Як підготувати якісні матеріали для вебінару

Матеріали

Матеріали для вебінару — це не лише слайди презентації та корисна доповідь. Щоб все запрацювало, треба все цікаво подати, попрацювати над інтерактивністю. Здавалося б, це й так зрозуміло. Але на практиці не кожен ведучий знає, як підготувати та подати інформацію на вебінарі. Та ще й так, щоби учасники прослухали виступ на одному подиху та з нетерпінням чекали запису на наступну зустріч. Якщо це той результат, який зацікавив, доведеться попрацювати над матеріалами для свого вебінару, зробивши їх не лише корисними, а й зрозумілими.

Готуємо матеріали та план

Уявимо, що тема вебінару вже давно обрана. Саме час скласти план виступу. Багато хто втрачає цей крок і робить величезну помилку. Саме завдяки чіткому плану можна уникнути монотонності виступу та використовувати найбільш відповідні матеріали для своєї теми.

Щоб складання плану пройшло легко, радимо спершу визначитися зі структурою вебінару. Виберіть одну з основних форм інформації.

Дізнайтесь, як вигадати ефектну назву вебінару.

Вступний вебінар

На таких зустрічах розповідають оглядові матеріали на тему, проводять знайомство, позначаючи теми, які будуть детально розглянуті на наступних заняттях.

Детальний розгляд

Кожен такий вебінар присвячений одному-двом питанням, які розглянуті з усіх боків. Інформація для таких презентацій найчастіше вузько спеціалізована. Такі вебінари — чудовий шанс продемонструвати свій професіоналізм.

Вебінар-інструкція

Тут учасникам надається свій покроковий план, список порад для вирішення тієї чи іншої проблеми.

Q&A

Інформація подається у вигляді запитань та відповідей. Можна відповідати на запитання, які раніше отримали від клієнтів із листів. Збирайте зауваження з попередніх вебінарів або у соцмережах. Це можуть бути відповіді на запитання, які слухачі будуть ставити під час зустрічі онлайн. Але який із варіантів не був би обраний, підготуйте відповіді заздалегідь, виділивши у своєму плані виступи ключові слова.

Збираємо “правильні” матеріали для вебінару

Де взяти інформацію? Тут існують варіанти. Можна використовувати власний досвід, досвід відомих особистостей або отримати іншу інформацію з мережі або книг. Відмінно, якщо самі відвідаєте профільні заходи та вирішите поділитися найактуальнішою інформацією.

Чудовий спосіб отримати інформацію — поспілкуватися з людьми. Це може бути експерт чи кілька знайомих. Попросіть їх дати інтерв’ю, провести майстер-клас або запишіть короткі відео з їхніми коментарями з питань, що цікавлять.

Тут можна як завгодно комбінувати подачу матеріалів з різних джерел, якщо це буде виглядати гармонійно. Також не варто вдаватися у довгі міркування та відходити від теми — поважайте час своїх учасників. Переконайтеся, що підібрані факти не просто цікаві чи кумедні, а чудово підкреслюють актуальність думок доповідача чи порад.

Пошук матеріалу для вебінару в інтернеті може захопити настільки, що збереться інформації на кілька зустрічей. Але не варто піддаватися бажанню розповісти про все одразу. Більше не означає краще — вибираємо найцікавіше і чітко дотримуємося плану.

Серія вебінарів VS разовий вебінар. Чи варто перетворювати вебінар в історії Шахерезади?

Матеріали для вебінару, які розпалять виступ

Людина не може утримувати увагу понад 20 хвилин. Тому подбайте про те, щоб слухачі мали можливість перемкнути увагу та освіжити свою свідомість. Тут допоможуть доречні жарти на тему, питання до аудиторії, анкетування, живе спілкування. Напишіть у плані виступу позначки, коли слід зробити таку перерву.

Дізнайтесь більше порад зі статті «Захопливий вебінар або Як зробити так, щоб учасники не позіхали?»

Готуємо допоміжні матеріали для вебінару

Зробити виступ більш динамічним можна за допомогою візуальних ефектів, до того ж використання добре підібраних графічних елементів допоможе значно підвищити рівень сприйняття інформації слухачами.

Метод ментальних карт

Метод ментальних карт
Приклад ментальної карти

Ментальні карти, mind map або інтелект-карти — це спосіб подачі матеріалу, який радять використовувати психологи для того, щоб допомогти учасникам конференцій та тренінгів краще засвоїти та усвідомити матеріал, правильно позначити цілі чи причинно-наслідкові зв’язки.

Матеріали подаються як блок-схеми, де інформація чітко структурована, основна думка, зазвичай, показано у центрі карти. Її можна заповнити самостійно або разом з учасниками вебінару. Це відмінний спосіб для проведення мозкового штурму та підбиття підсумків виступу. Хороша новина — в інтернеті можна знайти безліч програм для створення інтелект-карток.

Презентація

Презентація

Скільки б не говорилося про створення хорошої презентації, варто повторити основні принципи.

  • Подбайте про те, щоб у всіх слайдах дотримуватися одного стилю. Сміливо використовуйте корпоративні кольори.
  • Кожний слайд повинен бути лаконічним: одна ідея, один-два шрифти й не більше трьох кольорів.
  • Поставте акцент на ключовому слові, ідеї слайда.
  • Не використовуйте анімацію та все, що може відвертати увагу учасників від основної слайдової думки.
  • Крім слайдів за темою вебінару, підготуйте зображення, яке буде показано у вебінарній кімнаті перед початком зустрічі. Тут можна написати назву вебінару та кілька слів про ведучого.
  • На останньому слайді не забудьте подякувати учасникам, а також вказати посилання на сайт та сторінки в соціальних мережах.
  • Радимо ознайомитись з різними сервісами для створення презентацій та не обмежуватись стандартними шаблонами. Скористайтеся цією можливістю виявити творчий підхід і зробити свій вебінар таким, що запам’ятовується.

Відео та аудіо матеріали для вебінару

До вибору відеороликів чи музики треба ставитися щонайменше відповідально. Зверніть увагу на кілька важливих моментів.

  • Музику бажано використовувати лише перед початком вебінару.
  • Відео, яке буде використовуватись на вебінарі, має бути коротким — одна хвилина або менше.
  • Гучність файлів не повинна відрізнятися від гучності ведучого.
  • Завантажуйте файли та посилання на відео з YouTube заздалегідь.
  • Переконайтеся, що формат вибраних файлів підтримується сервісом вебінарів.

Звичайно, успіх вебінару залежить від багатьох факторів: вибір цільової аудиторії, просування вебінару, надійний вебінарний майданчик. Але слід пам’ятати про те, що учасники приходять саме за корисною та якісною інформацією та лише добре підготовлені матеріали змусить їх стати постійним клієнтом. Адже саме це нам і треба. Учасник повинен відчувати, що його час та гроші — це не витрата, а вигідна інвестиція. Тільки в такому разі він приходитиме знову і розповідатиме про вас своїм знайомим.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!