Як створити вебінар? Інструкція для тих, кому ніколи розбиратися

зробити вебінар

Підготувати та провести перший вебінар чи відеоконференцію завжди бентежно і навіть страшно. Сьогодні ми хотіли б поговорити про те, як зробити вебінар, онлайн-урок чи презентацію. Дізнайтеся, як швидко створити вебінар навіть якщо ви ніколи такого не робили, а зараз вам необхідно оперативно в усьому розібратися.

Ідеально супершвидкий спосіб зробити вебінар

Ми попросили Катю з відділу підтримки клієнтів MyOwnConference описати ключові моменти підготовки першого вебінару. Все для того, аби ви не занурювалися в різні нюанси налаштувань, але не втратили нічого важливого. Хороша новина, для тих, хто не любить читати, внизу ми залишимо відеоінструкцію.

Звичайно, все починається з ідеї, але ми зараз не говоритимемо про те, як обрати тему чи підготувати матеріал. Припустимо, що цей крок, а також вибір сервісу вебінарів вже зроблено. А зараз вам треба негайно розпочати зустріч. Отже, якщо у вас абсолютно немає часу, ні на що, ось ідеально супершвидкий спосіб зробити вебінар.

Для початку швидко створюємо особистий кабінет. Введіть свій email, перевірте пошту та увійдіть до особистого кабінету. Кнопка входу буде у листі від нас.

Отже, входимо в панель керування та натискаємо кнопку «Вебінари 24/7», далі — «Посилання для входу».

Посилання для входу

Потім натискаємо кнопку «Перейти».

Натискаємо кнопку перейти

Правду кажучи, деяким із наших клієнтів не обов’язково заходити в налаштування вебінарної кімнати. Часто достатньо лише скопіювати посилання на вебінар в адресному рядку та відправити його своїм учасникам, а потім повідомити час зустрічі та чекати початку вебінару. Зручні підказки системи та вид кнопок допоможуть швидко освоїтись.

Учасники можуть ділитися посиланням та вільно входити до вебінарної кімнати. Як у зумі, тільки тут ви головний і вирішуєте, кому і коли можна говорити.

Аби надати учасникам право голосу, натисніть значок біля їхнього імені.

Ось і все. Менше хвилини треба, щоб зібрати всіх на відеоконференцію.

Якщо у вас є трохи часу на підготовку, подивімося, як можна все спланувати й налаштувати вебінарну кімнату під свої цілі.

Ось посилання для безкоштовної реєстрації

Мої кроки та підготовка до вебінару

Я не люблю поспіху і волію бути готовою до всього. Розповім, як я зараз зробила б свій перший вебінар. Трохи згодом, звичайно ж, можна відмовитися від половини кроків.

кроки та підготовка до вебінару

Вебінар без учасників

Налаштуйте вебінар та спробуйте провести його без учасників. Якщо ви будете проводити вебінар із модератором або ведучим, потренуйтеся разом.

Обов’язково запишіть пробний вебінар. Перегляньте запис та виправте помилки. На мою думку, робота із записом вебінару — це один із найдієвіших способів стати найкращим спікером.

Скільки коштує вебінар?

Якщо ви плануєте проводити платні заняття, визначте скільки це має коштувати і як ви збираєтеся приймати оплату.

Але, перш ніж підраховувати прибуток, подумайте, скільки ви готові витратити, щоб зробити вебінар. Звучить трохи дивно, чи не так? Хоча багато хто вважає вебінари абсолютно безкоштовним інструментом, правда в тому, що якщо ви хочете заробити на вебінарах, доведеться відкрити гаманець або присвятити цьому більше часу. Окрім вартості сервісу є ще витрати на рекламу, обладнання, запрошених спікерів, але головне — це ваш час.

Як створити вебінар: лайфхаки

Насамперед вам необхідно подумати над тим, як зробити вебінар, щоб гарантовано залучити та утримати цільову аудиторію.

Почніть з теми, позначивши її максимально конкретно і в контексті, що “чіпляє” — використовуйте цифри, персоналізовані визначення та чітке формулювання проблеми, наприклад:

  • Як я досяг успіху в …
  • Як моєму клієнту вдалося …
  • 10 основних помилок у …
  • 5 способів вирішити проблему з …
  • Як зробити, щоб …
  • 3 схеми, що працюють для …

Після цього визначтеся з датою і часом — якщо ви новачок, не зайвим буде переконатися, що ваш захід не збігається з вебінарами більш розкручених конкурентів.

Щоб підігріти інтерес аудиторії, подумайте про розсилку анкет або вправ за кілька днів до вебінару — так люди швидше приєднаються до процесу та відчують себе повноцінними учасниками заходу.

І звичайно ж, головна запорука вашого успіху — якісний та цікавий контент з ексклюзивною актуальною інформацією.

Важливо! Створіть лендінг

Створення лендінгу або цільової сторінки не займе багато часу, натомість принесе доволі відчутну користь. Цей інструмент чудово працюватиме на залучення потенційних учасників вашого вебінару.

Ви можете наповнити лендінг на власний розсуд. Наприклад, вказати назву, вартість, дату та час вебінару, його мету, кому і чому він буде корисний, а також коротко викласти інформацію про себе та інших ведучих. Для збору імен та email користувачів не забудьте додати форму реєстрації.

Розсилка та просування вебінару

Підготуйте шаблони листів до учасників. Протестуйте свою систему розсилки.

Напишіть план просування заходу та починайте запрошувати учасників.

Генеральна репетиція

Ще раз подивіться на свій план вебінару, презентацію, обладнання та влаштуйте невеликий тест із кількома добровольцями: друзями, колегами, сусідкою зрештою. Краще, хай вони пройдуть усі кроки учасника:

  • реєстрація,
  • лист із підтвердженням,
  • запрошення та нагадування,
  • вхід до вебінарної кімнати.

Вам зовсім не треба проводити для них цілий вебінар. Вони тут для того, щоб перевірити, як усе виглядає з боку учасника, які можуть виникнути труднощі.

Випробуйте всі режими, якими ви збираєтеся користуватися на вебінарі: тести, показ екрану вашого компʼютера, малювання, запрошення на розмову, показ відео.

Звичайно, ви можете і навіть повинні перевірити це самостійно та увійти на вебінар як учасник. Але думка сторонньої людини буде особливо цінною, якщо ви хочете, щоб усе пройшло на найвищому рівні.

Усі зауваження, питання, незручності мають бути записані та опрацьовані. Не забувайте, що завжди можна звернутися до служби підтримки — ми тут, щоб допомогти вам.

Нехай ніщо не застане вас зненацька. В обраному сервісі вебінарів прочитайте інструкцію для учасників та вставте посилання на неї у листах із нагадуваннями про вебінар. Під час вебінару, коли хтось напише, що виникла проблема, можете надіслати йому цей лінк ще раз. Часто достатньо лише почистити кеш й оновити сторінку, але, гадаю, вам не захочеться писати про це в чаті, коли ви вже почали проводити зустріч.

Прочитайте перевірені поради, які допоможуть вирішити 95% проблем та підвищити якість вашого вебінару.

  1. Як обрати камеру і мікрофон для вебінару?
  2. 10 способів збільшити швидкість інтернету
  3. Як виглядати професійно на вебінарі? 14 підказок від MyOwnConference
  4. Демонстрація екрана онлайн
  5. Інструменти для малювання на екрані

А тепер про те, як зробити свій перший вебінар у MyOwnConference

Якщо ви ще не встигли, заведіть безкоштовний обліковий запис на нашому майданчику. Можете вже зараз зареєструватися і побачите, як все просто.

Увійдіть до панелі керування. Переглянути свій розклад та запланувати наступний вебінар можна у розділі «Календар». Натисніть кнопку «Запланувати вебінар».

Запланувати вебінар

Відкрилося вікно налаштувань вебінару. Тут ви можете написати назву вебінару та його короткий опис, вибрати дату, час та тривалість зустрічі, запросити гостей та ведучих. Пам’ятайте, що все це можна скоригувати й пізніше. А поки запросіть себе як учасника і ведучого. Так ви зможете простежити шлях, який проходять усі гості вебінару.

Додаткові налаштування

Натисніть кнопку «Додаткові налаштування» та зайдіть по черзі до кожної вкладки, змінюючи налаштування цього конкретного вебінару.

Я зараз не розповідатиму про всі доступні функції, оскільки вони детально описані в нашій інструкції користувача. Але зараз, будь ласка, зробіть для себе щось важливе. У вкладці «Вигляд» вставте посилання на свій сайт, магазин або сторінку у соцмережах у полі «Сторінка після вебінару». Це сторінка, на яку потраплятимуть ваші гості після виходу з вебінару. Такий маленький крок допоможе якнайшвидше зробити з учасника вебінару клієнта, передплатника або укласти угоду.

і Сторінка після вебінару

У вкладці «Сторінка входу» додайте поле для введення електронної адреси та створіть групу, куди потраплятимуть дані учасників. Повірте, цей крок вам знадобиться, коли ви почнете роботу зі своєю базою підписників.

В закладці «Листи» оцініть, як виглядають запрошення та нагадування про зустріч, які будуть надіслані від вашого імені. Можливо, ви захочете щось додати. Дуже раджу вписати свої контактні дані та сайт.

Завершити планування

Коли ви пройдетеся по всіх закладках, натисніть на синю стрілку у верхньому лівому кутку. У вікні планування вебінару натисніть «Завершити планування» і підтвердіть, що ви не проти розпочати розсилку за розкладом. Нагадаю, учасників ви зможете додати чи видалити й потім.

Автоматтична розсилка

Запрошувальні посилання

На наступному кроці можна скопіювати загальне посилання або включити вхід тільки за іменними посиланнями. Це коли кожен учасник отримує індивідуальне посилання і не може ним ділитися. Цей спосіб входу буде особливо зручний, якщо ви збираєтеся зробити вебінар із оплатою.

Посилання для входу

Крім розсилки ви можете самостійно розповсюджувати посилання на вебінар.

Додайте файли до вебінарної кімнати

Я завжди рекомендую завантажити всі файли перед вебінаром. Навіть із найшвидшим інтернетом це займає якийсь час. Посилання на відео з YouTube також додайте. Щоб виступ виглядав професійно, у потрібний момент у вас все має бути під рукою. Позбавте своїх гостей очікування та фраз: “хвилинку-хвилинку, десь воно в мене було”.

Для цього перейдіть до вебінарної кімнати після завершення планування. Натисніть кнопку «Матеріали» та завантажте презентацію або відео.

Перейти
Матеріали

Порада: користуйтесь опитуваннями

У нас завжди є запитання до учасників. І краще збирати відповіді не через чат, а за допомогою опитувань. Тим більше, що багато ведучих вважають за краще відключати чат під час вебінару, щоб нічого не відвертало їхню увагу.

Хоча для створення опитування у вебінарній кімнаті достатньо лише кількох секунд, зробіть це заздалегідь. Які запитання можна ставити? Та будь-які, починаючи від технічних, завершуючи збором відгуків учасників та голосуванням. Це набагато зручніше, ніж рахувати плюси та мінуси в чаті. І що важливо — кожен учасник обов’язково відповість на ваше запитання.

користуйтесь опитуваннями

Це і є, як на мене, найважливіші кроки підготовки до вебінару. Звісно, ​​після цього можна було б стартувати зі своїм заходом. Але якщо у вас є ще трохи часу, прочитайте про інші важливі моменти та нюанси, які варто врахувати, щоб зробити вебінар якісно. Такий чек-лист допоможе уникнути прикрих сюрпризів під час виступу та зачарувати учасників.

Наприклад, як подбати про все, щоб виглядати професіоналом, дізнаєтесь із цієї статті.

Тепер ви знаєте, як створити вебінар і зможете не допустити властивих новачкам помилок. Сміливо приступайте, а якщо у вас залишилися питання, наш відділ техпідтримки допоможе у всьому розібратися та підстрахує, якщо що.

Ну і як обіцяли, відео: Як створити, налаштувати і провести вебінар на платформі MyOwnConference

Бажаю вам успішних вебінарів!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!