Як провести вебінар: інструкція для новачків

Планування вебінару

Чітке планування вебінару, як і будь-якого іншого заходу може спростити організацію івента. Також підвищується можливість того, що вдасться зберегти час (як свій, так і потенційних клієнтів).

І підвищити ефективність вебінару. Як скласти план майбутньої онлайн-конференції? Як просувати вебінар? Які нюанси варто врахувати, щоб учасники залишилися задоволені після онлайн-заходу? Розповідаємо.

Планування вебінарів

Треба спланувати процес підготовки самого вебінару та окремо приділити увагу просуванню цього івента. Пропонуємо ознайомитись із чек-листом.

Планування вебінару

Більшість пунктів цього списку не викликає питань у просунутих інтернет-користувачів. Але є нюанси, які не зовсім зрозумілі новачкам. Наприклад, навіщо спілкуватись в сторонніх групах, навіщо запрошувати помічника чи яку ціну призначити за вебінар. До речі, наш гайд стане в пригоді й тим, хто з онлайн-заходами на «ти» і планування вебінару займе лічені хвилини.

Читайте також: Планую проводити вебінари, з чого почати, перші кроки до успіху

Спілкуйтесь з учасниками до вебінару

Взаємодійте зі своїми підписниками та заохочуйте їх до активності. Тут стане в пригоді блог, розсилка, сторінки в соцмережах або канал на YouTube. Пропонуйте безплатну участь тим, хто напише кілька постів про ваш івент і зможе відзначити друзів.

Навіщо спілкуватися з потенційними учасниками перед вебінаром? Це допоможе краще підготуватися до онлайн-заходу, а співрозмовники зможуть почуватися залученими. Так регулярно йде нагадування про майбутню подію та залучається більше нових учасників.

Планування вебінару з помічником

Звичайно, можна самому почати планування вебінару і провести онлайн-захід. Але такий підхід передбачає безліч ризиків. І хоч би який би не був першокласний фахівець у всіх сферах, рідко можна встежити за всім. А через прикрі помилки підвищується ймовірність того, що глядач піде.

Не зайвим буде запросити помічника, який простежить за технічною складовою заходу. Або вступить з вами в дискусію.

Один важливий момент, якщо на вебінарі буде другий спікер, постарайтеся зробити так, щоб у результаті не вийшов виступ із двох монологів. Спілкуйтеся між собою, ставте запитання, жартуйте і навіть жартуйте одне з одного — публіка це любить.

Навіщо потрібний другий спікер на вебінарі? Погодьтеся, складно слухати монолог тривалістю за годину. До того ж другий ведучий, ймовірно, приведе додаткових учасників. Не соромтеся попросити його розповісти про вебінар у соціальних мережах.

Ціна питання

На етапі планування вебінару визначтеся, скільки коштуватиме участь у ньому. Який інструмент для збору оплати буде найзручнішим. Найчастіше найкращим виходом стає безплатний вебінар.

Для більшості людей інформація, за яку вони заплатили, буде ціннішою — такі користувачі рідше пропускають заходи. У той час, як половина людей, зареєстрованих на безплатний вебінар, не сягають його початку. Скільки брати за участь у вебінарі? Це вам вирішувати. Але якщо ціна буде вищою за середню, ви повинні пропонувати більше корисної інформації. Також глядач стане вимогливішим і до вас, і до технічної складової вебінару: картинка, звук, швидкість інтернету тощо.

Платні онлайн-заходи доречні в тому випадку, якщо:

  • Можете поділитися значним досвідом і глибоким розумінням всіх тонкощів, що стосуються теми вебінару;
  • тема мало чи погано освітлена в інших джерелах;
  • присутній великий досвід проведення таких заходів;
  • можете запропонувати легкий спосіб оплати івенту;
  • це не одноразова витівка (передбачається цикл вебінарів).

Зверніть увагу на просування

Подбайте, щоб клієнт дізнався про вас. Про те, як розкрутити захід, ми говоримо не вперше, але у випадку з вебінарами просування багато не буває. І якщо ви вже випробували запропоновані раніше способи або хочете спробувати нові варіанти (і це правильно), ще кілька порад.

Вступайте до тематичних груп у соціальних мережах

Щоб цей крок приніс свої плоди, доведеться витратити якийсь час. І тут справа не в кількості годинника. Наша мета — заручитися довірою великої кількості людей. А для цього треба, скажімо, протягом місяця, регулярно постити невеликі нотатки на тему. Також слід взаємодіяти з підписниками: відповідати іншим учасникам на їхні запитання, намагатися залучити їх до дружньої дискусії. Тільки тоді, з дозволу модератора групи, запросити всіх взяти участь у вебінарі. Як варіант зробити участь для членів групи безплатним або запропонувати велику знижку.

Що це дає? Ви точно знатимете, що витрачаєте час на свою цільову аудиторію. Їм буде близька ваша тема, вони охочіше стануть підписниками та клієнтами.

Поширюйте флаєри

Звучить дивно, коли ми говоримо про інтернет-захід, правда? Але, з усім тим це ефективно. Якщо знаєте, де зустріти потенційних клієнтів — сміливо дійте. Можете не знайти їх в інтернеті, але у ваших силах подбати про те, щоб вони отримали запрошення до рук.

Проведення презентації гладесенько-рівнесенько

Під час підготовки презентації звертайте увагу на слайди та їх кількість. Багато хто нехтує візуальним контентом. Не варто забувати, що дивитися на ту саму картинку протягом десяти хвилин не цікаво. До того ж якщо виступ з вимкненою камерою, учасник вебінару може швидко занудьгувати.

Докладніше про те, як провести якісний онлайн-захід, читайте у блозі на нашому сайті.

Якби виступ відбувався біля дошки у залі чи класі, можна було б дозволити міняти зображення раз на 3 хвилини. Але щоб прикувати увагу глядачів на вебінарі, слайди треба перемикати частіше ніж раз на хвилину. 40 секунд — взагалі відмінно. Звичайно, для цього доведеться потренуватися та попрацювати над візуальною частиною.

Спробуйте різні типи контенту. У MyOwnConference можна завантажити аудіо- або відеофайли. Підберіть фонову музику або заздалегідь підготовлену розповідь на тему вебінару. Залишіть його на випадок непередбаченої паузи. Може знадобиться хвилина, щоб зібратися з думками, перевести подих, зв’язатися з техпідтримкою. Адже не можна дозволити слухачам чекати в тиші.

Подумайте, чи може варто підготувати для учасників план виступу та вислати його під час вебінару, щоб їм було легше орієнтуватися.

Якщо вирішите показувати екран, що просто чудово, потренуйтеся плавно водити мишею та фіксувати її на важливих кнопках чи деталях. Це потрібно для того, щоб учасники встигли зорієнтуватися та зрозуміти те, про що зараз йде мова. Для більшої наочності та пожвавлення такої презентації використовуйте спеціальні інструменти для малювання на екрані.

Стаття на тему: Як малювати на екрані поверх інших вікон

Планування вебінару і модерація чату. У своєму плані виступу (адже ви знаєте, як важливо підготувати план?), напишіть нагадування, коли слід відключити й включити чат. Якщо проводите вебінар без помічника модератора, повідомлення учасників будуть відвертати увагу від виступу. Нікому не подобається, коли їхнє питання довго залишається без відповіді. Тому попередьте учасників, коли матимете блок Q&A.

Дізнайтесь, як написати ідеальний сценарій вебінару

Планування вебінару

Щоб всі долучились вчасно

Нагадування. Пам’ятаєте дані, які збирали під час реєстрації? Так ось, на відправлення запрошення їх місія не закінчується. Порада про те, щоб нагадати про вебінар за день і двічі на день трансляції, досі актуальна. Постарайтеся зробити нагадування доброзичливими і які не напружують. У листах-загадках і нагадуваннях залиште посилання на інструкцію для учасника вебінару. Повірте, такий простий крок збереже чимало часу та нервів під час вебінару.

Facebook Live та Periscope. Використовувати їх для проведення вебінарів, звісно, ​​не буде серйозно. Але за допомогою цих сервісів можна налаштувати нагадування для учасників онлайн-заходу.

Планування вебінару — основні етапи

Зніміть невеликий фрагмент підготовки до зустрічі, нагадуючи, що на учасників чекає щось приголомшливе.

Не варто лякатися через велику кількість інформації. Планування вебінару — процес творчий та гнучкий. Якщо якийсь крок здається зайвим, можливо, у вашому випадку так воно і є.

Варто якось створити свою схему планування вебінару і далі цей етап проходитиме гладко. Сподіваємося, ці поради допоможуть у цьому.

Читайте статтю: Ви провели вебінар. 7 ідей, що робити далі

А для того, щоб провести вебінар, зареєструйте безплатний обліковий запис на MyOwnConference.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!