Як провести дистанційний урок для класу?

Дистанційний урок у віртуальному класі на платформі вебінарів.

Усі школи світу активно переходять на проведення занять дистанційно. У нинішній непередбачуваній ситуації, в якій опинився весь світ, — це єдиний можливий варіант для школярів закінчити навчальний рік та спокійно піти на канікули. Так як провести дистанційний урок для стандартного класу у 25-30 осіб? Наскільки ефективними можна зробити ці заняття? Сьогодні ми поговоримо про те, як усе правильно організувати та отримати максимум від дистанційної освіти.

Дистанційний урок в інтернеті

Кожен вчитель хоче мати аналог навчального класу в інтернеті, де він бачить і чує кожного учня. Так викладач бачитиме, чим зайнятий кожен учень, чи не відвертає увагу на ігри, телефон та наскільки уважно слухає вчителя.

Вчитель очікує, що може контролювати всіх дітей, які дистанційно його слухають, при цьому пояснювати навчальний матеріал, робити позначки на дошці та ставити запитання учням. Це в ідеальному світі.

Що ж відбувається насправді?

Насправді 25-30 людей підключається до уроку з включеною камерою, мікрофоном і починається … немає повноцінного уроку. Здіймається галас. Кожен намагається щось сказати, шуми на фоні, звуки та шарудіння що відволікають.

Не варто забувати, що кожен учень перебуває вдома, де швидше за все не буде ідеальної тиші. Адже, крім дитини вдома, знаходиться вся родина — батьки, інші діти, які можуть шуміти, гриміти посудом і видавати інші звуки. Мікрофон учня все це вловлює. А уявіть, якщо так 30 дітей одночасно?

Так, звичайно, можна відключити мікрофони, у всіх учнів, які не говорять зараз, але так званий візуальний шум теж ніхто не скасовував. По кімнаті, де займається дитина, можуть ходити інші члени сім’ї й ненароком потрапляти в ефір. Це дискомфортно всім.

Наш сервіс вебінарів пропонує вам інший формат проведення уроку. Чим він кардинально відрізняється? В ефірі знаходиться лише вчитель. Пояснює, показує презентацію, запускає випробування. Намагайтеся використовувати візуальні матеріали — презентації, режим малювання, відео на тему, зараз їх легко знайти на Youtube. Коли вчителю потрібно, щоб учень відповів на його запитання, він просто запрошує учня до розмови.

Ось як це зробити.

Зайдіть у вебінарну кімнату. Наведіть на ім’я учня, який має відповісти на запитання або виступити з доповіддю в ефірі. Натисніть на значок.

Дистанційний урок — запрошення учасника

З’явиться вікно з підтвердженням того, що до розмови запрошується учень.. Натисніть так.

Учень отримує сповіщення про те, що його запросили вийти в ефір. Після того, як він прийме це запрошення, активується прямий ефір і з’являється можливість відповідати на запитання вчителя.

Як ще контролювати учнів під час дистанційного уроку?

Ставте їм запитання. Нехай учні відповідають на них у чаті. Після вебінару можна завантажити історію чату та оцінити активність кожної дитини. Також в історії відвідувань можна отримати інформацію про те, скільки часу дитина провела на занятті.

Проводьте тести. Є можливість оцінити наскільки учні уважно слухали та засвоїли матеріал.

Радимо після кожного блоку інформації проводити невелике опитування. Таке вікно з запитанням учень не може закрити, доки не вибере відповідь.

Читайте також: Від класної дошки до e-learning

Інші переваги уроків онлайн

  • Можливість створювати окремі віртуальні класи для роботи в групах;
  • автоматична перевірка тестів;
  • можливість брати участь у занятті навіть із мобільного телефону;
  • легке запрошення учнів та ведучих до класу та розсилання нагадувань;
  • урок можна записати та надіслати учням для повторення пройденого матеріалу.

Звичайно, дистанційний урок відрізнятиметься від навчання у звичайному класі. Але на 100% повторити специфіку офлайн освіти не вийде.

Плануючи урок онлайн, варто більше уваги приділяти подачі матеріалу, ніж контролю дисципліни.

Навчання через інтернет накладає певні обмеження, до яких необхідно адаптуватись. Служба технічної підтримки MyOwnConference допоможе перенести навчання в онлайн-формат та відповість на будь-які ваші запитання.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!