Покращуємо якість звуку на відеоконференції

якість звуку

У цій статті пропонуємо розібратися, як покращити якість звуку на вебінарі чи відеоконференції. Звук надто важливий, щоб залишати його на випадок. Коли звук тихий, “брудний”, часто переривається, на думку спадають слова “непрофесіоналізм”, “неможливо слухати”.

Як покращити якість звуку на вебінарі чи відеоконференції?

А у випадку з платним вебінаром, навіть щось гірше. Безперечно, те, як користувачі сприймають ваш вебінар, переноситься на сприйняття компанії в цілому. У цій статті представлено 13 порад щодо покращення звуку відеоконференцій, які будуть незамінними для організації вебінару високого рівня та якості.

Використовуйте зовнішній мікрофон

якість звуку — мікрофон

Отже, як покращити якість звуку на вебінарі чи відеоконференції? Почнемо з головного — не рекомендуємо використовувати вбудований мікрофон ноутбука. Вбудований мікрофон занадто малий і знаходиться досить далеко від голови того, хто говорить, тому не може забезпечити гідну якість звуку. З ним голос на вебінарі не буде чітким.

Високоякісний зовнішній мікрофон коштує зовсім недорого. Такий мікрофон можна купити навіть за 20-30 доларів.

Про те, як вибрати мікрофон і скільки це коштує, у статті: як вибрати камеру та мікрофон для вебінару?

Виберіть відповідне місце та забезпечте тишу

Якщо позбавитись від зовнішніх шумів, це зробить проведення вебінару набагато простішим. Попередьте людей, що вас оточують, що ви будете брати участь в онлайн-конференції. Нехай домашні перестануть дивитись телевізор та сушити волосся. Якщо у вас гамірний акваріум, кондиціонер, обігрівач, вимкніть їх теж. Якщо шумно на вулиці — закрийте вікна.

Якщо стіна позаду вас знаходиться дуже близько, кімната практично порожня, а динаміки розташовані поруч із мікрофоном, тоді, ймовірно, також виникнуть проблеми.

Ми рекомендуємо проводити вебінар у невеликій кімнаті. Гладкі підлоги та стіни, високі стелі відображатимуть звук. Чим більше у приміщенні м’яких меблів, килимів, тим краще для досягнення високої якості звуку.

Ваші помічники і допомога, це програми для придушення шуму та захист для мікрофона.

Гарнітура допоможе уникнути відлуння, не завалюючи кімнату подушками та килимами бабусі.

Посуньте мікрофон ближче до себе, щоб добре звучати на вебінарі

Можливо, ви пам’ятаєте закон обернених квадратів зі шкільної фізики, який свідчить, що інтенсивність експоненційно знижується в міру віддалення джерела. Що це означає на практиці? Якщо мікрофон знаходиться на відстані 60 см, інтенсивність звуку становить 1/4 величини, порівняно з розташуванням його на відстані 30 см. Ось чому гарнітура зазвичай забезпечує кращу якість звуку, ніж мікрофон ноутбука. До того ж ви не тільки голосніше звучатимете, є ще кілька бонусів. Чим ближче сидіти до мікрофона, тим глибше й нижче звучатиме голос. Мікрофон уловлюватиме менше сторонніх шумів.

Але й торкатися його губами також не варто. Мікрофон без попфільтра при надто близькій позиції “потішить” учасників вебінару неприємними вибуховими звуками та прицмокуванням.

Так що наша порада: розташуйте мікрофон на відстані близько 30 см.

Перевірте налаштування мікрофона та динаміків

Іноді може статися таке, що ведучого погано чути, попри те, що у нього підключений мікрофон високої якості. Причина цього може бути у налаштуваннях звуку у програмі відеозв’язку чи налаштуваннях комп’ютера, чи ноутбука.

Перегляньте, який саме вибраний мікрофон у налаштуваннях. А от якщо вас зовсім не чути, спершу перевірте, чи наданий браузеру дозвіл на використання свого обладнання. А потім зверніть увагу на рівень чутливості мікрофона.

включити мікрофон

Усуньте технічні несправності, про які ви промовчали в техпідтримці

  • Устаткування низької якості та несправність техніки можуть самостійно зіпсувати звук на вебінарі.
  • Проблеми з драйверами. Іноді їх треба оновлювати та встановлювати заново.
  • Неправильні установки обладнання. Перевірте, чи правильно приєднанийзовнішній мікрофон.
  • Пошкоджений кабель мікрофона.
  • Поруч є електроприлади, що викликають звукові коливання.
  • Інтернет-швидкість і стабільність — це досі головний ворог онлайн-заходів.

10 способів збільшити швидкість Інтернету. Не дякуйте.

Використовуйте навушники

навушники

Використовуйте навушники, і попросіть інших учасників вебінару або конференції зробити те саме. По-перше, так усі краще чутимуть одне одного. А по-друге, це допоможе уникнути ефекту відлуння. Відлуння на вебінарі, повірте, настільки неприємна річ, що краще убезпечити себе від нього заздалегідь. Відбувається це тоді, коли мікрофон захоплює звук із ваших динаміків і транслює його всім по колу.

Не використовуйте bluetooth-навушники

Найчастіше проблема запізнення пов’язана з майданчиком на якому проводиться вебінар і з технологією, що використовується. Наприклад, на YouTube запізнення трансляції на 30-60 секунд це абсолютно нормально.

Рекомендуємо прочитати нашу статтю про те, як зменшити затримку під час трансляції.

Ускладнити ситуацію може і погане інтернет-з’єднання.Також існує ще один маловідомий ворог швидкої передачі сигналу бездротові навушники. З одного боку, такі навушники допоможуть позбутися відлуння та заплутаних проводів, а з іншого, ви чутимете співрозмовника із запізненням у кілька секунд.

Трапляються ситуації, коли звук переривається не з вини поганого інтернет-з’єднання, а з вини поганого з’єднання Bluetooth. Для вебінарів, це може бути непомітним, але для відеоконференції ми рекомендуємо скористатися дротовими навушниками.

Вимикайте мікрофон, коли не розмовляєте

Ще одна корисна порада, яка дозволить покращити звук на вебінарі — вимкніть мікрофон на час, коли не виступаєте (говорите). Також розкажіть про це правило іншим учасникам вебінару. Швидко вмикайте та вимикайте звук за допомогою кнопки вимкнення звуку, яка є у більшості сервісів та програм для онлайн-конференцій.

виключити мікрофон

Якщо всі учасники діалогу дотримуються цього правила, помітно зменшиться фоновий шум: скрип стільців, клацання ручкою, удари по столу, кондиціонери або звуки з вулиці. Коли розмовляє лише один спікер і в решти учасників відеоконференції відключені мікрофони, навколишній шум не буде відвертати вашу увагу і робити звук того, хто говорить нечітким.

Перевірте звук кожного спікера за 30 хвилин до вебінару

Тест обладнання та інтернет-підключення — золоте правило для кожного онлайн-заходу. Якщо все добре працювало вчора та позавчора, то це зовсім не означає, що й сьогодні все пройде гладко. Насправді обладнання треба перевіряти перед кожним ефіром.

Втомилися від підготовки? Це не страшно, адже завдяки цьому учасникам зручніше слухатиме ваших ведучих. Особливо, коли когось зовсім не чути, а голос іншого чути у кілька разів голосніше.

Щоб такого не сталося на онлайн-зустрічі, заздалегідь уточніть, які пристрої будуть використовувати головні спікери. Зробіть пробний запуск з їх обладнанням та у локації, в якій проводитиметься вебінар. Тут важливо не лише навчити всіх натискати на кнопку Говорити, а й перевірити, чи на одному рівні виставлено звук. Підкажіть ведучим, де знаходяться повзунки для налаштування звуку на платформі та їх девайсах.

Записуйте звук окремо

Хороше аудіо — це, безумовно, одна з найважливіших складових успішного вебінару. Тому записувати звук за допомогою сторонньої програми або девайсу — найкраще рішення для вебінарів, записи яких плануєте зберегти й в майбутньому де-небудь публікувати. Такий простий крок убезпечить вебінар від перебоїв з інтернетом, світлом та інших неприємностей.

Не підключайтеся до конференції з ненадійних місць

Як би банально не звучала наступна рекомендація, але вона, безперечно, є однією з найголовніших для успішного проведення онлайн-конференції.

Ви, напевно, вже бачили, як учасники Zoom-конференції підключалися в той час, коли знаходилися в дорозі, в електричці чи багатолюдному кафе з поганим інтернетом. Вони, швидше за все, також використовували свої AirPods (порушили нашу раду номер 7). У такому разі якість звуку просто жахлива. Спікер дуже схвильований і намагається перекричати навколишні звуки, галасливі розмови людей і сигнали машин.

“Я не тільки була в такій ситуації, а й сама одного разу так зробила та під’єдналася до конференції з машини. І одразу ж про це пошкодувала. А також мало не провалилася крізь асфальт від сорому. Інтернет постійно переривався, я нічого не чула та не могла сказати.

Це мені дало найважливіший урок — завжди пам’ятати, що онлайн-конференція, це не проста розмова телефоном. Вона потребує дуже гарного інтернет-з’єднання. Демонстрація екрана та передача якісного звуку кількох спікерів потребує високошвидкісного інтернету”.

Валерія М.
Ми радимо не підключатися до вебінару з машини або будь-яких інших гучних місць.

Спробуйте вимкнути відео

Якщо трапилося найстрашніше та учасники конференції погано чують, спробуйте відключити відео натисканням на відповідну іконку. Це допоможе усунути проблему низької пропускної спроможності інтернет-каналу. При низькій пропускній здатності кількість даних, яка може бути прийнята або передана за одиницю часу, зменшується.

Для гіків

гік

Крім того, можна покращити якість звуку майже до ідеального, збільшивши швидкість кодування звуку. В результаті виходить чіткий та повний звук, який можна слухати весь день. Знадобляться зворотні мікрофони, спеціальне програмне забезпечення для кодування, а також додаткове обладнання.

Якщо плануєте провести лише один або два вебінари, то не варто займатися цим питанням. Але якщо вебінари мають стати регулярним заходом у вашій діяльності, слід про це подумати.

Висновок

Вебінари — це важлива частина маркетингової стратегії багатьох компаній або навіть основний вид їхньої діяльності. А звук — це, безумовно, найважливіший компонент вебінару. Підвищення якості звуку — це досить простий та недорогий спосіб гарантувати, що аудиторія справді почує весь вебінар.

Отже, підіб’ємо підсумки, про що ми говорили вище. Ваш мінімум для хорошого звуку на вебінарі чи відеоконференції:

  1. зовнішній мікрофон + навушники або гарнітура,
  2. кімната з килимовим покриттям,
  3. гарний інтернет,
  4. перевірений сервіс вебінарів,
  5. тест перед вебінаром та інструктаж ведучих,
  6. комп’ютер із високою продуктивністю.

Якщо цих порад недостатньо, рекомендуємо прочитати статтю про те, що робити, якщо учасники вебінару скаржаться на звук, відео, уряд, життя, сусіда з перфоратором?

Нагадаємо, що хороша якість звуку — ознака компетентності та професіоналізму, якими не можна нехтувати. Виділіть час і 20 доларів на покупку мікрофона та користуйтесь порадами з цієї статті належним чином. Тоді трансляція вебінару буде на найвищому рівні.

Зареєструйтесь на платформі вебінарів MyOwnConference, та спробуйте особисто ці поради!

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!