Як провести перший вебінар?

Перший вебінар

Вирішили провести вебінар, знайшли платформу, потрібно з чогось почати, але страх зупиняє на перших кроках. Тому дія завжди відкладається на наступний день. MyOwnConference допоможе швидко розвіяти сумніви та приступити до успішної роботи.

Ваш перший вебінар з MyOwnConference

Як провести перший вебінар та не вдарити обличчям у бруд? Якщо докучають сумніви, а чи вийде, а чи буде моя доповідь цікава, чи впораюся я з технічними моментами й так далі, то не дивно, що все відкладається до моменту X. Нашому маркетологу всі ці переживання дуже знайомі. Сьогодні вона поділиться порадами, які допоможуть провести перший вебінар максимально спокійно та ефективно.

1. Підготовка — наше все

Ретельно потрібно продумати план виступу, напишіть його та вивчіть. Це дозволить почуватися впевненіше і спокійніше.

  • Протестуйте обладнання та майданчик вебінарів.
  • Подумайте над приміщенням, звідки можна вести трансляцію, де нічого не відвертає увагу.
  • Закрийте вікна, щоб звуки вулиці не відвертали увагу вас та учасників вебінару.
  • Подбайте про додаткове освітлення.
  • Поставте поруч воду і серветки, що матують або сухі, щоб обличчя не блищало під час вебінару, адже піт може виступити не тільки від спеки, а й від хвилювання.

Така увага до деталей дозволить уникнути сюрпризів під час виступу. Але не засмучуйтесь, якщо щось піде не так. Пам’ятайте, що вебінар проводиться вперше.

2. Передбачте запитання

Коли працюєте над текстом виступу, подумайте, які запитання можуть поставити слухачі. Запитання можна зібрати в соцмережах, у листах, а ще на форумах. Таким чином, можна зробити доповідь більш змістовною, і несподіванок на вебінарі буде менше.

3. Фон вебінару

Вебінар — фон

Знаєте, що хочете провести перший вебінар та визначилися з темою? Настав час для фону!

Придивіться до простору за вами, зробіть фотографії цього місця. Сядьте перед монітором та увімкніть камеру у вебінарній кімнаті, щоб подивитися, як робоче місце виглядає у кадрі. Забирайте все зайве. Окрім предметів, оцініть освітлення: якщо не використовуєте додаткові прожектори, подивіться, як виглядає обличчя в кадрі при денному світлі та разом з лампами.

4. Перевірте швидкість інтернету

Інтернет вирішує все. Адже жодна камера не передасть гарну картинку, якщо слабкий канал. Так що, щоб уникнути тріску та обривів ефіру, протестуйте обладнання та швидкість з’єднання на платформі для вебінарів.

Про те, як збільшити швидкість інтернету.

5. Не забувайте про слухачів

Під час першого вебінару дуже легко захопитися своєю доповіддю та зосередитись тільки на собі. Але не забувайте про тих, хто прийшов вебінар послухати. Тому ставте запитання, просіть поділитися досвідом чи враженнями. Пам’ятайте, без слухачів вебінар би не відбувся.

6. Запрошуйте на допомогу

Будь-який сервіс вебінарів має можливість проводити трансляції разом з модератором. Це користувач, який у всьому допомагає та стежить за дисципліною. Як правило, модератор на вебінарі блокує тролів, видаляє спамні повідомлення, скидає посилання на додаткові матеріали на тему вашої доповіді. Спочатку всі ці дії займають багато часу і відвертають увагу, саме тому модератор на першому вебінарі — незамінний помічник.

7. Не звертайте увагу на тролів

Так вже мені пощастило, що при проведенні першого вебінару я зіткнулася із найзлішим і неприємним жителем інтернету. Але мій троль виявився досить невинним і був швидко знешкоджений спеціальною функцією блокування учасників. Будьте готові до того, що у чаті недбайливі учасники будуть скидати посилання, рекламувати себе та свої послуги. Це відбувається практично на кожному вебінарі. Тому посилання блокуйте, спамні повідомлення видаляйте. Головне — не забувайте, що вебінар проводиться не для тролів. Тому їм мінімум уваги.

Як створити та продати курс відеоуроків малою кров’ю? Проста монетизація онлайн-курсу

8. Час — гроші

Вебінар може захопити, і те, що планувалось розповісти за 20 хвилин, цілком може розтягнутися на годину. Постарайтеся не відриватися, скажіть слухачам, що дасте відповіді на всі запитання вже після основної частини. Також при організації онлайн-семінару подумайте над оптимальною датою та часом вебінару з огляду на особливості цільової аудиторії.

9. Не читайте слайди!

Ніколи не читайте слайдів. Якщо слухачі змогли потрапити на вебінар, то вони напевно вміють читати. Слухачі негативно сприймуть, якщо постійно дублюватимете те, що вони й так бачать.

10. Проведіть кілька пробних перших вебінарів

Просувайтеся поступово.

Незалежно від того, чи лякає камера, чи цілком комфортно виступати — потренуйтеся. Почніть із невеликих прямих ефірів, а потім спробуйте свої сили на повноцінних вебінарах.

Спробуйте проводити короткі зустрічі, щоб почуватися впевненіше перед камерою. InstaStories, трансляції на Facebook чудово підійдуть для розігріву. Не треба вкладати сили в просування — спробуйте спонтанний виступ, дайте відповідь на кілька питань, які до цього ставили ваші підписники й завершіть трансляцію. В результаті краще відчується формат живого виступу.

Більше порад: Планування вебінару. Чек-лист успішної підготовки

11. Розслабтеся та отримуйте задоволення

Звичайно, хочеться, щоб все пройшло ідеально, адже перед моніторами можуть сидіти потенційні клієнти. Але з іншого боку, вас прийшли послухати такі самі люди, як і ви самі. Сприймайте все, що відбувається, як дружню бесіду. Впоратися з хвилюванням на дебютному вебінарі допоможуть техніки та поради досвідчених спікерів.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!