вибрати, а ваше завдання зробити щось справді класне.

Як варіант, вигадати цікавий підхід до подачі матеріалу.

Помилка 4. Занадто обережно

Отже, відмовилися від наслідування, але страшно робити щось нове. Боїтеся, що заклюють? Тоді загляньте на сайти із відгуками. Спробуйте знайти незадоволених учасників конкурентів. Не факт, що вони стануть вашими клієнтами, але від них можна почерпнути нові ідеї та виписати перелік критичних недоліків у ніші.

Тільки не думайте, що це на 100% урятує від негативу. Прочитайте коментарі до будь-якого фільму або відео на YouTube. Під будь-яким, навіть найкрутішим відео знайдеться кілька невдоволених чи навіть озлоблених глядачів. Не бійтеся критики та глузувань — якщо вас не критикують, значить ви надто обережні, а це згубно для популярності.

Помилка 5. У вебінарі багато сміття

Забирайте все сміття, воду та іншу нісенітницю, яка не несе корисної інформації. Не треба прагнути зайняти “ефірний час”. Поважайте учасників, їм також є чим зайнятися. Ось погляньте на найпопулярніші відео на YouTube. Вони всі з розряду: “Як заговорити англійською / приготувати вечерю / побудувати будинок за 10 хвилин?”

Перегляньте записи попередніх вебінарів і подумайте, що можна було б прибрати.

Поставте перед собою завдання зробити 20-хвилинний вебінар. Це цілком може стати частиною рекламної компанії та збільшити кількість учасників. Для цього обов’язково складіть план виступу, щоб не відхилятися від теми та вмістити все найважливіше у заявлений час.

Нехай вебінар більше нагадує TED-виступ, а не лекцію із довгими паузами.

Помилка 6. Пізнє просування

Часто організатори вебінарів починають просування надто пізно. Або зупиняються, коли наберуть, скажімо, 1000 реєстрацій. Адже 1000 реєстрацій ще не означає 1000 учасників. Але не зупиняйтеся, наприклад, на відкриті вебінари прийде лише третина зареєстрованих учасників.

Ми вже зібрали для вас 12 статей про просування вебінарів. Користуйтеся всіма доступними способами та починайте рекламувати вебінар якомога раніше.

Помилка 7. Забути про цільову групу

Причина — цільова группа

Розміщуйте свою рекламу та запрошення там, де її може побачити ваша цільова група. Намагайтеся зробити так, щоб учні хотіли рекомендувати вас і будьте за це вдячні: знижки, подарунки, просто пости подяки. Але головне, говоріть мовою своєї аудиторії. Не треба робити вебінар “для всіх”. Це не працює. Найкраще проведіть кілька зустрічей, адаптуючи матеріали та подачу під різні групи.

Помилка 8. Несерйозний підхід

Поясню, що я маю на увазі. Проводяться вебінари дуже рідко або проводяться нерегулярно. У вас немає спільної ідеї та мети. Якщо самі не сприймаєте свої вебінари серйозно, чому учасники мають скласти інше враження? Збираючись проводити вебінар, подумайте, що робитимете далі. Можливо, є сенс запланувати одразу цикл заходів. Ми проаналізували переваги та недоліки такого підходу у цій статті.

Помилка 9. Не готуватися до вебінару

Одна з найчастіших помилок організаторів вебінарів — припинити готуватися. Це навіть не помилка — це гріх, game over — найгірше, що може дозволити собі ведучий. Деякі слайди, неперевірений матеріал або ненадійний майданчик для вебінарів, дзвін посуду на тлі — все це може викликати лише роздратування та розчарування.

При підготовці не буває неважливих дрібниць. Перевіряйте, чи все працює як слід кілька разів. Проводьте тестові включення, самі входите на зустріч у ролі гостя. Перевіряйте обладнання та підключення до Інтернету. Подбайте про те, щоб мати добрий вигляд у кадрі.

Помилка 10. Не вкладати у розвиток

Якщо час іде, а нічого не вкладається у вебінари, то навряд чи варто чекати зростання популярності, чи прибутку. Хороше обладнання, вебінарна кімната, додаткове освітлення, рекламна кампанія, самоосвіта та запрошені спікери. Так, щось вимагає грошових вкладень, а щось часу, але це важливо.

Працюйте над покращенням якості звуку та записів вебінару. Вчіться писати тексти для розсилок та соцмереж. А якщо думаєте, що це все не ваше — найміть помічника.

Прочитайте, як вибрати камеру та мікрофон для вебінару. Обладнання необов’язково має бути дорогим, але якщо вирішено проводити вебінари регулярно, то вбудованої камери ноутбука вже не вистачить.

Помилка 11. Не зробити пропозицію

Нерозумно чекати зростання продажів, якщо не показати, де можна знайти вас після вебінару і як замовити продукт. Щоб не пропустити клієнта, зробіть кілька кроків.

  1. Наприкінці вебінару покажіть слайд із контактами.
  2. Закріпіть посилання на сторінку покупки в чаті.
  3. Розмістіть банер у вебінарній кімнаті.
  4. Використовуйте кнопки з продажу.
  5. Не забувайте прикріпити кнопку із закликом до дії у листах розсилки.

Помилка 12. Скласти руки після вебінару

Після закінчення вебінару робота ще не закінчується. Не дайте себе забути. Потрібно надіслати подяку учасникам, підготувати запис вебінару. Розмістити відео в соцмережах, підготувати статтю та нагадувати учасникам про свою пропозицію у розсилці.

Помилка — 12

Якщо не знаєте, що робити із записом, прочитайте статтю про з апис вебінару та як про нього подбати?

Помилка 13. Забути про важливість взаємного обміну

Взаємний обмін допомагає здійснювати угоди та отримувати від них більше вигод. Робіть приємні подарунки, щоб учасники охочіше стали клієнтами.

Безплатні заняття, інструкції, короткі індивідуальні консультації, знижки та інші плюшки допомагають залучити більше учасників. Наприклад, спочатку ми говоримо: “Зареєструйся й отримай книгу в подарунок”. А для завершення угоди після вебінару: “Замовте спецкурс з ландшафтного дизайну та отримайте безлімітний доступ до записів попередніх вебінарів”. Окрім записів, роздавайте книги, шпаргалки, знижки та запрошення на закриті зустрічі.

Помилка 14. Не відстежувати ефективність вебінарів

Кожен крок здатний дати результат, головне визначити, які показники ефективності будуть найважливішими. Чи то кількість учасників, унікальних відвідувачів, заявок, покупок або, скажімо ROI, регулярно їх відстежуйте та аналізуйте.

Про те, як оцінювати ефективність вебінарів, прочитайте тут.

Головні 14 помилок, які ведуть вебінар до провалу

  • Використовувати вебінари як довгу рекламу.
  • Не використовувати інші інструменти для просування вебінарів.
  • Відсутність унікальності.
  • Занадто обережно.
  • У вебінарі багато сміття.
  • Пізніше просування.
  • Забути про цільову групу.
  • Несерйозний підхід.
  • Немає підготовки.
  • Не вкладати у розвиток.
  • Чи не зробити пропозицію.
  • Скласти руки після вебінару.
  • Забути про важливість взаємного обміну.
  • Не відстежуйте ефективність вебінарів.

Якщо знайшли у цьому списку свої помилки, то знаєте, що треба робити під час підготовки до наступного вебінару. Не соромтеся іноді критично поглянути на свої заходи або попросіть своїх знайомих та учасників безжально оцінити вашу роботу. Це буває неприємно, несправедливо, але це допоможе стати кращим.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
Діна Фаскевіч

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінару.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!