Інструменти для малювання на екрані

Інструменти для малювання на екрані

Сьогодні рятуємо викладачів, спікерів і ведучих вебінарів. Розповімо, як малювати на екрані під час онлайн-навчання або наради. Які програми для цього підходять і як обрати кращий варіант.

Як малювати на екрані на вебінарі?

Ви не лише заміните дошку і фліпчарт, але й зможете малювати поверх програм, відео, презентацій. І це побачать всі! Якщо читати немає часу, реєструйте безкоштовний аккаунт в MyOwnConference і малюйте на екрані під час вебінару.

Ті, хто часто веде презентації, виступає на нарадах або навчає учнів і студентів, знають, що одних слів буває мало. Для того, щоб слухачі правильно зрозуміли, про що ви говорите, треба задіяти максимум органів чуття і навіть емоцій.

Задіюються зразки, роздатковий матеріал і, звичайно фліпчарт. Саме на дошці ми можемо найкраще пояснити послідовність процесів за допомогою стрілок і цифр. Виділити головне або закреслити непотрібне. Як буває не вистачає кольорових маркерів або крейди з дошкою на онлайн-презентаціях. Тут можна викрутитися, якщо у вас є відмінна камера, хороше освітлення, роздрукована в правильному масштабі презентація та фліпчарт, і просто вести презентацію біля дошки. Коли цього всього немає, можна відкрити слайди на комп‘ютері та креслити на них за допомогою програм для малювання.

Інший випадок, коли без інструментів для малювання не обійтися — це демонстрація учасникам зустрічі того, як ви працюєте з іншими програмами або сайтами. Тут вже PowerPoint не допоможе.

І навіть якщо ви зазвичай відразу завантажуєте слайди в програму для онлайн-конференцій, малювання полегшить вам життя. Іноді простіше малювати стрілки в динаміці, а не створювати для кожного кроку окремий слайд.

До того ж тут є ще один нюанс. У кожного вебінарного майданчика свої вимоги до розміру і формату слайдів, відео. Якщо ви цього не врахували, презентація просто не відкриється або зображення «поповзуть». У цьому випадку ви просто включаєте режим демонстрації екрану і запускаєте на своєму комп‘ютері презентацію або відеофайл. Паралельно відкриваєте програму для малювання, і питання вирішене.

Які бувають інструменти для малювання на екрані?

Насправді знайти спосіб підкреслити щось на моніторі й показати учасникам онлайн-зустрічі, досить просто.

По-перше, можливо, навіть не треба нічого шукати й вам вже доступні вбудовані інструменти для малювання на платформі. Якщо вони є, перевірте, як працює такий редактор, звертаючи увагу на можливості для малювання і редагування. На що звернути увагу, ми розповімо нижче на прикладі редактора MyOwnConference.

По-друге, можна встановити на комп‘ютер невелику програму і включати її разом з показом екрану. Далі ми розповімо про безкоштовні рішення для малювання на екрані.

Як використовувати вбудований редактор MyOwnConference для малювання на екрані під час вебінару?

Коли ви проводите вебінар, урок або нараду на MyOwnConference, вам не завжди потрібні додаткові програми для малювання. Крім основних функцій тут є інструменти для роботи з відео, слайдами. Створити безкоштовний аккаунт в MyOwnConference.

Щоб підкреслити, написати, вказати щось на слайді презентації, документі, завантаженому відео чи ролику з YouTube, ви просто натискаєте на кнопку «Малювання». Потім вибираєте потрібний інструмент і малюєте в області показу матеріалів. Це все — нічого завантажувати не треба.

Як малювати на екрані

Маркер, стрілки, лінії та літери, навіть гумка — все як з улюбленим фліпчартом. Міняйте колір і ширину ліній. А як бонус ви можете видалити або повернути кожну зміну на екрані.

Навіть, якщо ви не хочете нічого міняти на зображенні, увімкніть на панелі інструментів курсор, тоді учасники побачать великий покажчик. Такий варіант спрацює краще, ніж довге пояснення типу «ось там у правому кутку між синім і червоним значком».

Перевага рішення в тому, що вам не треба включати показ екрана, додатково навантажуючи інтернет з‘єднання. І якщо для гарного підключення — це не критичний момент, то для повільних нестабільних з‘єднань це може бути проблемою.

10 способів збільшити швидкість інтернету

Вам не треба встановлювати ніяких програм для того, щоб ведучий міг малювати не тільки на слайді, а й поверх відео і роликів з YouTube.

Малювання

З особливостей варто назвати те, що ви не зможете зберегти зміни на слайді. З одного боку, всі ваші зауваження зникнуть після закінчення вебінару. Але з іншого — ви можете не переживати за збереження своїх слайдів. І якщо знадобитися пригадати, що ви разом з групою намалювали, просто включите відео з вебінару.

Звичайно, під час показу екрану ця функція не працює.

Для того, щоб малювати поверх інших програм під час демонстрації екрану, варто задіяти додаткові безкоштовні програми.

Наприклад, Epic pen для комп’ютерів на базі Windows і Draw on My Screen для Mac або скористатися чарівною кнопкою Print Screen.

Радимо прочитати: Корисні програми для онлайн-уроків. Помічники для вчителів під час навчання

Draw on My Screen EZ

draw on my screen

Вартість: безкоштовно з обмеженими можливостями.

Загальні враження: користуватися програмою просто: натискаєте дві клавіші й малюєте. Ось тільки створювати акуратні малюнки з її допомогою навряд чи вийде. Draw on My Screen підійде швидше для тих випадків, коли потрібно щось швидко виділити на екрані.

Програма не блокує і не заважає роботі іншого софта на комп‘ютері. Вона перетинається з іншими програмами тільки на екрані.

Як користуватися?

  1. Встановити програму на комп‘ютер;
  2. Запустити програму;
  3. Натиснути клавіші Cmd + Alt і почати малювати на екрані;
  4. Щоб видалити малюнок — використовувати поєднання клавіш Cmd + Ctrl.

Варто зазначити, що можливості безкоштовної версії програми дуже обмежені. Малювати можна лише червоним і в заданій ширині ліній. У платній версії Draw on My Screen можна вибрати колір і ширину ліній, регулювати прозорість малюнка. Ще один плюс — налаштування зберігаються автоматично. Усе виглядає так само і після повторного запуску.

Epic Pen

Вартість: безкоштовно.

Загальні враження: Epic pen — простий у використанні, але корисний інструмент на робочому столі. Він дозволяє малювати, писати й виділяти елементи безпосередньо поверх більшості програм або веб-сторінок. Працює це так, ніби ви малюєте на склі над екраном. У результаті, коли ви згортаєте одне вікно, ваш малюнок накладаються на наступне. Поки ви не видалите зображення.

Epic pen легко встановлюється і використовує мінімум оперативної пам‘яті.

Як використовувати?

  1. Завантажуємо і встановлюємо програму на сайті Epic pen;
  2. Запускаємо програму;
  3. Малюємо, використовуючи зручні інструменти;
  4. Зберігаємо зображення.

Ви можете обрати колір (представлено 16 кольорів) і товщину лінії. До того ж для виділення потрібного фрагмента або слова в тексті є ще і напівпрозорий маркер. Для всіх команд можна використовувати гарячі клавіші, змінюючи під себе їх поєднання. Видалити можна як все намальоване на екрані, так і окремий елемент.

Що робити, якщо не вдається встановити програму для малювання на екрані?

Якщо вам треба показати роботу сайту або якогось додатку, але встановити програму ви не можете, вихід теж є.

Зробіть серію знімків екрана за допомогою кнопок prntscr або Print Screen і збережіть її.

Після цього завантажте їх на платформу для вебінару і вже на самому заході малюйте на зображеннях.

Як бачите, малювати на екрані поверх інших програм та застосунків дуже просто. Використовуйте зручний для вас спосіб, щоб краще пояснити матеріал і зробити виступ цікавим та змістовне.
Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference. Зареєструйтесь та безкоштовно проведіть свій найкращій вебінар, який можуть відвідати 20 учасників включно з ведучими.

Яскравих вам вебінарів!

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!