Захопливий вебінар, як зробити так, щоб учасники не позіхали?

Контроль над вебінаром

Контроль над вебінаром, підготовлений вебінар: тема, презентація, просування на висоті. Звичайно, розраховуєте, що вебінар буде цікавий і всі учасники подивляться його від початку до кінця. Але до кінця події кількість присутніх стає дедалі меншою. Що ж не було враховано?

Контроль над вебінаром

Працюючи в мережі, ми щодня стикаємося з проблемами віртуальних зустрічей та занять. Вебінарні майданчики дозволяють ефективно віддалено працювати. Однак ми все ще вчимося залучати учасників. Адже на вебінарі чи онлайн-івенті ведучі не завжди можуть бути впевненими у тому, що хтось справді їх слухає з іншого боку. То як же відновити контроль над заходом? Як підвищити залучення учасників під час вебінару або онлайн-уроку. Сьогодні вчимося робити слухачів частиною онлайн-івенту.

Цікавий вебінар vs. нудна лекція

Ведучий розповідає так, що хочеться заснути. Або ще гірше — читає з аркуша чи перескакує з однієї теми на іншу. Знайома історія? Ось чому цікавий вебінар vs. нудна лекція. Будьте певні — більшість аудиторії не протримається і 15 хвилин, адже такі стрибки швидко втомлюють слухачів. Що тут допоможе?

Перевірений спікер = цікавий вебінар

Щоб уникнути такого лиха, вибирайте перевірених спікерів, які цікаво говорять на задану тему. Спікер має бути не лише фахівцем, а й “горіти” своєю справою та вміти запалити публіку. Також не забувайте узгоджувати з доповідачами план їхнього виступу. Організатор контролює, в якому напрямку йде вебінар. Слідкуйте, щоб ведучий не надто відхилявся від теми. Якщо з досвіду знаєте, що доповідач схильний довго розжовувати тему, слід перенести лекцію у форму розмови чи обговорення з модератором. Це допоможе додати динаміки та не відхилятися від плану.

Розучіться читати

Щоб вебінар було цікаво слухати, розказуйте, а чи не читайте. Можна накидати сценарій, зробити короткі нотатки, які допоможуть пригадати план виступу. Але повністю записувати текст виступу точно не варто.

Структуруйте інформацію

Продумайте структуру виступу. Логічно послідовний виступ набагато краще сприймається аудиторією. Перед вебінаром можна зачитати та надіслати програму зустрічі учасникам, щоб випередити питання, які обговорюватимуться у наступному блоці вебінару.

Слідкуйте за часом

Якщо в анонсі вказано, що зустріч триватиме 60 хвилин, але за півтори години від початку виступу ви все ще мовите — будьте впевнені, що 50-60% аудиторії залишить навіть цікавий вебінар. По-перше, люди розраховують на певний час та виділяють його у своєму графіку. По-друге, після 40 хвилин концентрація уваги різко знижується.

Намагайтеся не проводити вебінари довше 50 хвилин. Якщо є що розповісти, найкраще запланувати серію зустрічей.

Більше корисної інформації — менше реклами

Не секрет, що вебінари проводяться із певною бізнес-метою. Наприклад, збільшити кількість клієнтів, презентувати новий продукт чи зібрати людей на платну конференцію. Але люди приходять на вебінар не за рекламним блоком. Відмінний вебінар — це 90% корисної інформації та лайфхаків і лише 10% самопрезентації та реклами. Якщо зможете ефективно просувати свої послуги швидше — це лише плюс.

Вебінар повинен нести щось цінне для слухачів. Наприклад, за 60 хвилин можна пояснити, як складати листи, які не потраплять до спаму. А для реклами свого інструменту для розсилки або курсу по email-маркетингу достатньо виділити 5 хвилин вебінару.

Робіть ставки на контент

При створенні анонсу необхідно стежити за тим, щоб зміст самих вебінарів був таким же цікавим як запрошення. Подумайте, чи адаптований контент під слухача? Чи дійсно ділитеся новою інформацією, чи свіжим поглядом на проблему? Як виглядають слайди? Пам’ятайте, що картинка також важлива, як і змістовна частина презентації. Подбайте про креативну подачу інформації та додайте візуальних ефектів.

Прочитайте статтю: Графіка у боротьбі з сухим контентом або Не дай нудьзі зіпсувати онлайн-курс

MyOwnConference пропонує різноманітні візуальні інструменти:

  • демонстрацію слайдів та графіків,
  • показ відео та роликів з YouTube,
  • кнопки із закликами до дії,
  • показ екрана.

Використовуйте ці можливості під час вебінару, щоб підігрівати інтерес аудиторії. Вони набагато ефективніше привертатимуть увагу, ніж нудні слайди PowerPoint.

Як провести ідеальний вебінар або 20 правил успішного онлайн-заходу

Вибирайте правильні інструменти та обладнання

Як і при виборі конференц-залу для офлайн-заходу, так і для онлайн-івентів важливо не лише знайти надійну платформу для вебінару, а й налаштувати вебінарну кімнату під себе. Не обмежуйтесь лише трансляцією відео з камери ведучого. Подивіться, які можливості пропонує сервіс і все ретельно протестуйте.

Потрібно бути готовими до того, що під час вебінару можливі технічні проблеми. Може зникнути інтернет, зависнути комп’ютер, або дати збій сервіс вебінарів.

Як правило, аудиторія поблажлива до технічних неполадок, якщо вони дрібні та не заважають слухати вебінар. Але якщо ситуацію не вдається вирішити за кілька хвилин, аудиторія помітно скоротиться.

Як не втратити інтерес учасників через технічні проблеми?

  • Перед вебінаром перевірте обладнання: камеру, мікрофон, комп’ютер. Це можна зробити тут, натиснувши кнопку «Провести тест швидкості». Робіть це на етапі підготовки та за годину до вебінару.
  • Плануючи вебінар, перегляньте, як працюють інструменти вебінарної кімнати для учасників.
  • Ознайомте всіх спікерів із рекомендаціями обраного вебінарного сервісу.
  • Надішліть учасникам інструкцію участі у вебінарі.
  • Вимкніть програми або завантаження, які знижують швидкість Інтернету. Перед вебінаром максимально розвантажте комп’ютер, а перезапустіть його.

Ознайомитись з функціями MyOwnConference

Також статті на тему:

13 надійних способів покращити якість звуку на відеоконференції

Як виглядати професійно на вебінарі? 14 підказок від MyOwnConference

Використовуйте методи для утримання уваги

Цікавий вебінар без залучення учасників буде не таким ефективним.

Ми хочемо, щоб наш захід був успішним та отримав схвалення як учасників, так і, скажімо, нашого керівництва. Встановлення відносин чи ділове співробітництво залежить від того, чи слухачі братимуть участь у заході. Згадуємо правило семи дотиків, нам треба за вебінар набрати кілька дотиків, щоб швидше підвести учасника до угоди.

Але час онлайн-заходів ми не можемо визначити, чи слухає гість нашу лекцію, чи паралельно готує вечерю на кухні. Увага користувача вебінара часто розфокусована. Відвертають увагу повідомлення на комп’ютері, СМСки, бажання перевірити пошту та стрічку соціальних мереж. Ми не маємо фізичного контролю над учасниками. Тому якщо ведучий не постійно боротиметься за увагу глядача, то до кінця вебінару кількість учасників точно поменшає. Їх просто відвернуть інші справи. Наше завдання — змусити учасника відчути себе залученим та зацікавленим у спілкуванні.

Доведеться працювати над підтримкою уваги та над залученням. Намагайтеся зробити все можливе, щоб наблизити рівень онлайн-спілкування до формату офлайн-заходів. Це можливо завдяки вебінарним сервісам, які пропонують інтерактивні інструменти для роботи з аудиторією.

Живе голосування

Захопливий вебінар — живе голосування

Провести голосування можна на початку заходу, щоб залучити учасників з першої хвилини. Покажіть, що їхня участь в онлайн-заході важлива і виходить за рамки пасивного прослуховування лекції. Наприклад, можете попросити учасників проголосувати за найболючішу проблему. Зробіть анкету із запитанням «Про що б ви хотіли поговорити на сьогоднішній зустрічі?» Так аудиторія стає частиною заходу, повідомляйте, що їхня думка важлива.

Питання ведучому

Стандартний блок питань та відповідей не залучає так сильно. Учасники можуть не дочекатися цього моменту. Вони знають, що: або на їхнє питання не вистачить часу, або їм не пробитися в основному чаті.

Спробуйте увімкнути функцію питань у вебінарній кімнаті та відповідати на них у перервах між блоками виступу. Це також полегшить добір та аналіз питань. Після вебінару можна відповісти учасникам на запитання електронною поштою, якщо не встигли це зробити під час трансляції.

Чат для учасників

Чат є додатковою формою залучення учасників, тому що дозволяє всім користувачам коментувати подію. Будь то коментарі у справі чи жарти, вони створюють ще одну можливість для залучення людей. Особливо тих, кому мало просто слухати ведучого.

Робота у групах

Захопливий вебінар — командна робота

Дайте учасникам можливість поспілкуватись безпосередньо під час онлайн-заходу. Поділіть учасників на команди та надішліть їх для виконання завдання до спеціальних вебінарних кімнат. Там вони можуть спілкуватись у чаті або за допомогою відеозв’язку.

Конкурси

Елементи гейміфікації завжди залучають учасників. Можливість виграти приз та інші заохочення стануть чудовою мотивацією для активної участі у заході!

Попередьте учасників, що на вебінарі не буде нудно

Просуваючи свій захід, кажіть про те, що це не звичайна лекція. Нехай усі одразу готуються до спілкування, голосування, конкурсів. Повідомте, що ставити питання на вашому вебінарі похвально. Таке посилання від початку дасть правильний настрій для продуктивної роботи.

Як підготувати чудовий вебінар, який додивляться до кінця?

Організація та управління онлайн-заходами пов’язані з новими проблемами. Створюючи вебінар, варто забезпечити високий рівень спілкування та залучення учасників. Зробити так, щоб учасники почувалися частиною заходу. Якщо двома словами — більше спілкуйтеся з глядачами. Ставте питання, запрошуйте учасників до мікрофона, проведіть опитування та конкурси. Це зробить аудиторію більш активною та залученою. Проводьте вебінар з цікавістю, діліться корисним, робіть паузи — і слухачам буде важко покинути вебінар до закінчення.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!