Впровадження вебінарів: 11 цінних порад

Впровадження вебінарів

Про впровадження вебінарів думає кожна компанія, яка дбає про свій розвиток та процвітання. І, звичайно, кожна стикається з питанням ефективного навчання персоналу.

Навіщо починати використання вебінарів?

Багато хто вже зрозумів, що недостатньо просто виділити наставника, який введе в курс справи новачка.

Справді, добрих наставників мало. А для розвитку ключових кадрів цей метод зовсім не підходить. До того ж треба подбати про постійний та активний розвиток співробітників. Проводити навчання та тренінги регулярно без зайвих витрат можна за допомогою впровадження у програму навчання вебінарів.

Як провести вебінар?

Але ж тренінги нормально працювали

По-перше, на організацію та проведення вебінарів знадобиться значно менше часу та коштів. По-друге, це набагато зручніше. Можна легко зібрати разом навіть 1000 співробітників з різних відділів і міст, не зриваючи їх з робочого місця. По-третє, завдяки своїй зручності та доступності навчання на вебінарах набагато простіше впровадити у корпоративну культуру вашої фірми. З вебінарами більше шансів, що навчання не перерветься на півдорозі через організаційні моменти. Організувати тренінг можна протягом декількох хвилин із платформою для проведення вебінарів MyOwnConference.

Якщо вирішили зробити онлайн-тренінги частиною програми розвитку персоналу, то проведення вебінарів дійсно те, що потрібно. Ознайомтеся з 11 важливими порадами, які допоможуть впровадити вебінари без зайвого клопоту та помилок.

Заручіться підтримкою однодумців

Зберіть команду, яка допоможе впровадити онлайн-навчання. Разом вам доведеться дізнатися про всі тонкощі підготовки та проведення вебінарів, освоїти нюанси ролі ведучого та роботи з сервісом вебінарів. Звичайно, найкраще підходять хлопці з HR, зрештою навчання співробітників — це частина їх роботи. Але! Важливо, щоб усі учасники вашої команди підтримували впровадження дистанційного навчання та саму концепцію вебінарів. Гнучкі, відкриті до нового, ті, хто сам любить вчитися — ось найкращі кандидати.

Вам будуть потрібні люди на роль ведучого-тренера, дизайнера, керівника та копірайтера. Звичайно, все це може зробити й одна людина, але з помічниками справи підуть краще.

Візьміть до команди когось з IT-відділу, щоб можна було оперативно залагодити питання налаштування обладнання, доступу до портів та інші технічні моменти.

Якщо плануєте організувати масштабний вебінар, можуть знадобитися помічники. Вони можуть допомогти відповісти на запитання учасників, на які організатор і ведучий не мають часу. Особливо це стосується технічних моментів. Досвідчені організатори часто проводять вебінари без сторонньої допомоги, але якщо ви тільки починаєте, краще звернутися за допомогою.

Визначте учасників

Виберіть, для кого бажаєте провести вебінар. Варіант для всіх підходить лише для невеликих компаній. Розподіліть на групи своїх співробітників: за стажем у компанії, за відділами, посадами. Спочатку виділіть невелику групу для “пілотного випробування”, щоб відшліфувати навички проведення такого навчання.

Призначте “правильну” дату

Дата та час вебінарів

Для того, щоб визначитися з датою, треба детально розписати всі процеси та події на найближчий місяць-два і переконатися, що участь та організація вебінару не відвертатимуть увагу співробітників від їхніх справ. Крім того, не варто призначати вебінар напередодні перевірок, важливих звітів та інших подій. Очікування та підготовка до них займатиме думки учасників.

Подумайте про потрібний час. Якщо вирішили провести вебінар у вихідний день або в неробочі години, але важлива участь усіх запрошених, варто вирішити справи з бухгалтерією та відділом кадрів. Оскільки згідно із законом співробітник зобов’язаний проходити навчання тільки в робочий час, а якщо цей годинник не оплачується, то і вимагати 100% явки не можна. Не забудьте також і про те, що ваші учасники можуть перебувати в різних часових поясах: враховуйте це, вибираючи час для вебінару.

Вибравши дату, зробіть усе, щоб уникнути її змін. Дайте зрозуміти співробітникам, що навчання це такий самий важливий процес у вашій компанії, як і виплата зарплати.

Визначтеся з платформою для вебінару

Перед тим як визначитися з платформою для заходу, поставте собі питання, які допоможуть визначитися з вибором:

👉Скільки учасників може вмістити платформа?
👉Скільки коштує платформа для вебінару?
👉Які функції вам знадобляться?
👉Чи хочете ви записувати вебінари для подальшого перегляду?

Продумайте теми для різних груп

Підготуйте список можливих тем для кожної групи учасників. Якщо ви подумали, що тепер одним махом пройдете всі питання, це, на жаль, не так. Щоб навчання справді принесло результат і впровадження вебінарів було успішним, один вебінар варто присвятити лише одній темі чи питанню. Адже ви повинні вкластися у хвилин 40-60. Зверніть увагу, що тривалість, подача матеріалу та оформлення презентації повинні відрізнятися залежно від того, для кого ви готуєте вебінар.

Так для лінійного персоналу середня тривалість одного заняття — 40 хвилин. На ньому висвітлюється одна тема, подача має бути не складною, а презентація — яскравою, з використанням кумедних картинок.

Вебінар для керівників може тривати понад годину. Висвітлюючи питання не варто вдаватися до подробиць. Слайди повинні бути лаконічними та не перевантажені таблицями та схемами.

Як покращити презентацію для вебінару або онлайн-наради

Підготуйте ведучого та модераторів

У ролі ведучого може виступати хтось із вашої команди. Для того, щоб отримати більшу довіру учасників, подумайте про те, щоб запрошувати експертів. Виступ запрошеного експерта може всього зайняти 10-15 хвилин.

Так, доведеться проводити короткий інструктаж і надихати (умовляти) кожного, особливо якщо спікер ніколи не виступав онлайн, але це зробить навчання більш ефективним.

На допомогу ведучому радимо виділити модератора, який буде відповідальним за організаційні моменти під час виступу: відповідати на запитання у чаті, допомагати

учасникам із технічними проблемами. Це допоможе зняти напругу з ведучого та підвищити якість вебінару.

Приблизно за три-чотири тижні до вебінару проведіть дзвінок зі спікерами та організаторами вебінару, щоб визначити які питання ви ставитимете і в якому порядку виступатимуть спікери. Попросіть доповідачів надіслати вам слайди або інші наочні матеріали щонайменше за два-три дні до презентації. А якщо ви будете єдиним спікером на вебінарі, створіть повістку самостійно: складіть план і продумайте, що і в якому порядку ви говоритимете.

Також можна провести тренувальний вебінар. За декілька днів до основного заходу зберіть спікерів, організаторів та модераторів та проведіть репетицію. Вона може включати:

  • знайомство з сервісом для вебінарів та його функціями;
  • перевірку обладнання (переконайтеся, що всі операційні системи, браузери,гарнітури та інше обладнання доповідачів сумісні з інструментомвебконференцій);
  • огляд вашої програми та візуальних ефектів: перегляньте налаштуваннявебінару, перегляньте презентацію, щоб переконатися, що слайди розташовані в правильному порядку.

Основні вебінарні терміни: словник ведучого

Модератор на вебінарі, хто це такий і навіщо він потрібен

Врахуйте технічні моменти. Прочитайте наші поради, як покращити звук і як виглядати професійно на вебінарі.

Приготуйте яскраву презентацію та анонс

Ключовий момент — сама презентація та матеріал для вебінару. Усі підготовчі праці підуть нанівець, якщо навчання звести до банального прочитання лекції. Треба подбати не лише про цікаву інформацію, а й про форму її подання, оформлення, взаємодію зі слухачами.

Прочитайте головні рекомендації про те, як провести цікавий вебінар або як зробити так, щоб учасники не позіхали.

Ось приклади деяких слайдів, які, можливо, побажаєте включити до презентації вебінару:

  • вступний слайд, що нагадує аудиторії, як зайти на платформу для вебінару та о котрій починається захід;
  • слайд, що представляє кожного спікера (якщо їх кілька), включаючи назву посади, організацію та фотографію промовця;
  • короткий огляд програми вебінару та тем, яких ви будете торкатися. Поки готуватимуться матеріали, розпочинайте готувати анонс. Про те, як його написати, можна прочитати тут. Розсилати запрошення потрібно розпочинати вже за місяць. За допомогою вашого сервісу вебінарів можете налаштувати ланцюжок листів із нагадуваннями про майбутню подію. Важливо, щоб листи приходили одночасно. Тоді співробітники зрозуміють, що це не одноразова витівка і ставитись до вебінарів на підприємстві треба серйозно.

Якісний звук на вебінарі — успішний вебінар

Допоможіть співробітникам втягнутися

Найчастіше, поки вебінари в новинку, працівники виявляють цікавість і не ухиляються від участі. Але боротися за увагу слухачів треба з першого заняття, щоб досвід використання вебінарів був позитивним, інакше є ризик не тільки не дочекатися їх на наступній зустрічі, але і втратити їх зацікавленість вже після 20 хвилин. Ваші головні вороги — це монотонність, читання з аркуша, відсутність структури виступу та спілкування з учасниками, перевищення тривалості вебінару, технічні проблеми. Зважайте на ці моменти, щоб вебінар додивились до кінця.

Конкурси, заохочення, невеликі нагороди за результатами проведених занять допоможуть утримувати інтерес співробітників нової складової корпоративної культури.

Впроваджуючи вебінари, збирайте зворотний зв’язок

Опитування

Важливий момент, який багато хто втрачає — це зворотний зв’язок. Одних лякає критика, іншим не є важливим довгостроковий результат. Але ефективне навчання персоналу передбачає роботу з відгуками та побажанням. Так учасники відчуватимуть, що вебінари проводять справді для них, а не для галочки. А ви зможете зробити кожен наступний виступ кращим.

Щоб отримати інформацію від учасників, можна запустити опитування наприкінці вебінару. Запитайте, що сподобалося, а ні, щоб вони змінили. Питання не повинно бути багато, тоді ви зможете приділити їм належну увагу після заняття.

Записуйте вебінари

Радимо завжди записувати свої вебінари. По-перше, ви зможете самі проаналізувати виступ. По-друге, учасники матимуть можливість освіжити знання. По-третє, з цього може вийти непоганий відеокурс для інших співробітників та новачків, які не змогли відвідати вебінар.

Для запису вебінару в MyOwnConference не потрібно встановлювати додаткових програм. Достатньо просто натиснути кнопку запису перед початком виступу або налаштувати автоматичний запис. Надалі є можливість розмістити записи на сайті фірми чи надсилати посилання на неї співробітникам.

Оцініть результати

Сервіс вебінарів надасть зручну статистику за вашим заходом. Вам треба визначитися, який із параметрів вас цікавить: відвідуваність, кількість учасників, які написали відгук, результати тестування. А може, ви орієнтуватиметеся більше на результат після вебінару: зростання продажів, продуктивності, зміна стилю керівництва, командний дух. У будь-якому випадку опишіть важливі для вас критерії та послідовно вимірюйте їх.

Як оцінювати ефективність вебінарів — оцінка ефективності вебінарів, яку не соромно уявити начальству

Не забувайте аналізувати сам виступ, удосконалюватися в організації та проведенні вебінарів. Вебінари — це не просто нове віяння, це дієвий метод навчання, що розвивається, і виконання корпоративних завдань. А на платформі MyOwnConference вебінари можуть бути цікавими та ефективними.

Як підготуватись до проведення вебінару та зробити його ефективним?

Щоб зробити вебінар ефективним, важливо правильно його підготувати. Спочатку необхідно визначити мету вебінару та тему, яка буде цікавою для вашої аудиторії. Наступним кроком є підготовка змісту вебінару, включаючи презентації, відео та інші матеріали, які допоможуть пояснити тему. Важливо також заздалегідь перевірити технічні можливості та підготувати обладнання, яке буде використовуватися під час вебінару.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!