Як подолати хвилювання перед виступом

Як подолати хвилювання перед виступом

Майже кожному знайомі відчуття, які відчуває людина останніми хвилинами перед виходом на публіку. Ні з того ні з сього серце починає битися швидше, утруднюється дихання, долоні пітніють, а в голові пробігають лише негативні думки, які змушують забути, що й навіщо ви мали сказати — страх публічних виступів.

Страх публічних виступів, глософобія!

Глософобія — один із найпоширеніших страхів у сучасному світі. Як же подолати цей страх, радувати себе, і аудиторію яскравими, цікавими виступами, що запам’ятовуються? Ми попрохали досвідчених спікерів розповісти, чи відчувають вони страх перед виступом і як подужують хвилювання перед виходом на публіку.

Ольга Ларіна, PR-консультант

Ольга Ларіна, консультант

Мені було заробляти ніколи, перші ролі принцес у дитсадку я пам’ятаю нечітко, а ось з 1 по 11 клас я грала головні ролі у шкільних постановках. Модельне агентство та театральна студія пізніше закріпили здобутий успіх. І це правило номер один — Всупереч багаторічної практики, я хвилююся перед кожною лекцією, тренінгом чи доповіддю. І це чудово! Бо якщо актор не хвилюється перед виставою — вистава буде провальною. З хвилюванням та страхом не треба боротися, його потрібно прийняти та опрацювати.

Варіантів є безліч і кожен вибирає по собі. Хтось довго гуляє пішки перед виступом (будь-яка фізична активність виробляє норадреналін, який блокує адреналін хвилювання), хтось не виходить без талісманів на сцену, я дихаю. Глибоке спокійне дихання животом (йоги дихають саме так) чудово заспокоює та налаштовує на правильну хвилю. Любителям візуалізації рекомендую представити м’ячик для настільного тенісу навпроти вашого тіла — при вдиху м’яч підіймається від живота до грудей, при видиху опускається назад. І ще: якщо впевненість покинула вас, зіграйте її. Здалеку різниця непомітна.

Катерина Дев’яткіна, маркетолог у Artjoker

Катерина Дев'яткіна

Вперше я виступала перед великою публікою в дитячому таборі, років у 13. Тоді в залі зібралися всі, я була на сцені, де в гордій самоті співала якусь пісню, щось про кохання. Спочатку було страшнувато, але перед виходом на сцену. Коли мене оголосили, все минулося, і я отримала задоволення від виступу. Так, я увірвалася у світ публічних виступів, і мені там сподобалося. А ось на конференціях почала виступати кілька років тому, на Odessa Camp у 2012 році. Розповідала про інтернет-маркетинг. Теж перед виходом було страшнувато, але щойно почала говорити, страх зник.

Зараз виступаю із задоволенням. Якихось технік не використовую. В академії, де я навчалася, була дуже хороша підготовка з комунікацій. Тепер до бізнес-тренерів ставлюся скептично, особливо регіональних, оскільки поки що ніхто не затьмарив мого викладача, Сергія Вартаняна. Дуже дякую йому за те, що він у нас викладав, це був колосальний досвід.

Повернемося до публічних виступів. Раджу просто розслабитись. Коли спікер напружений, це відчувається. Заряджає сама публіка, коли люди реагують на твої слова — кивають, усміхаються, записують, жартують. Це круто! Жива аудиторія — це найцінніше, що може бути в промовця.

Оксана Беспалова, менеджер з освітнього маркетингу у “Нетології”

Оксана Беспалова

Хвилювання перед першими виступами завжди були, оскільки вебінар —  це така штука, в якій ніколи не знаєш, що і як піде. Попри те, що перед кожним заняттям я проводжу тестову перевірку якості відео та звуку — були випадки, коли переставали працювати камера або інтернет, тому потрібно не впадати в паніку, бути стресостійким і намагатися тримати себе в руках.

Спробую дати декілька порад, хоча щиро вважаю, що мої виступи далекі від ідеальних:

  1. Заздалегідь підготуйте зразковий план виступу, а краще написати докладніше свою промову і перед початком прочитати для впевненості 3-4 рази. Так, у голові встановиться послідовність. Після кількох вебінарів — це вже не знадобиться, оскільки ви почуватиметеся впевненіше.
  2. Завжди можна використовувати гумор у будь-яких ситуаціях. По-перше, він викликає до себе прихильність людей, по-друге, налаштовує на дружню атмосферу, по-третє, ви відчуватимете, що перед вами не сувора аудиторія, а друзі.
  3. Якщо є функція чату, то нею можна скористатися. Можна задумати опитування, дізнатися, звідки слухачі, яка у них професія. Можна навіть спитати про погоду. Це знову ж таки викличе прихильність аудиторії та допоможе краще зрозуміти, хто сьогодні прийшов на вебінар. До того ж дуже допомагає пряме звернення до людей. Коли вебінар розпочався, можете особисто похвалити якогось учасника за дотепний коментар чи відповідь.
  4. Перед початком вебінару варто відключити всі мобільні пристрої, поміняти статус у Skype, а також прибрати інші здатні відвернути увагу звуки.
  5. Якщо під час вебінару доведеться ділитися якимись посиланнями, необхідно їх заздалегідь зберегти в якомусь документі, тоді вони не загубляться і не займатимуть час вебінару для їхнього пошуку та відправлення.
  6. Щоб не хвилюватись, перед вебінаром я слухаю улюблену музику.

Як подолати страх публічних виступів

То чому ж люди бояться публічних виступів? Часто страх виникає через відсутність досвіду. Адже ми почуваємося набагато впевненішими тоді, коли робимо щось багато разів. А деякі не люблять публічні виступи тому, що колись уже пробували й спроба виявилася невдалою.

У жодному разі зневірятися не варто. Якщо дуже хвилюєтеся, спроба проігнорувати хвилювання може лише посилити його. Намагайтеся поспостерігати за занепокоєнням, прийняти його, а потім відпустити. Є кілька стратегій, які допоможуть подолати страхи публічних виступів.

  • Спробуйте зрозуміти, чому ви боїтеся. Найбільш поширені причини глософобії це: сором’язливість, страх бути засудженим, непідготовленість до виступу, невдалий досвід. Розуміння причин страху допоможе усунути його у майбутньому.
  • Не намагайтеся бути бездоганним. Страх публічних виступів часто випливає з остраху недосконалості. Варто лише прийняти те, що ніхто не є ідеальним, і ви теж.
  • Зменште кількість стресу. Найстрашніший момент — це хвилина до початку виступу. Використовуйте тактику професійних спортсменів: візуалізуйте позитивний результат і глибоко дихайте, щоб зменшити стрес і зміцнити впевненість.
  • Робіть помилки. Можливо, це звучить дивно, але репетируючи свою промову перед виступом, спробуйте робити помилки навмисно. Ця вправа допоможе зрозуміти, що у помилках немає нічого поганого.

І на останок…

Важливе значення має тема виступу. Якщо це можливо, оберіть ту, яка вас дійсно цікавить. Адже погодьтеся, набагато легше говорити про те, про що й у звичайному житті ви можете говорити годинами. До речі, найстрашніші частини — це початок та кінець виступу. Тому варто вивчити напам’ять слова, якими ви збираєтеся розпочати та закінчити свою промову. Це додасть вам впевненості.

Про що проводити вебінари у 2022 році

У більшості хороших ораторів є спільні звички та способи, які допомагають почуватися впевненіше під час виступу:

  • Гарна дикція,
  • зоровий контакт,
  • впевнена мова тіла,
  • паузи між ключовими думками.

Підготуватися та подолати страх публічних виступів, допоможуть також спеціальні вправи для голосу. Приділивши їм лише кілька хвилин, ваш голос зазвучить дзвінкіше та впевненіше. А це означає, що приводів для хвилювання стане менше. Не засмучуйтесь, якщо не все вийде з першого разу. Пам’ятайте, що завжди потрібен час, практика та терпіння. Ораторське мистецтво — навичка, і йому, як і будь-якому іншому, можна навчитися.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
Діна Фаскевіч

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінару.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!