Ідеї ​​для інтерактивного онлайн-заняття

Ідеї ​​для інтерактивного онлайн-заняття

Як покращити онлайн-заняття та оживити нудні слайди? Всі тільки й говорять про те, що онлайн-урок має бути яскравим, а графіка в e-learning — це просто must have. Але як боротися зі стрічкою новин, Фейсбуком, Інстаграмом, якщо тобі треба розповідати про фармакологію, страхування, фінанси чи математику?

Це справжнісінький виклик для творців e-learning курсів: уникати старих сумних слайдів і зробити так, щоб курс став справжньою захопливою подорожжю, попри те, наскільки серйозною буде тема уроку.

Отже, онлайн-заняття

Умова: перед учнями стоїть завдання засвоїти супер складний, розумний і, що приховувати, часом навіть нудний матеріал. (Ну не завжди все райдужно, весело і на одному диханні).

Мета: зробити цей процес якомога цікавішим та ефективнішим для групи.

Інструменти: форма, колір, графіка, інший візуальний контент та інструменти для інтерактивного заняття.

Рішення: використовуйте фішки, описані в цій статті, щоб швидко підвищити якість онлайн-уроку.

Інструменти для глибокого залучення учасників до процесу навчання

Найефективніший спосіб отримати знання — використовувати інтерактивні інструменти під час вебінарів. Учасник, який має слухати монотонну лекцію, навряд чи буде задоволений. Залучіть його до активної участі у зборах. Які платформи можна використовувати для онлайн-заняття?

  • Quizlet дозволяє учасникам виконувати тести заздалегідь підготовлені вчителем.
  • Mentimeter — чудовий спосіб обміркувати будь-які ідеї.
  • Kahoot! — Ще один додаток для створення тестів; цікаве доповнення — можливість додавати фото.
  • note.ly — дошка, на яку кожен учасник може наклеїти віртуальний аркуш паперу з власною відповіддю.
  • AnswerGarden — пропозиція для мозкового штурму (створення облікового запису не потрібно).

Як покращити якість навчання шляхом гейміфікації?

Гейміфікація — це запровадження ігрових методів, що “включає” творчі здібності учасника навчання. Головне припущення — домогтися мотивації та прихильності користувача. Дуже важливим елементом є змагання, яке має посилити бажання учасників досягти поставленої мети.

Звичайно, важливо визначити етап, який вважатиметься «переможним», та відповідним чином нагородити переможця. Які елементи гейміфікації можна впровадити у навчання?

  • Бали зароблені за виконання завдання.
  • Рейтинги, що резюмують весь процес.
  • Призи для учнів.ʼ

Колір, який оживить онлайн-заняття

Навіщо? Давно відомо, що колір впливає на настрій. Щоб ваші учні не заснули, сміливо використовуйте кольори, викликаючи необхідні емоції.

Як? Холодні кольори — щоб допомогти учням зосередитися та покращити свої результати.

Теплі кольори — якщо хочете викликати яскравіші емоції або оживити нудну тему.

Щоб зрозуміти, який колір холодний, а який теплий, можна скористатися нижче наведеною схемою.

Онлайн-заняття, колір

Виділяйте важливі пропозиції або окремі слова, але слідкуйте за тим, щоб текст був читабельним.

Читаємо далі: Як знайти тему для онлайн-курсу і нарешті розпочати роботу над ним? Особистий досвід та слушні поради.

Інфографіка в e-learning

Навіщо? Учні давно полюбили інфографіку. Ці симпатичні картинки не тільки пожвавлюють онлайн-заняття, а й допомагають швидше розібратися і краще запам’ятати матеріал.

Як? Якщо необхідно розповісти історію, порівняти дані, показати зв’язок між подіями, категоріями, пояснити якийсь процес, загляньте на сервіси для створення інфографіки:

  • Piktochart
  • Infogr.am
  • Canva
  • Dipity

Важливо! Не переборщити з інфографікою, інакше можна досягнути зворотного ефекту.

Поліпшити якість онлайн-заняття за допомогою скріншотів

Навіщо? Все, що робиться на комп’ютері, краще показати за допомогою скріншота — знімка екрана. Уявіть, скільки слів та часу буде заощаджено.

Як? Якщо показувати роботу програми, скріншоти будуть головним помічником. Не забувайте використовувати стрілки, виділяти потрібні кнопки та підписувати кроки.

Візуальні метафори

Навіщо? Щоб за допомогою простих образів пояснити складну ідею, конкретизувати абстрактні поняття, захопити увагу учнів та підтримувати їхню зацікавленість, увімкнути емоції та допомогти зіставити нову інформацію зі своїм досвідом.

Як? Пам’ятайте, така метафора служить для того, щоб спростити розуміння і не повинна вимагати пояснень.

Безплатні зображення для e-learning’у можна знайти на стоках:

  • Pexels
  • Fancy Crave
  • Stocksnap.
Онлайн-заняття, метафори
Відео. Найдієвіший спосіб покращити онлайн-заняття

Навіщо? Щоб продемонструвати складні маніпуляції, показати приклад із практики, резюмуючи блок чи модуль, детально продемонструвати те, що важко пояснити словами. Відео просто краще сприймається. Відмінно підходить для мікролернінгу.

Як? Спробуйте вмикати ролики, щоб показати антиприклади: що може піти не так; що буде, якщо не дотримуватись процедури.

Історії допомагають пожвавити урок

Навіщо? Сторітелінг (спосіб подачі матеріалу через історії) допоможе зацікавити та переконати учнів. Утримує увагу на матеріалі, показує релевантність інформації, не дає нудьгувати, допомагає проаналізувати ситуації із реального життя.

Як? Це можуть бути не лише реальні історії, а й змодельовані ситуації.

Базова модель для будь-якої гарної історії не змінювалася з часів Арістотеля. Це ситуація → конфлікт → криза → рішення.

Як варіант, хай історію розповість запрошений експерт.

Кейси — крутий, але складний спосіб захопити учнів

Навіщо? Цей тип контенту особливо корисний для навчання на складні теми. Його використання допомагає розвинути навички, важливі прийняття рішень; показати найкращі практики застосування отриманих знань; розвиває творче та критичне мислення.

Як? Замість звичайного перерахування пунктів, можна показати учням результати дій та вжитих кроків. Добре працює демонстрація та порівняння двох прикладів. Коли в одній ситуації застосовувався якийсь метод, а в іншій — ні.

Онлайн-заняття, кейси із статистикою

Важливі поради щодо використання графіки

Візуалізація має значну функцію у сприйнятті та засвоєнні матеріалу. Найчастіше користувачеві простіше сприйняти інформацію через графічне зображення, ніж через текст. Перед використанням візуальних засобів у своїх уроках зверніть увагу на такі моменти.

👉 Розмір має значення

Онлайн-заняття — розмір має значення

Говорячи “розмір”, ми маємо на увазі “дозвіл”. Весь ефект від яскравої картинки або потужної інфографіки зникне, якщо завантажити на платформу для вебінарів зображення з невеликою роздільною здатністю. Прикро, коли показується класна інфографіка, над якою довго працювали, а ніхто не може оцінити. А все тому, що картинка просто розпливається або надто дрібна.

А ось для роздавального матеріалу можна вибрати зображення і менше.

Будьте послідовними

Якщо хочете, щоб курс виглядав професійно, дотримуйтесь одного стилю, вибираючи шаблони слайдів, піктограми.

Викликайте емоції

Підбирайте графіку, яка викликатиме емоції у користувачів. Наприклад, якщо хочете, щоб учні запам’ятали слова, змусьте їх сміятися. Щоб певна ідея, яку ви вкладаєте в слайд, напевно, знайшла відгук у слухачів, ви повинні добре знати свою аудиторію.

Перевірте, чи підсилюють зображення повідомлення у чаті

Невідповідні зображення не просто будуть зайвими, вони відвертають увагу і навіть дратують учнів. Якщо шукаєте картинку або відео тільки, щоб зайняти місце на екрані, даремно витрачаєте час. Сміливо відкидайте матеріал, який не допомагає розкрити зміст повідомлення.

Щоб покращити контент — спрощуйте

Перевантажені картинки та складні схеми ускладнюють сприйняття. Отже, вибираючи матеріал для онлайн-заняття, уважно подивіться на нього. Так, якщо на фотографії зображено група людей, учні можуть не звернути увагу на центрального персонажа, заради якого й було обране це зображення.

Не лише зміст. Правильна платформа — гарантія високої якості навчання

Вибір відповідного майданчика для занять — одне з найскладніших завдань для організаторів. Кожна пропонує різні доповнення та інструменти. То як же дізнатися, що насправді потрібно викладачеві та учасникам? Не бійтеся перевіряти. Порівняйте кілька варіантів і виберіть найкращий.

На що треба звернути увагу?

👉 Віртуальна кімната

  • Скільки учасників вона зможе вмістити?
  • Чи легко додати додаткові онлайн-класи?
  • Як захищена кімната від небажаних гостей?
  • Чи потрібно учням реєструватися та завантажувати програму на комп’ютер?

👉 Кількість доповідачів

Часто навчання має проводитися більш ніж одним викладачем. Знайдіть платформу, яка запропонує можливість мовлення кількома доповідачами.

👉 Технічна підтримка

Надзвичайно важливий момент! Перш ніж вибрати відповідну платформу, перевірте, як швидко можна зв’язатися зі службою підтримки. Під час навчання не буде 3 години на очікування відповіді від техпідтримки.

👉 Додаткові інструменти

Перевірте, чи є на платформі можливість записувати заняття. Чи доступні інструменти для малювання на екрані. Які тести можна створити.

👉 Можливість перевірити все до оплати

Безплатний тестовий обліковий запис повинен не тільки дозволити зареєструватися та перевірити деякі функції. Також має бути можливість перевірити всі ті функції, які стануть у пригоді в майбутньому.

Прочитайте про безплатний тарифний план для проведення вебінарів та онлайн-занять від MyOwnConference.

Швидкий інтернет — головна умова інтерактивного онлайн-заняття

За мінімальної швидкості інтернету не можна розраховувати на те, що навчання пройде гладко. Перед проведенням заходу перевірте швидкість посилання на своїй платформі або хоча б на сайті www.speedtest.net. Постарайтеся під час зустрічі з увімкненим відео забезпечити швидкість більше ніж 5 Мб/с, а пінг, тобто значення затримки не більше 40. Найкраще зробити цей тест хоча б за кілька днів, але в години навчання.

Також можна вибрати платформу, яка пропонує перевірити швидкість підключення саме до своїх серверів. MyOwnConference саме підготував таку функцію для своїх клієнтів. Принагідно дізнайтеся, чи працюють ваші камера та мікрофон.

👉 Як збільшити швидкість Інтернету?

Перш за все закрийте всі вікна браузера, які не плануєте використовувати. Від’єднайте від мережі пристрої, які не знадобляться під час зустрічі. Спробуйте під’єднати інтернет кабелем, тоді посилання буде стабільніше. Також вимкніть інші програми для обміну повідомленнями, такими як Skype, Viber тощо, які працюють у фоновому режимі.

Прочитати більше про те, як збільшити швидкість інтернету у статті: 10 способів збільшити швидкість інтернету.

Підсумуємо. Що робить онлайн-урок інтерактивним?

Отже, щоб зробити онлайн урок захопливим та ефективним є цілий набір інструментів:

  • Використовувати інтерактивні програми під час заняття: Quizlet, Mentimeter, Kahoot, note.ly, AnswerGarden.
  • Підвищувати мотивацію учасників за допомогою гейміфікації: вводьте у процес навчання оцінки, рейтинг, призи та інші елементи змагання.
  • Застосовувати колірні рішення, інфографіку, візуальні метафори, відеоролики та сторітлінг.
  • Якщо потрібно пояснити складну тему, використовуйте кейси.
  • Використовуючи графічні елементи обов’язково враховуйте, що зображення має бути високою роздільною здатністю.
  • Доречно викликати потрібні емоції у користувача, але не відвертати увагу від основної теми.
  • Пам’ятайте, що правильний вибір платформи та швидкий інтернет гарантують високу якість процесу навчання.

При правильному використанні візуальний контент та інтерактивність в e-learning’і може перетворити будь-який онлайн-курс на цікавий, релевантний та корисний досвід дистанційного навчання. Використовуйте поради від MyOwnConference, щоб зробити свій курс яскравішим, ефективнішим і допомогти вашим учням поринути у цікавий процес отримання нових знань.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!