Вебінари = успішний бізнес

Бізнес

Плануєте заробляти на вебінарах і перетворити їх на повноцінний бізнес? Ми написали посібник для тих, хто знаходиться на початку шляху. Для тих, хто переймається, що нічого не вийде, адже це так складно. Команда MyOwnConference розкаже, як це все працює технічно, а не тільки в мріях. Покажемо, як збудувати прибутковий вебінарний бізнес і не вчитися на своїх помилках.

Можна легко налаштувати перший вебінар, лендинг, онлайн-оплату, а також дізнаємося про всі технічні нюанси, які не такі страшні, як здається на перший погляд!

Ділимося порадами щодо побудови вебінарного бізнесу з технічного боку. Дізнаєтеся, які кроки необхідно зробити, щоб розпочати роботу з вебінарами або створювати онлайн-курси.

Перетворення вебінарів у бізнес

Все більше і більше людей думають про те, щоб почати власний онлайн-бізнес і заробляти на своїх знаннях через онлайн-курси або вебінари. Якщо ви є фахівцем у певній галузі та відчуваєте, що володієте знаннями та навичками, які потрібні іншим, то онлайн-бізнес та проведення вебінарів може стати чудовим рішенням.

Вебінари на яких діляться знаннями, можуть приносити прибуток самі по собі, але також ефективно доповнюватимуть будь-який онлайн бізнес. З ними створюється зацікавлена спільнота та просувається свій бізнес.

Крок 1: Бізнес — конкретна ідея

Пропонуємо відповісти на кілька питань, щоб краще зрозуміти, на яких вебінарах ви можете побудувати бізнес. Тільки не варто поспішати, присвятіть цим роздумам день-два.

✔️ Знання та навички

Подумайте, у чому ви гарні? За якою допомогою до вас звертаються? Чим зазвичай допомагаєте іншим?

✔️ Цінності

Перерахуйте цінності, якими керуєтеся у житті, і які хочете донести до своєї діяльності. Так буде легше приймати рішення щодо розвитку своєї справи.

✔️ Мрії та захоплення

Запишіть свої мрії та заняття, за якими не помічаєте, як минає час. Вони можуть стати основою бізнесу та підкажуть, як реалізувати конкретний проєкт.

Записуйте всі ідеї, які приходять до на думку. Щоб це було легше зробити, завантажте додаток для записів. У Evernote можна не лише друкувати, а й фотографувати та писати. Тож якщо побачили щось, що надихає, збережіть це.

Але! Мрії варто ототожнити з трендами та оточенням: тримайте руку на пульсі та перевіряйте, що зараз популярно. Коли був криптовалютний бум, саме ті, хто першими створили онлайн-курс на цю тему, зібрали навколо себе круту та активну спільноту.

Крок 2: Розібратися, що заважає побудувати свій вебінарний бізнес?

Наші страхи часто не дають нам навіть почати проводити вебінари: чи це працюватиме і як це може принести дохід? Чи вистачить на весь час? Але коли ми говоримо про вебінари, найкраще працює гасло: “Краще боятися і робити”.

✔️ Скільки потрібно часу, щоб проводити вебінари?

Щодо часу, присвячуйте стільки часу, скільки виходить. Не обов’язково одразу йти з роботи. На етапі підготовки, планування та запуску перших вебінарів більшість наших клієнтів поєднують декілька занять. Дайте собі час на розвиток вебінарів, а потім порівняйте дохід. Тоді буде зрозуміло, чому варто присвятити більше часу.

Вирішила, що піду з колишнього місця роботи, коли дохід від проведення вебінарів приноситиме 70% від моєї зарплати. Тяжко працювати креативно, якщо весь час треба думати про фінанси. Такі результати були після 5 місяців роботи у мережі.

Надія проводить вебінари з ландшафтного дизайну.

✔️ Не озирайтесь на інших

Успіх інших може надихати, а може стати постійним приводом для сумнівів та порівнянь. Пам’ятайте, що ті, ким ви захоплюєтеся, мабуть, проводять вебінари не перший рік.

✔️ Скільки потрібно вкласти у вебінари?

Єдине, що потрібно вкласти на початку побудови бізнесу на вебінарах, — це свій час. На першому етапі можна робити все самому, присвятивши максимум часу головному вмісту. І вже потім відточувати майстерність, купувати апаратуру, креативити зі слайдами та форматами вебінарів.

Під час створення вебінарного бізнесу добре те, що можна використовувати недорогі чи безплатні рішення. Така економія спочатку дозволяє протестувати новий бізнес. Перевірити, чи в ньому зацікавленість. Подивитись, що працює, а що ні. Робіть мінімальні вкладення спочатку, а потім фінансуйте розвиток бізнесу шляхом коштів, отриманих від продажу вебінарів. Хороша камера, монтаж, помічники — все це може витримати, поки не знайдете впевненості у своїй справі.

Крок 3: Чіткий план

Для перетворення вебінарів у бізнес, необхідне грамотне планування та стратегія необхідні. Не треба кидатися від однієї ідеї до іншої. Часто нам заважають сумніви та огляд на інших. Запишіть етапи та терміни виконання. Розбивайте кожний етап на дрібні кроки та стежте за їх виконанням.

Багаторівневі плани можна створити, наприклад, у Todoist. Програма відзначатиме прогрес і нагадуватиме про терміни.

Реалізація проєкту

Крок 4: Робота над матеріалом до вебінару

Матеріали для вебінару — це те, що показується та надсилається своїм учасникам.

Про те, як підготувати відмінний матеріал, можна прочитати тут.

✔️ Презентація

Можна зробити цікаві, зрозумілі слайди, що запам’ятовуються, на одному з майданчиків.

✔️ Інфографіка

Piktochart, Infogr.am, Canva

✔️ Яскраві картинки

Можна знайти на безплатних стоках: Fancy Crave, Pexels

✔️ Відео

Можна підкріплювати вебінар за допомогою відео з YouTube або показувати свої записи.

✔️ Анкети та тести

Такі методи потрібні не тільки на навчальних вебінарах, а й на інших зустрічах. З їх допомогою можна розбудити аудиторію та зібрати важливу інформацію.

✔️ Кнопка продаж

Якщо будуєте бізнес за допомогою вебінарів, в такому випадку не обійтися без закликів до дії. Подивіться, які інструменти пропонує вибраний вебінарний майданчик для просування продажів? Як можна перенаправити учасників на свою сторінку. Підготуйте банери та повідомлення, які можете показати у певний момент вебінару, наприклад, щоб запросити учасників записатися на наступні зустрічі чи індивідуальну консультацію.

Крок 5: Вибір майданчика для вебінарів

У мережі є безліч оглядів, вебінарних сервісів, опис їх плюсів та мінусів. Але, мабуть, найкращий спосіб вибрати майданчик під себе і свій бізнес — це самому протестувати. Якщо розглядаєте вебінари, як бізнес, будуть особливо важливі такі моменти:

  • Стабільність роботи.
  • Можливість (реальна) поспілкуватися з техпідтримкою.
  • Інструменти для бізнесу: кнопки продажу, можливість перенаправити учасників на сторінку покупки, брендування, розсилку, лендинг.
  • Легке розширення розміру вебінарної кімнати. Переконайтеся, що можете швидко вирішити ситуацію, коли на вебінар прийде більше людей, ніж очікувалось.

Крок 6: Як же продати вебінар?

Когось влаштовує звичайнісінький переказ грошей на картку. Але є й інші легкі та професійні рішення.

Свої продукти можна продавати, встановивши кнопку продажів на своєму сайті.

Про те, як продавати вебінари на своєму сайті, можете прочитати у нашій статті Як створити та продати курс відеоуроків малою кров’ю? Проста монетизація онлайн-курсу.

Продаж вебінарів

Крок 7: Просування вебінару

Головне, щоб на вебінар прийшли учасники. Завжди є варіанти: замовити рекламу, або займатися просуванням самостійно. Ми написали список можливих способів просування. Ось коротка версія:

✔️ Email

  • Розсилка по базі
  • Підпис у листах

✔️ Сайт

  • Сторінка реєстрації
  • Форма реєстрації
  • Головна сторінка сайту
  • Спливне вікно
  • Спливний рядок
  • Пост у блозі
  • Інтерв’ю зі спікером

✔️ Соціальні мережі

  • ВКонтакті
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube

✔️ Сайти — планувальники подій

  • TimePad
  • EventConnect

✔️ Сторонні майданчики

  • Пресрелізи
  • Гостьові пости
  • SlideShare
  • Форуми
  • Коментарі до статей
  • Платформи для блогінгу

✔️ Люди

  • Запрошений доповідач
  • Колеги
  • Партнери
  • Лідери думок
  • Реєстрація за репост
  • Зареєстровані учасники

✔️ Платні джерела

  • Яндекс.Директ
  • Google Ads
  • Відеореклама на YouTube
  • Реклама на Facebook
  • Ре таргетинг

Крок 8: Налаштування та перевірка вебінару

Якщо вибраний сучасний сервіс, то налаштування вебінару будуть простими та інтуїтивними.

Завантажте всі матеріали на платформу та проведіть кілька пробних вебінарів. Крок за кроком самостійно або з помічником перевірте, чи все працює як треба.

Чи вчасно йде розсилка, чи зрозуміло учаснику, як потрапити на вебінар?

Спробуйте самі сплатити та зареєструватися на свій вебінар.

Складіть сценарій для форс-мажорних ситуацій.

Недавно переглядала вебінар, де виступає 2 спікери. І раптом одна з них випала з ефіру. Виявилося, що в будинку пропало світло. Таке може статися з будь-ким, але до цього можна підготуватися так, що це не вплине на вебінар. У цій ситуації ведуча змогла зайти повторно до вебінарної кімнати з мобільного. На щастя, всі слайди вже були завантажені на платформу. А друга ведуча за хвилини відсутності колеги працювала з аудиторією.

Можлива інша ситуація. На вебінар прийде дуже багато людей. Скажете, що це проблема? А ось і ні. Якщо люди не зможуть потрапити на безплатний вебінар, це вплине на репутацію, учасники будуть втрачені, а незадоволені відгуки можуть вплинути на вирішення інших потенційних клієнтів.

Ми в MyOwnConference даємо можливість за пару секунд збільшити вебінарну кімнату та допомагаємо не пропустити момент, коли час це зробити.

Крім хорошого домашнього інтернету, подбайте про другу лінію. Хороший мобільний інтернет теж впорається.

Тримайте телефон і ноутбук зарядженими та не відмикайтесь від мережі під час вебінару.

Перевіряйте платформу багато разів. У день вебінару також.

Крок 9: Проведення вебінару

Наступний етап — саме проведення вебінару. Момент відповідальний та бентежний. Але чим краща підготовка і пропрацьований виступ, тим легше і приємніше пройде вебінар. Щоб допомогти собі, напишіть сценарій вебінару. Не варто розписувати кожне слово. Вкажіть у плані все найважливіше, про що треба сказати, які файли надіслати, коли показати кнопки продажів і зробити свою пропозицію.

Щоб вебінар пройшов гладко важливо пам’ятати не тільки про перемикання слайдів та правильну подачу інформації. Важливими є й інші нюанси.

  • Гарне освітлення.
  • Однотонний одяг.
  • Запалющий початок вебінару.
  • Приклади з практики, дослідження, що підтверджують сказані слова.
  • Діалог зі слухачами: не просто начитуйте матеріал, запитуйте учасників, запрошуйте поділитися своєю думкою.
  • Модератор, який відповідатиме на запитання в чаті, надсилатиме файли учасникам або навіть перемикатиме слайди презентації.
  • Розподіл часу — важливо вкластися у заявлений час.

Крок 10: Працюємо після вебінару

У роботі після вебінару є 4 основні етапи роботи:

  • утримання інтересу учасників вебінару
  • аналіз вебінару, ефективності дій
  • залучення нових учасників
  • підготовка до наступних вебінарів

Підсумуємо: як перетворити вебінари на бізнес. Кроки реалізації

Щоб побудувати бізнес за допомогою вебінарів, треба пройти такі основні етапи:

  1. Пошук ідеї.
  2. Боротьба зі страхами.
  3. Написання плану створення та просування вебінарного бізнесу.
  4. Робота над матеріалом.
  5. Вибір майданчика для вебінарів.
  6. Налаштування сайту та підключення системи платежів.
  7. Просування вебінару.
  8. Налаштування вебінару.
  9. Проведення вебінару.
  10. Робота після заходу.

Схожі статті: Проведення вебінару: повний посібник з підготовки

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!