Вебінари для вищих навчальних закладів: способи навчання

Вебінари ВНЗ – навчання

Навіть якщо ви не брали участь в останніх конференціях з онлайн-освіти, то, напевно, самі помітили, що вебінари міцно увійшли в систему дистанційної освіти.

Вони давно зарекомендували себе як інструмент для проведення майстер-класів, онлайн-тренінгів та семінарів, корпоративного навчання співробітників через Інтернет.

І якщо раніше вебінари асоціювалися здебільшого із позакласними та факультативними заняттями, то зараз все більше вищих навчальних закладів проводять за допомогою вебінарів повноцінні лекції та семінари й навіть іспити. Причому ВНЗ можуть використовувати проведення вебінарів одразу у двох напрямках:

  • Проведення віртуальних “Днів відкритих дверей”;
  • навчання студентів.

Онлайн-навчання, плюси та мінуси електронної освіти

Віртуальні “Дні відкритих дверей” та навчання

Вебінарні програми пропонують чудовий спосіб залучити абітурієнтів. За допомогою технології вебінарів можна провести віртуальні “Дні відкритих дверей” та навчання в онлайн-форматі, при якому всі учасники процесу знаходяться за моніторами своїх комп’ютерів.

Такий формат дозволить розповісти про переваги навчального закладу, факультети та спеціальності, умови приймання. Завдяки такому рішенню, про виш дізнається максимальна кількість абітурієнтів та їхніх батьків, яким тепер не доведеться вибудовувати графік відвідування університетів, витрачати час та гроші на переїзди. При цьому витрати вишу на проведення віртуального “Дня відкритих дверей” мінімальні. Потрібен лише комп’ютер, високошвидкісний інтернет та спеціальна програма для вебінарів.

Завдяки інтерактивному формату майбутні студенти можуть отримати максимум корисної інформації про програми підготовки, форми навчання, гранти та стипендії, познайомитися з викладачами й не тільки.

Щоб провести День відкритих дверей на високому рівні, слід познайомитися з деякими інструментами вебінарної програми:

  • Презентація. Показ слайдів допоможе наочно показати переваги вишу, основні напрями та спеціальності, умови вступу.
  • Відео. Їх зручно використовувати для показу лабораторій, аудиторій, обладнання ВНЗ, відгуків нинішніх студентів або для того, щоб розповісти про перспективи працевлаштування.
  • Брендування. Вебінарну залу можна оформити, використовуючи логотип та університетську символіку.
  • Банери. Натискання на банер перенаправлятиме майбутніх студентів та їхніх батьків на сайт ВНЗ.
  • Чат. Абітурієнти можуть ставити питання, що їх хвилюють.

Вебінари у 2022 році — огляд популярних майданчиків

Навчання студентів

Згодом вебінари можуть замінити повноцінні лекції та заняття у стінах самого вишу. Вже не тільки за кордоном є факультети, де навчання проходить лише онлайн. Звичайно, щоб усім на таких заняттях було комфортно, доведеться попрацювати викладачам і студентам. Від останніх вимагається високий рівень самодисципліни та мотивації. Але для наступних категорій студентів така форма занять буде особливо обґрунтованою та незамінною:

  1. Для студентів, які через обмежені можливості здоров’я не можуть відвідувати ВНЗ. Ще не всі виші облаштовані пандусами, підіймачами для людей в інвалідних візках, звуковими маяками та тактильною плиткою для незрячих та іншим спеціалізованим обладнанням. Тому вебінари — чудова нагода для таких студентів освоїти програму навчання, залишаючись вдома.
  2. Для студентів заочної форми навчання. Між сесіями та відвідуваннями вишу у таких студентів можуть виникнути питання щодо виконання лабораторних та курсових робіт, підготовки до іспитів. В рамках вебінару вони можуть спілкуватися з викладачем, залишаючись при цьому в комфортних умовах, заощаджуючи час і гроші.

При використанні вебінарів для навчання студентів будуть незамінними такі функції:

  • Показ презентацій. Викладач демонструє зображення, графіки, діаграми та інші навчальні матеріали.
  • Вказівка. Працює за принципом звичайної шкільної указки, що дозволяє показувати окремі фрагменти на екрані.
  • Загальні файли. Викладач завантажує електронні книги та посібники, методички, а студенти їх завантажують собі на комп’ютер.
  • Режим онлайн-конференції. Студенти можуть виходити в ефір, щоб зробити доповідь, відповісти на запитання чи взяти участь у дискусії.
  • Тестування. Викладач запускає тести, щоб дізнатися, як студенти засвоїли матеріал, та виставляє оцінки.
  • Запис. Проведене заняття можна записати та роздати файл студентам. Це дозволить учням ще раз переглянути вебінар та вивчити матеріал у зручному темпі.

Онлайн-тестування та анкети, новий рівень твого онлайн-курсу

Підсумок

Проведення вебінарів в системі вищої освіти – це не просто нова форма проведення лекційних та практичних занять для всіх категорій студентів. Також вони виступають засобом популяризації вишу серед абітурієнтів внаслідок проведення віртуальних “Днів відчинених дверей”. Але, що важливо, вебінари роблять навчання доступним для більшої кількості охочих.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!