Просування вебінару: 6 помилок, які не можна допускати

Просування вебінару: 6 помилок, які не можна допускати

Чи можемо ми бути впевнені в правильній послідовності своїх дій при початку роботи з вебінарами? — Ні! Людство завжди вчиться на своїх помилках. Але сьогодні команда MyOwnConference підготувала статтю, в якій розглянуті найпоширеніші помилки просування, які допускаються організаторами.

За даними Wyzowl Video Survey, у 2021 році понад 80% маркетологів залучали користувачів саме відеоконтентом. Вебінари стали популярним інструментом лідогенерації, тому маркетологи включають в стратегії просування бізнесу B2C і B2B.

Але вебінари не лише допомагають генерувати ліди. Вони покращують відносини з клієнтами, формують довіру та підвищують впізнаваність бренду. Щоб змусити цей інструмент працювати, потрібно зайнятися ефективним просуванням.

Маркетолог сервісу з підбору онлайн-курсів розповів, які помилки найчастіше припускаються при розкручуванні вебінарів і як цих помилок уникнути.

Просування — для чого потрібно просувати вебінар

Вебінари все частіше використовують для розвитку бізнесу та формування власного бренду. Основна їх мета просування, отже, для чого потрібно просувати вебінар?

  • Підвищити лояльність ЦА до бренду;
  • залучити ліди;
  • продемонструвати експертність;
  • сформувати зворотний зв’язок із клієнтом;
  • одержати підтримку авторитетних спікерів;
  • підвищити конверсію.

Кампанія з просування вебінару — це комплекс маркетингових заходів, який має на увазі різні методи анонсування та реклами.

Вебінар у інстаграм

Як правило, перед початком кампанії необхідно:

  • 👉 Визначити цільову аудиторію. — Для просування вебінару треба вивчити аудиторію майбутнього онлайн-заходу, використовуючи дані метрики з аналітичних систем. Деякі з них вже інтегровані в сайт, а деякі додатково встановлюються для більш детальної аналітики. До останніх належать, наприклад, Sprout Social, Iconosquare, Minter.io. А також, потрібна аналітика відвідувань сторінок та груп у соцмережах, проведення аналізу ЦА конкурентів.
  • 👉 Знайти майданчики зі скупченням ЦА. — Скласти максимально повний перелік блогів, форумів, тематичних порталів та інших ресурсів, де збираються потенційні клієнти. Можна у вигляді таблиці чи інтелект-карти.
  • 👉 Визначити бюджет. — Як відомо, розкручування вебінарів може відбуватися по-різному. Безплатне просування більш тривале і трудомістке. Для цього записуються анонси заходів, йде запуск рілсів у соціальних мережах та відеохостингах. Другий варіант розкручування — платний. Це переважно тематична банерна реклама, залучення інфлюенсерів, таргет. Плануючи бюджет, потрібно пам’ятати, що тільки 30% користувачів, що реєструються, дійсно відвідують вебінари, тому варто відразу залучати більше людей.
  • 👉 Розробити банери, слогани, тексти реклами. — Наприклад, маркетолог може самостійно готувати контент або довірити це завдання копірайтеру, дизайнеру. Усі майданчики висувають свої вимоги до реклами: наприклад, забороняють вузькоспрямовані заходи або вимагають документи, що підтверджують рівень кваліфікації спікера.
Просування вебінарів myownconference

Мабуть, без грамотного просування існує ризик, що вебінар відвідають від сили 2-3 особи. Розглянемо докладно основні проколи маркетологів, які працюють над розкручуванням цих заходів.

Вебінар не просувається через соціальні мережі

Існує стереотип, що аудиторія Facebook, Periscope, Instagram не може сприймати складних тем маркетингу, бізнесу, IT. Але дослідження TNS Web Index, проведені 2021 року, доводять протилежне.

Крім того, люди, які відвідують ці соціальні мережі, дуже платоспроможні. І якщо маркетолог ігнорує такий метод розкручування, він втрачає величезний трафік.

Наприклад, розмістіть інформацію про вебінар на персональній сторінці у Facebook або Instagram. Опублікуйте новину у групі або спеціально створіть її під захід. Додайте важливу інформацію, надішліть запрошення друзям, попросіть усіх зробити репост.

Між іншим, у Facebook за кілька кроків можна створити спеціальну сторінку для вебінару:

  1. Зайдіть до розділу “Заходи”, який знаходиться в лівій колонці.
  2. Натисніть кнопку «Створити».
  3. Вкажіть тип майбутнього заходу (відкритий/закритий).
  4. Вкажіть всю потрібну інформацію: тему, дату, час, формат проведення вебінару, спікерів.

Далі просувайте захід на своїй сторінці Facebook або Ads Manager.

Усім користувачам, які клацнули на кнопку «Цікавить» або «Піду», у призначений день буде надіслано нагадування від Facebook. Ця функція дуже корисна, тому що відвідувачі можуть зареєструватися і не піти на захід просто забувши про нього.

Вебінар — подія у фейсбук

Відсутнє нагадування про вебінар

Часто людина, яка заповнила форму, просто забуває про захід, особливо якщо реєструється за 7-10 днів до початку.

Проте, цього можна уникнути, налаштувавши автоматичні нагадування у Facebook або надсилаючи повідомлення всім майбутнім учасникам. Втім, реалізувати це дуже просто: увімкніть пункт із контактними даними у форму реєстрації та за 1-2 дні до старту вебінару надішліть усім нагадування.

Для цього можна використати:

  • СМС-розсилання;
  • email-розсилка;
  • повідомлення в директ Instagram або Facebook Messenger;
  • пости-нагадування у сторіс та на стіні.

Додатково можна додати інформацію про вебінар на сайтах-агрегаторах, таких як KudaGo, 2do2go та ін.

Вебінар — подяка за реєстрацію

У просуванні не використовуються хештеги

Хештег — справжній must have для безплатного просування у соціальних мережах. Безперечно, місткі індивідуальні хештеги створять потрібний галас навколо заходу, позначать регіональні рамки, підвищать відвідуваність сторінки.

Придумайте свій хештег та активно використовуйте його у всіх соцмережах, на банерах, у запрошенні на захід. Наприклад, #SEOвебінар, #безкоштовнийPRукиєві, #ІрмаГолосовськаВебінар.

Вебінар — хештег

Вебінар не передбачає конкурсу чи подарунків

Як не дивно, розіграші серед учасників та невеликі подарунки всім користувачам, що зареєструвалися, є ефективним інструментом залучення ЦА. До речі, необов’язково дарувати цінні призи. Мотивувати до участі у вебінарі буде також безплатне місце на курсі, доступ до сервісу проведення вебінару, онлайн-книга на тему заходу.

Практика показує, що люди йдуть не лише за корисною інформацією. Ними часто рухає бажання виграти. Тому кожному учаснику також можна зробити невеликий подарунок: знижку на курс, безплатний чек-лист.

Вебінар — подарунок

Стаття на тему: Де провести вебінар у 2022 році? Огляд популярних майданчиків

Відсутня взаємодія з інфлюенсерами

Серед помилок, яких припускаються маркетологи, мабуть, потрібно виділити відсутність просування через інфлюенсерів. Для ефективного розвитку бізнесу та збільшення конверсії маркетологи та власники бізнесу мають залучити блогерів. Згадування заходу лідерами думок залучить більше учасників. І мова не лише про блогерів-мільйонників: найчастіше хороші результати приносить співпрацю з нано- та мікроінфлюенсерами.

Знайти відповідного лідера думок можна вручну або за допомогою спеціальних сервісів. Реклама вебінару у блогера дозволить:

  • Гарантувати приплив нової ЦА.
  • Залучити ліди із мінімумом витрат.
  • Підвищити імідж бренду.
  • Збільшити довіру користувачів.
Вебінар — інфлюенсери

Короткий або надто довгий рекламний цикл

Щоб на вебінар дійшло якнайбільше людей, рекламна кампанія має стартувати приблизно за два тижні до початку заходу.

Провівши запуск за місяць, ви ризикуєте втратити клієнтів, які дізналися про вебінар дуже рано і в процесі очікування перегоріли, втратили інтерес. Оскільки реклама, запущена за 3-4 дні, не зможе зібрати потрібну кількість людей і трафік все одно буде маленьким.

Поза сумнівом, запускати таргет, здійснювати розсилку та проводити анонсування на особистій сторінці в соціальних мережах потрібно вчасно. До речі, розрахувати оптимальний час з урахуванням специфіки теми вебінару допоможе досвідчений маркетолог.

Наприкінці рекламної кампанії важливо зібрати аналітичні дані, які знадобляться під час планування наступних онлайн-вебінарів.

Резюмуємо

  1. Щоб бути впевненим в якості демонстрації (звуку, відео, презентації), проводьте вебінари на базі сучасних сервісів.
  2. Виберіть кілька відмінних способів просування вебінару та сконцентруйте увагу на них.
  3. Протестуйте кожен метод та визначте його результативність.
  4. Проведіть моніторинг аналітики, щоб оцінити ефективність реклами.

Для успішного запуску вебінарів, онлайн-курсів та подальшого їх розвитку можна пройти спеціальне навчання. Вибір залежатиме від тематики, формату та навчальних цілей.

Почніть зараз, реєструйтесь безплатно на MyOwnConference.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!