Запис вебінару. Як про нього подбати?

Запис вебінару

Вебінар — це одна з найпотужніших форм контенту. Ймовірно, ви вже знаєте, що таке вебінар, і чому він настільки цінний у маркетинговій стратегії. Раніше ми вже говорили про те, як записати вебінар на комп’ютер, а сьогодні розповімо про найважливіші правила підготовки до запису вебінару.

Напевно, ви вже неодноразово чули про те, що треба записувати вебінари, щоб пізніше їх використовувати: продавати, публікувати в соціальних мережах і на YouTube, проаналізувати свій виступ.

Це здається так просто — натискаєш кнопку запису і готово! Ось тільки це не вся правда.

Для нас важливо забезпечити якісний запис вебінару. Адже ви не хочете отримати файл з поганим звуком і зображенням або ще гірше — взагалі без звуку або картинки? Саме для того, щоб ви не потрапили в таку неприємну ситуацію, ми підготували шпаргалку, з якою ви подбаєте про всі важливі моменти підготовки запису.

Вебінарна платформа і запис вебінару

Оберіть хорошу платформу для вебінарів з усіма необхідними функціями. Наприклад платформу для вебінарів, лекцій і відеоконференйій MyOwnConference.

Банальщина? Ще б пак, але досі трапляються ведучі, які вже обрали платформу для вебінарів, починають вести зустріч і раптом помічають, що деякі функції не включені до їх тарифного плану. Наприклад, потрібно доплачувати за час запису, їх кількість та якість.Добре, якщо вони дізнаються про це до початку вебінара, а не після його завершення, коли нічого не можна виправити.

Огляд популярних вебсервісів ви знайдете тут.

Отже, вебінарна платформа і запис вебінару, що варто перевірити:

  • Чи обмежена тривалість запису?
  • Чи є обмеження щодо кількості записів та місця їх зберігання на сервісі?
  • Якою буде якість запису? Це важливо, оскільки вам можуть запропонувати високу якість трансляції, але запис ви отримаєте лише як SD.
  • Як довго запис може зберігатися на сервісі?
  • Як можна поділитися з учасниками записом?
  • Якщо ви додатково плануєте стримінг на Facebook або YouTube, запитайте, як це може вплинути на запис.

Забезпечте якісний звук

Під час вебінарів ми використовуємо багато візуальних елементів: показ екрану, слайдів, відео, але саме аудіо буде дійсно важливим елементом. Низька якість звуку може зашкодити вебінару так, як жодна інша помилка. Учасники можуть пробачити відсутність хорошої картинки, але якщо звук часто перериватиметься, то швидше за все, вони швидко вийдуть із вебінарної кімнати.

Ми підготували кілька порад, як подбати про звук.

  1. Найголовніше — хороший інтернет. Будь-який вебінар приречений, якщо ваш інтернет-провайдер не забезпечує стабільне та досить швидке з’єднання. 4 Мб/сек уже давно не вважається швидким інтернетом. Гірше лише, якщо паралельно з вами цим інтернетом користуються колеги, діти, сусіди.
  2. Намагайтеся вимкнути весь фоновий шум. Закрийте вікна та подбайте про тишу в приміщенні. Ведучому також варто звернути увагу на власні звуки. Наприклад, багато хто не помічає, як автоматично щось пише на папері або пересуває предмети на столі, гортає блокнот. Навіть якщо це не буде видно, ваші учасники все почують.
  3. Попросіть ваших ведучих та учасників користуватися якісною гарнітурою.
  4. Використовуйте зовнішній мікрофон. Вбудований мікрофон ноутбука — не найкраще рішення, оскільки може спричинити відлуння та інші проблеми зі звуком.
  5. Протестуйте звук безпосередньо перед вебінаром.
  6. Використовуйте кнопку вимкнення звуку. Вимикайте звук у себе та інших ведучих, які не виступають.
  7. Вимкніть звуки комп’ютера та телефон.
  8. Ознайомтеся з програмами для усунення шумів та купуйте захист для мікрофона.
  9. Якщо немає можливості забезпечити шумозаглушення, краще проводити вебінари в невеликих приміщеннях, де багато м’яких меблів та килимів. Тільки простежте, щоб вся краса домашньої студії не зіпсувала вам кадр.

Красивий кадр і запис вебінару

Дивно вимагати хорошу картинку на записі, якщо перед його початком не подбати про основні моменти.

  • Освітлення: уникайте темних приміщень. Подумайте про використання додаткових ламп або прожекторів. І не сідайте навпроти вікна.
Красивий кадр і запис вебінару
  • Припудріть обличчя.
  • Час від часу змінюйте режими у вебінарній кімнаті. Не варто весь час показувати лише “розмовляючу голову” або якийсь слайд. Змінюйте слайди часто, малюйте на них, іноді вмикайте камеру на весь екран, проведіть частину вебінару стоячи.
  • Пропонуйте своїм учасникам та іншим ведучим також виступати з увімкненою камерою, якщо дозволяє їх якість інтернету.
  • Слідкуйте за своїми рухами та не забувайте посміхатися.
  • Подбайте про фон і наведіть порядок у кімнаті.
  • Відмовтеся від яскравого, строкатого вбрання та глибокого декольте.
Відмовтеся від яскравого вбрання

Ознайомтеся з вебінарною кімнатою

Усі послуги вебінарів відрізняються один від одного. Швидше за все, вам не обов’язково знати всі нюанси роботи програми, але варто познайомитися з найважливішими функціями й знайти їх кнопки в вебінарній кімнаті:

  • Як почати та завершити вебінар. Говорити, Почати, Online — знайдіть потрібну кнопку та натисніть, коли будете готові.
  • Кнопка увімкнення запису. Пам’ятайте, що в більшості випадків запис вебінару треба запускати вручну. Рішення для забудькуватих — купити в MyOwnConference план, що дозволяє включати запис у вебінарній кімнаті автоматично.
  • Налаштування якості та елементів, які увійдуть до запису.
  • Управління звуком: вибір мікрофона та колонок, регулятор гучності. Як вимкнути свій мікрофон чи мікрофон інших ведучих.
  • Увімкнення та вимкнення режимів на вебінарі: показ презентації, відео, свого екрану, малювання, запитання та тести, як показати картинку на весь екран.
  • Управління списком учасників: як відповісти на запитання, запросити на вебінарі, заблокувати учасника.

Запросіть модератора

Думаєте, тут немає нічого спільного із записом вебінару? Повірте, цей крок матиме величезний вплив на кінцевий результат.

Вам необхідно подбати про купу речей: запускати файли, вести презентацію та дискусію, відповідати на запитання, часом навіть усувати технічні проблеми. І все це має бути зроблено швидко для того, щоб уникнути довгих пауз та не дати учасникам нудьгувати.

Повірте, модератор, який паралельно з вашим виступом контролюватиме хід вебінару — це саме те, що допоможе вам цілком зосередитися на виступі та отримати від вебінару максимум користі й задоволення.ʼ

Стаття на тему: Модератор на вебінарі, хто це такий і навіщо він вам потрібен

Подбайте про страховку

Якщо вам надзвичайно важливо зберегти запис цього вебінару, подумайте, як перестрахуватися. Може, ви запросили чудового ведучого. Або запис вебінару буде обов’язковою умовою для учасників. Ви плануєте його продавати, використовувати для автовебінарів у майбутньому, або просто про всяк випадок. Тоді вам варто увімкнути запис не тільки у вебінарній кімнаті, але й скористатися спеціальними програмами для запису екрана.

Мені, наприклад, подобаються Camtasia, Snagit чи Monosnap, маленька та проста програма, яка не навантажує систему, а користуватися нею можна безкоштовно. А на платформі macOS від Apple взагалі краще використовувати QuickTime, ця програма вбудована прямо в операційну систему і взагалі не використовує зайвих ресурсів вашого комп’ютера.

Плануйте, готуйтеся, тренуйтеся

Важливість планування та підготовки важко переоцінити. Ви повинні підготуватися до всього — тема, зміст, матеріали, діалоги з учасниками, жарти, усе це позначиться на кінцевому відео.

Про те, як підготуватися до вебінару, ви можете дізнатися з цієї статті.

Присвятіть трохи часу підготовці сценарію та репетиціям перед камерою. Так-так, не забудьте користуватися вебкамерою. Слайдів та одного лише вашого голосу вже недостатньо, щоб заволодіти увагою та довірою учасників чи майбутніх клієнтів. Розумію, вам може бути трохи ніяково, і ви можете навіть боятися виступати перед камерою, але в будь-якому разі треба хоча б спробувати.

Технічні підказки

  • Знаєте, що найважливіше для хорошого запису? Це зовсім не камера, а інтернет-з’єднання. Саме про це вам треба подбати насамперед. Адже навіть якщо у вас найкраща камера та налаштування вебінарного сервісу включені на повну, при низькій швидкості та нестабільному підключенні нічого хорошого, на жаль, не вийде.
  • Обов’язково прочитайте нашу шпаргалку 10 способів збільшити швидкість інтернету.
  • Виберіть зовнішню камеру. І ні, камера з ноутбука для професійних вебінарів не годиться. Якщо вам потрібен запис як 4K, то тільки на вебінарний сервіс сподіватися не варто. Уважно вивчіть характеристики обладнання. Як вибрати оптимальний варіант, ми розповіли тут.
  • Налаштуйте камеру: переконайтеся, що кут і якість зображення вас влаштовують.
  • Встановіть бажану якість зображення у налаштуваннях вебінару. Визначтеся, які деталі вебінарної кімнати повинні потрапити в запис, а які ні.
  • Записуйте всі вебінари, незалежно від того, чи плануєте ви використовувати відео у майбутньому. Пізніше у вас буде можливість проаналізувати свій виступ, виправити помилки або використати частину вебінару з маркетинговою метою.
  • Пам’ятаєте про рекомендацію записати пробний вебінар? Саме час переглянути його та попрацювати над жестами.
  • Завантажте запис відразу після конвертації або поставте собі нагадування на наступний день. Часто ведучі згадують про те, що непогано було б подивитися якийсь вебінар, вже після завершення часу зберігання файлу.

Ознайомтесь також:

10 способів збільшити швидкість інтернету

Як обрати камеру і мікрофон для вебінару

Редагуйте відео

Заспокойтеся, у цьому нічого страшного. Ви навіть можете зовсім відмовитись від цього кроку. Але якщо у вас все ж є небагато часу і бажання зробити відмінне відео із запису вебінару, скористайтеся наступними рекомендаціями.

  • Згодиться будь-який редактор, такий як iMovie або редактор відео на YouTube. Або вбудований редактор відео, як на платформі MyOwnConference.
  • Обріжте початок і кінець відео, а також усі місця з довгими паузами.
  • Зробіть скорочену та повну версію вебінару.
  • Якщо помітите, що якісь моменти можна було б розповісти краще чи трохи докладніше, начитайте текст та накладіть новий відрізок на аудіодоріжку.
  • Можливо, ви захочете додати музику, зміст або субтитри, графічні елементи або заклик до дії.

Поділіться записом

Ось у вас вже й готовий запис вебінару. Подумайте про те, як ви поділитеся ним з учасниками.

  • Можете опублікувати його у нас, наприклад, з обмеженим терміном дії або обов’язковою реєстрацією.
  • Розмістіть відео на YouTube, Vimeo або Facebook, додайте на свій сайт або завантажте на Google Drive.
  • Зробіть відео доступним для всіх або лише для учасників вебінару. Все залежить лише від вашої мети: показати відео лише при виконанні певних умов чи забезпечити максимальне охоплення аудиторії.

Незалежно від того, який спосіб розповсюдження відео ви оберете, не забудьте поінформувати про це своїх передплатників. Наприклад, надішліть email усім зареєстрованим учасникам вебінару та додайте посилання на запис. Подумайте, можливо, варто відразу налаштувати автоматичне надсилання запису після вебінару.

Запис вебінару

Якщо ви бажаєте провести вебінар з MyOwnConference, пам’ятайте, що такі інструменти, як розсилка та керування записом, доступні для всіх користувачів безкоштовно!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!