Затримка звуку та відео на вебінарі

Затримка звуку та відео

Багато людей, вибираючи сервіс вебінарів, запитують нас: “Яка мінімальна затримка звуку та відео на вебінарах?” Безперечно, це важливе питання. Адже вебінар передбачає інтерактивний формат, коли ведучий взаємодіє з учасниками в режимі реального часу.

Затримка звуку на вебінарі

Погодьтеся, це буде дивно, якщо лектор поставить запитання, а учні йому дадуть відповідь через 5-10 хвилин… Саме тому майданчики для вебінарів працюють над тим, щоб затримка звуку та відео на вебінарі була мінімальною або її зовсім не було.

Чому звук може спізнюватися?

Коли спікер говорить на вебінарі, його мова переробляється у відеопотік зі звуковою доріжкою і передається на сервери й лише після цього потрапляє до кінцевого користувача. Все це потребує часу. Якщо інтернет у відвідувача вебінару хороший, то ця передача буде проходити швидко і затримка буде непомітною. Але якщо інтернет-з’єднання залишає бажати кращого, то можна зіткнутися із ситуацією, коли ведучий уже перемкнувся на третю сторінку презентації, а ви все ще слухаєте опис першого слайду.

Яка затримка у MyOwnConference?

Ви можете спілкуватися з іншими ведучими вебінару в реальному часі, тобто взагалі без затримок. Проте, всі гості вебінару чутимуть і бачитимуть прямий ефір із затримкою від 4 до 7 секунд, залежно вже від їхньої швидкості інтернет-з’єднання.

Чи так погано спізнюватися?

Ні. Затримка відео та звуку становить проблему лише коли вона перевищує 15 секунд. Затримка менше ніж 15 секунд дозволяє отримувати якісніше відео навіть за поганого інтернету. Дивитись трансляцію з постійними ривками просто неможливо. Затримка дозволяє зробити передачу ефіру плавною. Крім того, звичайній людині потрібно 10-15 секунд, щоб оформити свої думки та сформулювати питання в чаті. І ще стільки ж часу, щоби написати його і відправити ведучому. І найголовніше, якщо у вас кімната на 1000 і

більше гостей, то вам вже зовсім не важливо, яка затримка у гостей, запитання в чаті учасники будуть задавати по кілька штук на секунду.

То як же зменшити затримку під час трансляції?

Головне – збільшити швидкість інтернету як у ведучого, так і у гостей вебінару. Якщо коротко – призупиніть на час вебінару всі завантаженнЩо робити, якщо інтернет залишає бажати кращогоя, закрийте програми та вкладки в браузері, які не використовуються наразі, відключіть від Wi-Fi всі зайві пристрої (планшет, смартфон) і попросіть колег і домашніх зробити те ж саме.

10 способів збільшити швидкість інтернету

Що робити, якщо інтернет залишає бажати кращого

Якщо проблему зі швидкістю інтернет-з’єднання не вдається вирішити швидко, а вебінар провести потрібно, враховуйте можливе запізнення звуку під час презентації. Намагайтеся зробити так, щоб курсор миші не смикався, коли ви показуєте або малюєте на слайді. Робіть невелику паузу, коли хочете розповісти про певну деталь малюнку чи, скажімо, вказати на точку на графіці. Також рекомендуйте учасникам відключати відео. Або вимкніть камеру і проведіть вебінар лише зі звуком. У крайньому разі, можна поставити та завантажену фотографію (аватар), яка з’являтиметься на місці камери.

Підсумуємо

Ну що ж, підіб’ємо підсумок. Затримки звуку та відео на відеоконференціях або між ведучими вебінару немає, а затримка звуку та відео для гостей вебінару коливатиметься від 4 до 7 секунд. Вона не помітна для учасників і при цьому ведучі зможуть бачити та чути одне одного у реальному часі.

Але ми все ж таки ведемо розробку нового алгоритму для проведення вебінарів, який ми представимо на критику наших користувачів найближчим часом.

Безпечна, альтернативна технологія MyOwnConference

Новий алгоритм дозволяє знизити затримку у гостей ваших вебінарів до 1-2 секунд. Але варто все-таки враховувати, що навіть за відсутності затримки, вашим гостям потрібен час, щоб сформулювати та надіслати питання або повідомлення в чат, тому завжди варто робити невелику паузу після того, як ви поставили питання або активно працюєте з публікою. Пам’ятайте, що якісний та конструктивний діалог з гостями завжди кращі за прості відповіді типу “так”, “ні” або “не знаю”.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!