Як підготувати вебінар у 2023 році? Тримайте шпаргалки

підготуватися до вебінару

Ви все підготували до майбутнього онлайн-заходу? Чудово, але…

Підготуватися до вебінару слід за три дні

Починається вебінар, але все йде шкереберть: звук не працює, спікери не знають, коли починати говорити, а в кадрі на задньому плані кіт вирішив погратися з вашими шкарпетками. Провести якісний вебінар не вдалося, чи не так? Але як цього уникнути? Ми розповімо про основні моменти, на які варто звернути увагу.

Намагайтеся сповістити всіх, хто знаходиться з вами в одній кімнаті про точний час і тривалість вебінару. Підготуйте всі матеріали, які ви будете використовувати під час заходу. Обов’язково проведіть репетицію.

Робіть так під час підготовки кожного заходу. Підготуватися до вебінару слід за 3 дні, а то і більше. Для цього вам знадобиться хоча б один помічник, який зіграє роль учасника. Перевірте, як працює вебінарна кімната, як вас видно і чутно, чи працюють усі кнопки та функції. Така проба потрібна не лише для вашого спокою. Уявіть собі, бувають ситуації, коли ведучий веде вебінар уже хвилин п’ять, а у чаті всі пишуть, що нічого не чути. Звичайно, неприємно, звичайно, прикро. А проблема лише в тому, що ведучий не натиснув на кнопку “Говорити”. Тому ще раз нагадуємо про необхідність проводити репетицію.

Розпочати розмову

Налаштуйте листи-нагадування учасникам

Якщо ви не зробили цього раніше, поспішіть і налаштуйте розсилку запрошень та нагадувань з датою та точним часом вебінару. Ще раз надішліть посилання на доступ до вебінарної кімнати. Прикріпіть інструкцію для учасників та свої контактні дані.

Підготувати листи-нагадування можна у спеціальному сервісі email-розсилок або скористатися функцією надсилання листів, які надають деякі майданчики для вебінарів.

До речі, MyOwnConference дозволяє налаштувати автоматичне розсилання тим, хто спізнюється на зустріч. Це дуже зручно і заощаджує багато часу для вас.

Не ігноруйте соціальні мережі. Якщо хочете розширити аудиторію свого вебінару, обов’язково розміщуйте публікації з рекламою свого майбутнього заходу. Це дозволить залучити більше учасників зустрічі (також допоможе націлена реклама).

Ознайомтесь також: Безліч функцій MyOwnConference

До заходу лишилося два дні

Блокнот ваш найкращий друг

Блокнот

Він допоможе провести вебінар без мандражу і плутаної мови. Важливо тримати під рукою основні тези вашого виступу. Як кажуть, краще мати блокнот і не потребувати його, ніж потребувати і не мати.

Напишіть у ньому невелику шпаргалку, яка починається зі слів вітання та представлення. На цьому ж аркуші накидайте план виступу та слова, які ви хочете сказати на прощання.

Після цього увімкніть секундомір і проговоріть весь виступ вголос. До отриманого результату додайте час для розмов з учасниками та додаткові п’ять хвилин. А тепер перевірте, чи ви не перевищили заявлену тривалість вебінару. Якщо так, то краще вже зараз скоротіть виступ і приберіть зайві слайди з презентації.

Жодних зім’ятих сорочок!

Як виглядати професійно на вебінарі

І брудних комірців теж! На вебінар необхідно одягати чистий однотонний одяг. Строкатий гардероб створює неприємне миготіння на відео. Одяг повинен бути комфортним і не відвертати увагу учасників вебінару.

Підготуйте фон

Ніякого мотлоху на задньому плані! Він може як забрати увагу глядача, так і виставити вас не в кращому світлі. Ліпше навести марафет перед подією. Провести вебінар, використовуючи доречне тло, допоможе трансляція через OBS Studio. Там ви легко зможете налаштувати картинку за своєю спиною.

Більше порад, які допоможуть мати гарний вигляд на вебінарі.

Ви готові провести вебінар за 24 години?

Залишився останній день. Саме час подбати про деталі, які допоможуть покращити ваше звучання під час вебінару. Про те, як правильно обрати мікрофон, що забезпечить якісний звук.

Завантажте презентацію

Додайте презентацію та всі необхідні матеріали до сервісу вебінарів. Як правило, на конвертацію файлів на вебінарному майданчику потрібен якийсь час, тому завантажити матеріали варто заздалегідь. Після завантаження файлів варто перевірити правильність їх відображення.

Проведіть тест обладнання

Тест обладнання

Більшості технічних проблем на вебінарі можна уникнути, якщо заздалегідь провести тест обладнання. Краще користуватися тестом вашого вебінарного майданчика, ніж сервісами типу Speedtest. Якщо тест виявить будь-які проблеми, у вас буде достатньо часу, щоб виправити їх. Раптом до цього моменту ви не прочитали інструкцію користувача, тоді настав час це зробити.

За 60 хвилин до початку — перевірка звуку у спікерів

Тестів багато не буває. Репетиція — один із аспектів успішного вебінару. Усі ведучі, які виступатимуть під час онлайн-зустрічі з камерою та мікрофоном, мають перевірити свою апаратуру. Якщо щось не так, ще є час звернутися до техпідтримки. Це допоможе зменшити кількість технічних складнощів на вебінарі.

Підготуватися до вебінару за 30 хвилин

Увімкніть вітання у вебінарній кімнаті

Гості заходять на вебінар за якийсь час до початку. Звичайно, дивитися на порожній екран їм буде нецікаво. Тому, поки учасники збираються, можна запустити у кімнаті добірку музичних композицій або вітальне відео.

Розвантажте інтернет-канал

Перезапустіть комп’ютер. Вимкніть усі завантаження та програми, які можуть вплинути на швидкість вашого інтернету.

За 20 хвилин

Позбудьтеся сторонніх шумів:

  • вимкніть телефон;
  • перевірте звукоізоляцію приміщення;
  • переконайтеся, що щільно закриті вікна та двері (це допоможе позбавитися звуків, що йдуть з вулиці або з коридору).

Подбайте про те, щоб у вас та інших спікерів була склянка з водою (бажано не мінеральною). При тривалій розмові може пересихати у горлі. Вода допоможе зберегти голос чистим та дзвінким довше.

Поправте краватку (якщо, звичайно, вона у вас є), викиньте зайві думки з голови.

10 хвилин до початку вебінару — час розслабитися

Заспокойтесь, подивіться у вікно, помедитуйте або зробіть легку розминку. Виберіть той спосіб, який найкраще допоможе вам упоратися з хвилюванням.

Розігрійте голосові зв’язки. Виконайте кілька вправ для голосу та дихання, проговоріть кілька скоромовок.

Залишається хвилина. Налаштуйтеся, щоб провести якісний вебінар

Коли вебінар розпочнеться, ви можете просто забути про необхідність записувати захід. Тому натиснути кнопку запису краще за хвилину до онлайн-зустрічі. А прибрати усі зайві паузи із запису ви зможете за допомогою редактора відео.

Вітаємо! Виконання наших порад підвищує ваші шанси, аби підготувати та провести вебінар без неприємностей. Ретельна підготовка допоможе вам провести захід спокійно, впевнено та продуктивно. Вдалих вам вебінарів!

Нагадаємо, що провести свій перший вебінар ви можете в рамках безкоштовного тарифного плану, який пропонує MyOwnConference.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!