Як виглядати професійно на вебінарі?

виглядати на вебінарі

Чи думали ви, як виглядати професійно на вебінарі чи відеоконференції? Або про те, як сприймають вас учасники онлайн-зустрічі? Не кожен усвідомлює, що наш вигляд, спосіб спілкування і наше оточення може багато про нас розповісти. Присвятіть кілька хвилин, щоб дізнатися поради, завдяки яким ви матимете кращий та професійніший вигляд у кадрі.

14 підказок від MyOwnConference

1. Подбайте про освітлення, щоб мати чудовий вигляд у кадрі

Перш ніж готувати місце для проведення вебінару, подумайте, в яку пору дня відбуватиметься зустріч. Зверніть увагу, чи буде це приміщення досить освітлене. Вебінари, які проходять в ранкові та денні години у східних та південних кімнатах частіше не вимагають додаткових ламп. Але якщо ви плануєте конференцію на вечір або в похмуру погоду, подбайте про додаткове освітлення.

Не сідайте спиною до вікна, інакше ніхто не побачить вашого обличчя.

2. Приберіть місце, з якого будете вести вебінар

На диво, багато хто не приділяє особливої ​​уваги підготовці кімнати. І дарма, адже простір довкола має важливу роль у сприйнятті вашого образу в цілому. Приберіть в усій кімнаті. Було б простіше прибрати лише простір за собою, але це так не працює. Уявіть, що хтось попросить показати книгу, про яку ви розповідаєте. Треба буде встати та пройтися через усю кімнату, завалену коробками та незібраними речами. Навряд чи в безладі вам вдасться зробити це спритно, швидко і тихо.

3. Роздивіться, чи не потрапили в кадр особисті речі

Здавалося б, очевидна та банальна підказка, але часто трапляються проколи: косметика, парфуми, одяг та інші дрібниці, яких не повинно бути видно учасникам вебінару. Встановивши камеру, придивіться до кадру — ваша кімната не повинна бути надто домашньою.

4. Протестуйте сервіс для вебінару

Протестуйте майданчик для вебінару, щоб весь захід, а не лише ви виглядали професійно. Залучайте своїх друзів чи колег, і разом протестуйте усі кнопки у вебінарній кімнаті. Плануючи, як виглядатиме зустріч, дізнайтеся, що може запропонувати майданчик для відеоконференції. Можливо, окремі функції надихнуть вас додати щось цікаве до виступу. У MyOwnConference можна проводити тести, опитування, включати відео, оформити кімнату в кольорах компанії, додати банери та логотип.

5. Строкатий одяг — це чудово, але для зустрічі з друзями

Одяг не повинен забирати увагу

Одяг не повинен забирати увагу від слів. Яскраве вбрання може вам личити й виглядати модно, але краще залишити його для зустрічі з приятелями. А для вебінару важливо дібрати образ, який асоціюватиметься з компетентністю, професіоналізмом. У кадрі краще виглядають світлі тони. Безпрограшні варіанти: блакитна сорочка, кремова блуза, делікатні відтінки пастелі. Якщо для вас це нудно, можна зважитися навіть на великі візерунки. Але дрібних візерунків варто уникати — такий принт може рябити у кадрі.

6. Декольте залиште для іншої нагоди

Одяг має відповідати характеру зустрічі. Не перестарайтеся з офіційністю, одягаючи смокінг чи вечірню сукню. Але й глибоке декольте, кепка чи пляжне вбрання не підійду. Пам’ятайте, що одяг — це своєрідний знак поваги до учасників зустрічі.

Те, що камера захоплює лише верхню частину тіла, не означає, що можна сидіти у білизні чи шортах. Ситуації бувають різні. Раптом доведеться підвестися, або камера трохи сповзе. Думаємо, не варто писати, яка може бути реакція учасників конференції, якщо в такий момент виявиться, що ви забули про нижню частину гардеробу.

7. Пудра ще нікому не нашкодила

Знаємо, що більшість чоловіків швидше уникають цього продукту, але це помилка! Припудрювання обличчя перед відеоконференцією, зйомкою або вебінаром має стати ритуалом як для жінок, так і для чоловіків. Камера здатна вловити та підкреслити дійсно багато недоліків, а у відображенні блискучого чола можна побачити ще й усе, що знаходиться навпроти вас. Тому перед відеодзвінком беремо пензлик із пудрою і делікатно проходимося мінімум по лобі та носі, щоб не виглядати, як під час пробіжки. А ось складний макіяж і щільний шар тонального крему, що створюють ефект маски, швидше протипоказані.

8. Не жестикулюйте так, ніби відганяєте муху

Навчитися контролювати свої жести може бути непростим завданням. Але освоїти це вміння потрібно. Ми часто не звертаємо увагу на те, що роблять наші руки та як ми рухаємося під час розмови. А у стресовій ситуації може здатися, що ми зовсім не контролюємо своє тіло. Хтось застигає і не може поворухнути навіть пальцем. Інші ж розмахують долонями, начебто відмахуються від рою бджіл. Перегляньте відео своїх вебінарів. Якщо виявиться, що невербальна комунікація не є вашою сильною стороною, попрацюйте над цим. Окрім самоконтролю та репетицій є спеціальні курси та література, які готують до виступів перед камерою.

9. Низька якість картинки заважає мати вдалий вигляд на вебінарі

Якщо ви вирішили, що треба відразу купити дорогу камеру, зупиніться. Звичайно, користуватися вбудованою камерою ноутбука для професійних вебінарів не годиться, але купівля дорогої апаратури не розв’язує проблеми слабкої якості зображення. Головна інвестиція, яку варто зробити, — це хороший інтернет. Адже якщо ви транслюватимете зображення з мегакрутої камери на каналі у 2 Мб, та ще й на слабкому комп’ютері, все що побачать ваші учасники — це відео, що переривається. Тож спочатку — швидкий та стабільний інтернет, розвантаження каналу від інших з’єднань, у міру новий ноут чи комп’ютер, а потім уже камера.

Детальніше про вибір обладнання у матеріалі Як обрати камеру і мікрофон для вебінару?

10. Картинка це ще не все — використовуйте навушники та мікрофон

використовуйте навушники та мікрофон

Не секрет, що використання зовнішнього мікрофона та навушників забезпечує чистіший та якісніший звук, ніж вбудований мікрофон та динаміки ноутбука. З гарнітурою навіть якщо під час вебінару хтось зазирне до кімнати та звернеться до вас, ніхто з учасників швидше за все цього не помітить. Проте ваш голос звучатиме голосно та чітко. Пам’ятайте також про відключення мікрофона, коли виступає інший ведучий.

Намагайтеся виключити весь фоновий шум — закрийте вікна, вимкніть повідомлення на телефоні та комп’ютері, придбайте безшумну клавіатуру та мишку.

11. Встановіть камеру на рівні очей

Подбайте про правильну позицію камери. Виставте камеру так, щоб у кадрі була не лише ваша голова, а й хоча б плечі. Встановіть камеру на рівні очей і підберіть правильну відстань. Якщо камера буде нижче, обличчя розпливеться в кадрі.

12. Біжутерія та аксесуари? Супер, але не перестарайтеся!

Акуратні сережки та браслет не завадять слухати виступ. А от якщо ваші прикраси будуть дзвеніти, б’ючись одна об одну і техніку, та ще й блищати на сонці, ви ризикуєте втратити увагу публіки.

13. Не читайте з аркуша — розповідайте!

Ніхто не забороняє тримати під рукою шпаргалку із розписаним сценарієм зустрічі. Навіть навпаки — це чудова ідея! Але є різниця між непомітним підгляданням та читанням кожного слова. Деякі хитрують, встановлюючи перед очима планшет із детальним текстом виступу. Тільки це не так природно, як вам здається. Ну і якщо ви ведете вебінар в окулярах, то є шанс, що учасники прочитають вашу презентацію раніше за вас. Перед виступом поміркуйте, що і в якій послідовності ви хочете розповісти. Пронумеруйте найважливіші моменти та тримайте сценарій так, щоб можна було легко кинути на нього погляд.

14. Чого точно не варто робити

Є деякі неприємні зауваження, вибачте, ми не можемо про це промовчати. Перед дзвінком або вебінаром позбудьтеся жуйки. Говорити та одночасно жувати не добре, навіть якщо ваш співрозмовник з іншого боку екрану.

Не тягніться до телефону. Вам подобається, коли ваш співрозмовник поглядає під час зустрічі на свій смартфон? Заберіть його з очей геть. Адже навіть якщо у вас вимкнено звук, звичка заглядати в екран може виявитися сильнішою.

Будьте пунктуальні. Немає гіршої ситуації, коли учасники чекають на ведучого. Краще з’явитися годиною раніше ніж хвилиною пізніше.

Ви отримали кілька підказок, завдяки яким ви легко і без витрат матимете кращий вигляд на відеоконференції. Впроваджуйте зміни поступово, але невпинно до того часу, поки досягнете досконалості.

Ознайомтест також: Проведення відеоконференцій онлайн і рекомендуємо прочитати статтю на тему: Що таке вебінар? Основна інформація.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!