Види та методи онлайн-навчання

Онлайн-навчання, види та методи

Ви вчитель, репетитор, працюєте в HR, розвиваєте свій бренд чи фірму, а може, вам просто цікаво чому і як можна навчити/навчитися за допомогою інтернету?

У цій статті ми намагатимемося пояснити, які є способи онлайн-навчання, що таке онлайн-навчання, його форми і як знайти найкращий для себе варіант. Вебінар, e-learning, m-learning, distance learning, вебкаст та інші види онлайн-навчання через хвилину в усьому розберемося.

Синхронне та асинхронне онлайн-навчання

Почнемо, мабуть, з того, що навчання буває синхронним та асинхронним. Синхронне навчання – це така зустріч, на якій спілкування між викладачем та студентами відбувається у реальному часі. Усі студенти одночасно перебувають в онлайн-аудиторії. Вони навіть можуть брати участь у дискусії зі своїм викладачем. Коли йдеться про онлайн-навчання, це може бути вебінар чи онлайн-тренінг. Таке заняття багато в чому нагадує традиційний урок. Є справді важлива відмінність — викладач не може оцінити реакцію студентів.

Асинхронне навчання – це метод дистанційного навчання, під час якого учень не зустрічається з учителем і не контактує з ним. Наприклад, це можуть бути електронні курси, блоги, курси на CD, скринкасти, відео на YouTube.

Що таке D-learning?

D-learning, з англійської distance learning, або дистанційне навчання – метод, що дозволяє вчитися віддалено. Не плутати з e-learning. Учень не зустрічається з учителем чи іншими учнями у реальному часі. Попри це, двостороннє спілкування між ними є обов’язковою умовою. Можна спілкуватися, наприклад, по email, Skype і навіть за допомогою традиційної пошти – відмінно підходить для цього.

Що таке E–learning?

Що таке e-learning? Це один із видів дистанційного навчання, який часто обирають для проведення курсів. Для уроку учневі потрібний інтернет та комп’ютер. Завдяки e-learning`у можна брати участь у семінарах, закінчити курси або навіть університет не виходячи з дому. Величезна кількість фірм, тренерів, вишів обрали e-learning для навчання своїх працівників та студентів. Тому, що e-learning підходить як для занять у маленьких колективах, так і для навчання багатотисячних груп.

Що таке M-learning?

Якщо для дистанційного навчання використовується мобільний пристрій або ноутбук зі стабільним інтернет-з’єднанням, тоді це вже m-learning, з англійської mobile learning.

Що таке B-learning?

B-learning або blended learning – змішане навчання, метод, який дозволяє об’єднати традиційне та дистанційне навчання. Залежно від цілей курсу використовують різні форми спілкування з викладачем. Якщо для теми потрібні практичні навички, то студенти приходять до аудиторії. Водночас частина інформації надсилаються на email або викладається у формі відеолекції. Іноді студенти зустрічаються з викладачем онлайн на вебінарах чи тренінгах.

Вебінар

Вебінар – це презентація, лекція, семінар чи тренінг, організовані за допомогою технології вебкаст. Вебінари забезпечують двосторонню комунікацію між викладачем та учнями. Ця технологія ідеально підходить для синхронного навчання, тому що на вебінарі можна не тільки надсилати та отримувати інформацію в реальному часі, але й проводити дискусії, анкетування, брейнстормінг. Для зустрічі буде потрібна вебінарна кімната.

Вебінарна кімната — це вебсторінка, де проходить вебінар, конференція або нарада. Можна сказати, що це аналог конференц-залу чи аудиторії, розміри якої за бажання легко змінити.

Ведучий може, як і у звичайному класі, демонструвати додаткові матеріали, залишати позначки на спеціальній інтерактивній дошці, користуватися вказівкою. Учні можуть вільно спілкуватися з викладачем, ставлячи запитання у чаті або за допомогою мікрофона.

Методичні поради з проведення вебінарів

Автовебінар для онлайн-навчання

Автовебінар – це технологія, яка дозволяє частково або повністю автоматизувати процес проведення заняття, що дозволяє проводити лекції без безпосередньої участі викладача. Але варто пам’ятати, що це не є універсальним рішенням на будь-який випадок. Автовебінари допоможуть отримати нових клієнтів або учнів, але щоб їх утримати потрібно більше зусиль.

Це зовсім не означає, що автовебінар належить до форми навчання, яка зручна виключно для організатора. Учні можуть також отримати свою користь від автовебінарів. Такий курс буде набагато дешевшим або зовсім безплатним. До того ж у слухачів більше шансів вибрати відповідний для себе час, оскільки автовебінари можна проводити по кілька разів на день.

Є ще одне велике АЛЕ. Автовебінар лише імітує «живий» вебінар. І багато учасників, зрозумівши це відчувають себе ошуканими. Тому радимо віддавати перевагу запису вебінару або вебінарам на вимогу.

Рекомендуємо ознайомитись: Автовебінар – всі тонкощі заробітку на автопілоті

Вебінар по потребі

Вебінар по потребі — це запис вебінару, до якого можна отримати доступ після реєстрації або оплати. Цей інструмент має ті ж переваги, що й в автовебінару, але учасники точно знають що це запис. Тут немає жодного обману та недомовленості – користувач знає точно за що заплатив.

Це, власне, і є найпопулярніші види онлайн-навчання. Можливо, ви сумніваєтеся, який метод найбільше підходить для ваших занять. А може зовсім не хочеться платити за програму, яка зовсім не знадобиться в майбутньому. Тоді радимо спочатку створити тестовий обліковий запис на 2-3 платформах для проведення онлайн-навчання. Так можете не лише протестувати можливості майданчиків, а й порівняти їх між собою. Зауважте, що не кожна платформа для проведення вебінарів пропонує протестувати всі функції безплатно.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!